Βήμα σημειωτόν στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά

Τα τεχνικά κλιμάκια αναλαμβάνουν από σήμερα τη μάχη των διατυπώσεων, μετά τη χθεσινή άκαρπη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Γιώργος Σταθάκης με τους θεσμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκ του μακρόθεν χθεσινή διαπραγμάτευση δεν έφερε πιο κοντά τις δύο πλευρές. Η τρόικα εμφανίστηκε ανυποχώρητη στην άποψή της ότι οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα μας για μείωση των ποσοστών της ΔΕΗ δεν επιτυγχάνονται και συνεπώς πρέπει άμεσα, μετά από το σχετικό review του Ιουνίου, να δρομολογηθούν τα δομικά μέτρα και συγκεκριμένα η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Η επιμονή αυτή βασίζεται στην πεποίθηση που εκφράζουν με κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι των θεσμών ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με ημίμετρα παρά μόνον με την άρση της βασικής στρέβλωσης, δηλαδή της προνομιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στους λιγνίτες και στα νερά.

Από την άλλη ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε ανυποχώρητος στην άποψη ότι τα διαθέσιμα «εργαλεία», δηλαδή οι δημοπρασίες τύπου NOME και – συμπληρωματικά – η πώληση πελατολογίου εκ μέρους της ΔΕΗ, είναι αρκετά για την επίτευξη των στόχων και συνεπώς δεν υπάρχει καμία ανάγκη να διατυπωθούν αυτή τη στιγμή τα δομικά μέτρα (πώληση μονάδων).

Ο κ, Σταθάκης έχει ως βασική πολιτική στόχευση το να μην υπάρξει σε αυτή τη φάση αναφορά σε πώληση μονάδων, καθώς ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, κυρίως από τους νομούς της Δ. Μακεδονίας έχει δηλώσει ρητά ότι δε θα ψηφίσει συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τέτοια πρόβλεψη.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα σε τεχνικό επίπεδο με νέα τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη βάση κειμένου εργασίας που εστάλη από τους θεσμούς μετά τη χθεσινή επαφή.

Στην πραγματικότητα τα τεχνικά κλιμάκια, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιχειρήσουν, μέσω περίτεχνων και αμφίσημων διατυπώσεων, να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των δύο πλευρών.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενδιαφέρον να δει κανείς ποια διατύπωση θα επιλεγεί σχετικά με την πώληση μονάδων, έτσι ώστε να επιτρέπει στον κ. Σταθάκη να «την περάσει» στο εσωτερικό, και από την άλλη να ικανοποιεί την επιδίωξη της τρόικας για δρομολόγηση των μέτρων που όλοι προεξοφλούν ότι κάποια στιγμή θα ληφθούν.

Όσον αφορά το θέμα της υιοθέτησης, μέσα στο μείγμα μέτρων που θα συμφωνηθεί, της πρότασης της ΔΕΗ για πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών στη λιανική, εκτιμάται ότι θα περιληφθεί τελικά, αλλά θα τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις για τη σύνθεση του πελατολογίου και τα κίνητρα που θα δοθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι επί του θέματος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα η DG Comp, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμένει πάντα το ενδεχόμενο ενός «μπλόκου» στο μέλλον.

Στο θέμα των δημοπρασιών NOME, μεθόδου για την οποία ποτέ δεν υπήρξαν ενθουσιώδεις οι εκπρόσωποι των θεσμών, η συζήτηση έχει φύγει από τις δημοπρατούμενες ποσότητες ρεύματος και οι θεσμοί θέτουν πλέον ζητήματα σχετικά με την ομαλή μετάβαση στη «μετά NOME» κατάσταση.

Παραμένει πάντα, ωστόσο, ανοιχτό το θέμα του χρόνου κατά τον οποίο θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών. Οι θεσμοί επιμένουν να γίνει η αξιολόγηση της πορείας των ΝΟΜΕ τον Ιούνιο, κατά τα προβλεπόμενα, την ίδια στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει αντιπροτείνει η αξιολόγηση να γίνει στο τέλος του έτους. Πιθανόν βεβαίως να υπάρξει ένας συμβιβασμός των δύο θέσεων και η αξιολόγηση να τοποθετηθεί χρονικά το φθινόπωρο.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι, παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε πρόοδος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, πηγές του ΥΠΕΝ συνέχιζαν να διαβεβαιώνουν μονότονα, όπως άλλωστε κάνουν από την αρχή των επαφών για τη δεύτερη αξιολόγηση, ότι «δεν είναι τα ενεργειακά που θα εμποδίσουν την αξιολόγηση να κλείσει».

ADVERTISING

SHARE: