Ομογενής κοσμοναύτης αναχώρησε για τον Διαστημικό Σταθμό

Ομογενής κοσμοναύτης αναχώρησε για τον Διαστημικό Σταθμό
Russian cosmonaut Fyodor Yurchikhin, a member of the main crew of the expedition to the International Space Station (ISS), gestures prior to the launch of Soyuz MS-04 spacecraft at the Russian leased Baikonur cosmodrome, Kazakhstan, Thursday, April 20, 2017. (AP Photo/Dmitri Lovetsky) AP

Με δύο σημαίες και την ποντιακή λύρα στο Διάστημα ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος

Αναχώρησε ο ομογενής κοσμοναύτης Θεόδωρου Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλου, για την πέμπτη αποστολή του στο Διάστημα. Στο πλήρωμα του Soyuz MS-04 συμμετέχει και ο αμερικανός Τζακ Φίσερ.

Οι δύο άνδρες αναχώρησαν από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου αναμένεται να φθάσουν  αυθημερόν μετά από ένα ταξίδι-εξπρές διάρκειας έξι ωρών και να παραμείνουν εκεί 136 μέρες υπό τη διοίκηση της Αμερικανίδας Πέγκι Γουίτσον, ενώ στην «παρέα» τους θα βρίσκονται επίσης ο γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και ο ρώσος Όλεγκ Νοβίτσκι. Οι δύο τελευταίοι προγραμματίζεται να επιστρέψουν στη Γη στις 2 Ιουνίου και θα τους διαδεχθούν οι Ράντι Μπρέσνικ (NASA), Πάολο Νέσπολι (ESA) και Σεργκέι Ριαζάνσκι (Roscosmos).

Μεταξύ άλλων καθηκόντων, ο Γιουρτσίχιν θα υποδεχθεί το Σάββατο στον ISS το φορτίο του σκάφους Cygnus της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Orbital ATK, το οποίο μεταφέρει και τους δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρους.

Ακόμη, στις 24 Αυγούστου ο πόντιος κοσμοναύτης θα έχει την ευκαιρία να «γνωρίσει» τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κόρη του Ιβάνκα, που θα επικοινωνήσουν από το Λευκό Οίκο επί 20 λεπτά με τον ISS, όπως ανακοίνωσε η NASA. Η επιθυμία τους είναι να συγχαρούν την 57χρονη Αμερικανίδα αστροναύτη και βιοχημικό Πέγκι Γουίτσον, η οποία εκείνη τη μέρα θα σπάσει το τωρινό ρεκόρ παραμονής στο διάστημα των 534 ημερών, ξεπερνώντας πλέον τον αμερικανό συνάδελφό της Τζεφ Γουίλιαμς.

Ακόμη, θα την τιμήσουν, επειδή είναι η πρώτη γυναίκα που έχει διοικήσει δύο φορές τον ISS. Γι’ αυτό, άλλωστε παρατάθηκε η παραμονή της στον ISS, παρόλο που βρίσκεται εκεί από πέρυσι το Νοέμβριο, ενώ κανονικά ο Γιουρτσίχιν θα ήταν ο διοικητής σε αυτή τη διαστημική αποστολή. Η τηλεόραση της NASA θα μεταδώσει ζωντανά τη βιντεο-κλήση του Τραμπ και της κόρης του στον ISS, στην οποία θα συμμετάσχει και ο άλλος αμερικανός αστροναύτης, ο Φίσερ.

Ο έμπειρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάνει το πέμπτο διαστημικό ταξίδι του και το τέταρτο στον ISS. Είναι ο όγδοος ρώσος κοσμοναύτης που έφθασε τα πέντε διαστημικά ταξίδια και ο δεύτερος γηραιότερος που έχει βρεθεί στο διάστημα.

Γεννημένος σε ποντιακή οικογένεια στο Βατούμ της νυν Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος σε κάθε ευκαιρία τονίζει την ελληνική καταγωγή του. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το 2016 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μίλησε ποντιακά κατά την παραλαβή της τιμητικής διάκρισης, ενώ πρόσφατα σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στη Μόσχα δήλωσε: «Ανήκουμε σε μια μικρή αλλά μεγάλη Ελλάδα, μια υπέροχη χώρα!».

Όπως είναι φυσικό, οι Έλληνες της Ρωσίας τον αγαπούν ιδιαίτερα, και εκείνος δεν χάνει ευκαιρία να ανταποδίδει την αγάπη τους.

Τον Φεβρουάριο ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της Ελληνικής Νεολαίας Ρωσίας και έτσι βρέθηκε στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στο Ροστόφ επί του Ντον. Σε εκείνη τη συνάντηση αποκάλυψε ότι, όπως και τις άλλες φορές, το Soyuz MS-04 θα μεταφέρει στο Διάστημα εκτός από τα μέλη της αποστολής και μία ελληνική σημαία και μία μικρή ποντιακή λύρα.

Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου. Συνολικά στο διάστημα έχει περάσει περίπου 537 μέρες και είναι σήμερα ο 13ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε διάρκεια παραμονής στο διάστημα, αλλά όταν επιστρέψει στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου (μαζί με τον Φίσερ και τη Γουίτσον), θα έχει ανέβει στην έβδομη θέση.

Με πληροφορίες από pontos-news, ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή φωτογραφίας: AP/ Dmitri Lovetsky

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα