Θέμα χειραγώγησης της αγοράς από ιδιώτες, θέτει ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Διακοπή στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, όπου επρόκειτο να συζητηθεί και η αποκοπή του ΑΔΜΗΕ, έπειτα από παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ και της "Λαϊκής Ενότητας" με συνθήματα και πανό κατά της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Διακοπή στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, όπου επρόκειτο να συζητηθεί και η αποκοπή του ΑΔΜΗΕ, έπειτα από παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ και της "Λαϊκής Ενότητας" με συνθήματα και πανό κατά της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων. Τι δήλωσε για τη σύμπραξη με τους Κινέζους για τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ρύπων

Για χειραγώγηση, μέσω της αύξησης της ΟΤΣ, της αγοράς ηλεκτρισμού κατά την περίοδο της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης έτσι ώστε να αποκομίσουν κέρδη, κατηγόρησε τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτρικη αγορά ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στη Πτολεμαΐδα.

Ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος και δήλωσε ότι έχει στείλει σχετική επιστολή στους διαχειριστές και στη ΡΑΕ καθώς η ΔΕΗ υπέστη ζημιές από την υπόθεση αυτή.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε επίσης στις πιέσεις που υπάρχουν στα πλαίσια της αξιολόγησης για αύξηση των ποσοτήτων που θα δημοπρατούνται μέσω των διαδικασιών ΝΟΜΕ (ελπίζω η κυβέρνηση να αντιταχθεί μέχρι τέλους στις πιέσεις αυτές είπε χαρακτηριστικά) καθώς και για την πιο ρητή και λεπτομερέστερη αποτύπωση των δομικών μέτρων που περιλαμβάνει το μνημόνιο σε περίπτωση που αποτύχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Προσδιόρισε μάλιστα, ότι σε αυτά τα εναλλακτικά δομικά μέτρα οι θεσμοί απαιτούν να περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων, καθώς και η άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ είναι αντίθετη στα ΝΟΜΕ, καθώς και στην πώληση μονάδων, ενώ για το 17% τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής γραμμής για ένταξη του 17% στο υπερταμείο.

Όσον αφορά τις θυγατρικές της ΔΕΗ στη λιανική, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι άμεσα θα ανατεθεί σε συμβουλευτική εταιρεία η διαδικασία της συγκρότησης και πώλησης με την προσδοκία η λύση αυτή να επιτύχει την ομαλή αλλαγή στα μερίδια της λιανικής. Επισήμανε επίσης, ότι υπάρχουν επαφές ήδη με παίχτες που ενδιαφέρονται για την αγορά των θυγατρικών εταιρειών και ότι θα δοθούν κίνητρα έτσι ώστε οι καταναλωτές που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο αυτών των θυγατρικών να παραμείνουν στους αγοραστές.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε επίσης, ότι η σύμπραξη με τους Κινέζους της CMEC για τη Μελίτη ΙΙ λύνει πολλά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, ενώ γενικότερα δήλωσε υπέρ των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συμπεριλαμβάνουν και νέες επενδύσεις.

Σε ότι αφορά την επικείμενη ψηφοφορία στο Ευρ. Κοινοβούλιο για το αν θα λάβει η χώρα μας δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ρύπων, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι υπάρχει πανστρατιά από μεγάλο εύρος ευρωβουλευτών και ελπίζει ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί θετικά για την Επιχείρηση.

Όσον αφορά την υπόθεση των Κορωνιωτάκη-Μπλάνα στον ΑΔΜΗΕ, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είχε γνώση του θέματος, αλλά άφησε ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα το εποπτικό συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ. Τόνισε σχετικά ότι «οι αμοιβές των στελεχών των Δημόσιων Επιχειρήσεων θα πρέπει να καθορίζονται με κριτήρια εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων και όχι με κριτήρια λαϊκισμού, αλλά ούτε και ατομικής αυθαιρεσίας». Διευκρίνισε παράλληλα ότι οι εντολές που έδωσε στα τέσσερα στελέχη της ΔΕΗ που την εκπροσωπούν στο εποπτικό συμβούλιο ήταν να μην εγκρίνουν και να ζητηθεί η επιστροφή των αναδρομικών.

Πηγή: Energypress

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ

ADVERTISING

SHARE: