Ανατριχίλα: Παρουσιάστηκαν τα 25 νέα γεώγλυφα στις Γραμμές της Νάσκα

Ανατριχίλα: Παρουσιάστηκαν τα 25 νέα γεώγλυφα στις Γραμμές της Νάσκα

Περιλαμβάνεται η φιγούρα μίας δολοφόνου φάλαινας και μίας γυναίκας που χορεύει - έχουν φιλοτεχνηθεί από τον πολιτισμό των Παράκας πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν με την βοήθεια drones περισσότερα από 25 γεώγλυφα (ή γεωγλυφικά) χαραγμένα σε μία ζώνη παραλιακής ερήμου του νοτίου Περού κοντά στις Γραμμές της Νάσκα, με νέα βίντεο από την ανακάλυψη να έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα προκαλώντας δέος.

Τα περισσότερα από τα γεώγλυφα αυτά, στα οποία περιλαμβάνεται η φιγούρα μίας δολοφόνου φάλαινας και μίας γυναίκας που χορεύει, φαίνεται ότι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον πολιτισμό των Παράκας πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, εκατοντάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι της Νάσκα δημιουργήσουν σε κοντινή περιοχή τα δικά τους γιγάντια σχέδια, όπως δήλωσε ο Τζόνι Ισλα, ο αρχαιολόγος που συντονίζει τις προσπάθειες του περουβιανού υπουργείου Πολιτισμού για την διατήρηση των γεωγλύφων.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του National Geographic:

Με τη βοήθεια των Drones

«Τα drones μας επέτρεψαν να διευρύνουμε την καταγραφή και να ανακαλύψουμε νέες ομάδες σχεδίων», δήλωσε ο Ισλα κατά την διάρκεια επίσκεψης των γεωγλύφων στην επαρχία της Πάλπα.

Όμως, αντίθετα με τις Γραμμές της Νάσκα, που φαίνονται μόνο από ψηλά, πολλές από τις επονομαζόμενες Γραμμές της Πάλπα έχουν χαραχθεί σε υψώματα και φαίνονται από το έδαφος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα γεώγλυφα που δημιουργήθηκαν από τους πολιτισμούς των Νάσκα και των Παράκας είναι μνημεία της προ-Κολομβιανής ιστορίας του Περού και θεωρούνται αρχαιολογικά αινίγματα, διότι κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα για ποιον λόγο δημιουργήθηκαν, γιατί είναι τόσο μεγάλα και γιατί καλύπτουν μία τόσο μεγάλη χρονική περίοδο.

«Συνολικά μιλάμε για 1.200 χρόνια περίπου κατά την διάρκεια των οποίων δημιουργούνταν τα γεώγλυφα στην περιοχή», δήλωσε ο Τζόνι Ισλα.

Οι Γραμμές της Νάσκα έχουν ενταχθεί στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco (1994), αλλά έχουν υποστεί φθορές από καταληψίες που αναζητούν τόπο για να εγκατασταθούν ή οδηγούς που λοξοδρομούν από παρακείμενο αυτοκινητόδρομο.

Η οργάνωση Greenpeace ζήτησε το 2014 συγγνώμη για την εγγραφή συνθήματος στο πλαίσιο εκστρατείας διαμαρτυρίας για τα καύσιμα δίπλα στο γνωστό γεώγλυφο που παριστάνει ένα γιγάντιο κολιμπρί και το οποίο υπέστη ζημίες κατά την διάρκεια της φωτογράφισης.

Το περιστατικό αυτό ώθησε το υπουργείο Πολιτισμού του Περού να εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των γεωγλύφων.

Οι Γραμμές της Νάσκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην έρημο Νάσκα του Περού AP

 

Γραμμές της Νάσκα

Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Υπάρχουν εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων. Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες.

Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές μπορούν να αλλοιώσουν τα σχέδια.

Ανακαλύφθηκαν αρχικά από τον Περουβιανό αρχαιολόγο Toribio Mejía Xesspe, ο οποίος τις εντόπισε κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στους λόφους το 1927 και τις ανέφερε προς συζήτηση σε συνέδριο στη Λίμα το 1939.

Στο έδαφος, οι περισσότερες από τις γραμμές σχηματίζονται από μία ρηχή τάφρο βάθους μεταξύ 10 cm (3,9in) και 15 cm (5,9in). Τέτοιες τάφροι δημιουργήθηκαν αφαιρώντας τα, καλυμμένα με οξείδιο του σιδήρου, καφε-κόκκινα χαλίκια που καλύπτουν την επιφάνεια της ερήμου Νάσκα.

Nazca Desert AP Photo/Harold Heckle)

 

Mε την αφαίρεση αυτού του στρώματος αμμοχάλικου εμφανίζεται στον πυθμένα της τάφρου ένα ανοιχτόχρωμο στρώμα γης που έρχεται σε έντονη χρωματική αντίθεση με την περιβάλλουσα επιφάνεια του εδάφους. Αυτό το υπόστρωμα έχει υψηλή περιεκτικότητα υδροξειδίου του ασβεστίου, το οποίο σκληραίνει με την πρωινή δροσιά και σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα που προφυλάσσει τις γραμμές από τον άνεμο, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διάβρωση.

Oι Νάσκα “σχεδίασαν” αρκετές εκατοντάδες απλές αλλά τεράστιες καμπυλόγραμμες μορφές ζώων και ανθρώπων με αυτήν την τεχνική. Συνολικά το πόνημα των εργασιών στο χώμα είναι κολοσσιαίο και πολύπλοκο: η περιοχή που περιλαμβάνει τις γραμμές είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι μεγαλύτερες φιγούρες εκτείνονται ως και περίπου 270 μέτρα.

Μετρήσεις για τις φιγούρες έδωσαν αποτελέσματα που περιλαμβάνουν τα 93 μέτρα για το Κολιμπρί, τα 134 μέτρα για τον Κόνδορα, τα 93×58 μέτρα για τον Πίθηκο και τα 47 μέτρα για την Αράχνη. Το εξαιρετικά ξηρό, χωρίς ανέμους και σταθερό κλίμα της περιοχής Νάσκα έχει διατηρήσει τις γραμμές σε πολύ καλή κατάσταση. Η έρημος Νάσκα είναι μια από τις ξηρότερες στη Γη και διατηρεί μια θερμοκρασία γύρω στους 25°C καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η έλλειψη ανέμων έχει βοηθήσει στο να μην σκεπαστούν οι γραμμές και να μείνουν ακάλυπτες και ορατές ως σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα