ΥΠΕΝ: Ταμείο Αλληλεγγύης των γενεών για τους πόρους απ’ τους υδρογονάνθρακες

ΥΠΕΝ: Ταμείο Αλληλεγγύης των γενεών για τους πόρους απ’ τους υδρογονάνθρακες
Επίσημη υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ. για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ομιλητές ήταν, ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, ο πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy, ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, ο Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και o Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Υπογράφτηκε σήμερα η σύμβαση για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 2 στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας

Τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης των γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων προανήγγειλε κατά την τελετή που οργάνωσε το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της υπογραφής σύμβασης για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 2 στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας.

Ως σημείο καμπής και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αλλά και μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, την υπογραφή της σύμβασης. Ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολύ σημαντικές εταιρείες και σύντομα αναμένεται η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα της ΕΕ του διαγωνισμού για μια ακόμη περιοχή στο Ιόνιο και περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παράλληλα, όπως είπε, προχωρά σταδιακά η νέα προκήρυξη για τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό. “Η συγκυρία είναι διαφορετική, η ανατολική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της σημερινής υπογραφής”, τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, δηλαδή Ελληνικά Πετρέλαια, Total και Edison, δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που τρέφουν για τη συγκεκριμένη παραχώρηση.

Ο αντιπρόεδρος της Total, αρμόδιος για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Bernard Leman δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το οικόπεδο 2 μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επωφελές πεδίο για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων. “Θα πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, η περιοχή 2 δείχνει να έχει καλές προοπτικές. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ότι κανείς άλλος πριν δεν έχει εργαστεί σε αυτή την περιοχή και το έδαφος είναι παρθένο”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Total, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη νέων ερευνών για τη λήψη περισσότερων πληροφοριών, πιθανώς μέχρι τα τέλη του έτους εάν προχωρήσει άμεσα η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα