Το πιο αρχαίο νεογέννητο πτηνό της ιστορίας ήταν στο μέγεθος κατσαρίδας

Το πιο αρχαίο νεογέννητο πτηνό της ιστορίας ήταν στο μέγεθος κατσαρίδας

Το εν λόγω πουλί έζησε 127 εκατομμύρια χρόνια μαζί με άλλα πρωτόγονα πτηνά, πριν την εμφάνιση των δεινοσαύρων

Το πιο παλιό απολίθωμα πτηνού αναλύθηκε και ταυτοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Το πτηνό ανήκει στην “οικογένεια” των Enantiornithine που έζησε στη Γη πριν τους δεινόσαυρος και με τα χρόνια εξελίχθηκαν στα πουλιά που ζουν και σήμερα στον πλανήτη.

Τα εν λόγω πουλιά είχαν δόντια και δάχτυλα με νύχια σε κάθε φτερό, αλλά έμοιαζαν εν πολλοίς με τα σημερινά πουλιά. “Είναι φοβερό το ότι πολλά από όσα βλέπουμε στα σημερινά πτηνά, εντοπίζονταν στα ζώα αυτά πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια”, αναφέρει ο Luis Chiappe, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του LA που συνεργάστηκε με την ομάδα έρευνας.

Το ενδιαφέρον, είναι πως το συγκεκριμένο εύρημα επρόκειτο για ένα εξαιρετικά μικρό πτηνό, στο μέγεθος μιας σημερινής κατσαρίδας. Μόλις πέντε εκατοστών δηλαδή. Όταν πέθανε, ήταν σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Επίσης, είχε φτερά με λειτουργικά πτερύγια αλλά όχι πολλά φτερά στο σώμα.

Το απολίθωμα εντοπίστηκε πολλά χρόνια πριν στο Las Hoyas στην Ισπανία και θεωρείται πως ήταν νεογνός. Η ανάλυση του απολιθώματος έγινε με μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο με χρήση ραδιενεργών κυμάτων και η ανάλυσή του συνεχίζεται.

Την πλήρη επιστημονική έρευνα μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα