Προσφορές από κολοσσούς για τα θαλάσσια οικόπεδα υδρογονανθράκων

Προσφορές από κολοσσούς για τα θαλάσσια οικόπεδα υδρογονανθράκων
Πλατφόρμα «΄Ομηρος».Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επισκέπτεται την πλατφόρμα «΄Ομηρος», όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων. Συνοδεύεται από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη. (EUROKINISSI // ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ) Ευρωκίνηση

Δύο κοινοπραξίες κατέθεσαν τελικά προσφορές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου, στους διαγωνισμούς που έληγαν την Κυριακή.

Στον ένα διαγωνισμό για τα δύο οικόπεδα, Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης κατέθεσε προσφορά η κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ. Στο δεύτερο διαγωνισμό για το οικόπεδο του Βόρειου Ιονίου κατέθεσε προσφορά η κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ.

Με την υποβολή των προσφορών επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον που έχουν για την ελληνική επικράτεια κάποιοι εκ των κολοσσών του διεθνούς πετρελαϊκού τομέα,  όπως η Αμερικανική ExxonMobil, η Γαλλική Total και η Ισπανική Repsol.

Ενδιαφέρον έχει ταυτόχρονα το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν και στις δύο κοινοπραξίες, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο τους στον ερευνητικό τομέα της ελληνικής επικράτειας, καθώς έχουν ήδη αναλάβει ερευνητικό έργο σε δύο χερσαίες περιοχές (Άρτα – Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος), συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε σχήματα που θα ερευνήσουν και τις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού κόλπου, του οικοπέδου 2  στο Ιόνιο και του οικοπέδου 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων που έχει την ευθύνη των διαγωνισμών, «η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων. Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάδειξη του επιλεγέντος αιτούντος για κάθε μία από τις προς παραχώρηση περιοχές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα