Και όμως ισχύει: Η μουσική μπορεί να κάνει πιο έντονη τη γεύση του φαγητού σου

Και όμως ισχύει: Η μουσική μπορεί να κάνει πιο έντονη τη γεύση του φαγητού σου

Ποια είδη μουσικής μπορεί να κάνουν μέχρι και 10% πιο πικάντικο το φαγητό σου, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Μπορεί οι περισσότεροι που απολαμβάνουν το φαγητό τους σε ένα εστιατόριο να μην δίνουν μεγάλη σημασία στη μουσική υπόκρουση, ωστόσο νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή μπορεί να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στη γεύση τους.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι ορισμένα είδη μουσικής, με γρήγορο ρυθμό και ήχους υψηλής συχνότητας, μπορεί να ενισχύσουν π.χ. την αίσθηση του καψίματος από τις πιπεριές, μέχρι και 10%. Το φαινόμενο αυτό το περιγράφουν ως "ηχητικό καρύκευμα".

Ο καθηγητής Τσαρλς Σπενς, ο οποίος ηγήθηκε της σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Quality and Preference, δήλωσε ότι η παραδοσιακή ινδική μουσική που παίζεται σε εστιατόρια, μπορεί, επίσης, να "τονώσει" την πικάντικη γεύση του κάρυ.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 180 εθελοντές να αξιολογήσουν τι είδους μουσική πιστεύουν ότι σχετίζεται περισσότερο με τα πικάντικα φαγητά, επιλέγοντας ανάμεσα σε 36 διαφορετικά κομμάτια. Τους ζητήθηκε να φάνε ένα συγκεκριμένο φαγητό με πικάντικη σάλτσα ακούγοντας ένα μικρό μέρος από κάθε μουσικό κομμάτι, λευκό θόρυβο ή απολύτως τίποτα. Όσοι άκουσαν τα κομμάτια με γρήγορο ρυθμό, σε υψηλότερο τόνο και με αλλοιώσεις στον ήχο, έκριναν ότι το φαγητό είχε πιο έντονη γεύση.

Η Τζανίς Ουάνγκ, ψυχολόγος που συμμετείχε στην έρευνα, επεσήμανε ότι ορισμένα είδη μουσικής φαίνεται να ενισχύουν την αίσθηση καψίματος. "Υποθέτουμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η ζωηρή μουσική αυξάνει τις προσδοκίες των ανθρώπων για πικάντικη γεύση στο φαγητό".

Η ίδια έρευνα έδειξε, ακόμη, ότι ορισμένα είδη σύγχρονης μουσικής, όπως το I bet you look good on the dancefloor των Arctic Monkeys και το Never fallen in love των Buzzcocks μπορούν να είναι ιδανικά για πιο πικάντικο φαγητό.

"Διαπιστώθηκε ότι ο γρήγορος ρυθμός, ο υψηλός τόνος και οι μεγάλες παραμορφώσεις συνδυάζονται καλά με τα πικάντικα. Κάθε μουσική με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιο πιθανό να συνδέεται με την πικάντικη γεύση. Αν υπάρχει μάλιστα και κάποιο πολιτιστικό στοιχείο, ας πούμε με επιρροή από την Ινδία ή τη Βραζιλία, μπορεί από μόνο του να κάνει τη γεύση εντονότερη", πρόσθεσε η Ουάνγκ.

Πηγή: Telegraph

ADVERTISING

SHARE: