Α. Ραπτόπουλος: Ο Έλληνας στον οποίον Boeing, Sony και Swiss Post εμπιστεύθηκαν 16 εκατ. δολάρια

Α. Ραπτόπουλος: Ο Έλληνας στον οποίον Boeing, Sony και Swiss Post εμπιστεύθηκαν 16 εκατ. δολάρια

Το δημιούργημα του Ανδρέα Ραπτόπουλου από τον Βύρωνα, Matternet, έλαβε 16 εκατ. ευρώ σε κύκλο χρηματοδότησης από κορυφαίες εταιρείες. Ήδη συνεργάζεται με την Mercedes Benz και νοσοκομεία στην Ελβετία.

Εάν νομίζεται ότι η χρήση των drones είναι μόνο για “τραβάμε” γάμους και εκδηλώσεις από ψηλά ή για να παίζουν τα παιδιά κάνετε μεγάλο λάθος. Έστω και σε μικρή κλίμακα έχουν καταφέρει και έχουν μπει στην δημόσια ζωή. Πρωτοπόρος στο τελευταίο είναι μία εταιρεία με έδρα την Σίλικον Βάλεΐ, η Matternet, δημιούργημα του Ανδρέα Ραπτόπουλου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Βύρωνα.

Μπορεί πριν από περίπου 5 χρόνια το όνειρο του να ήταν να δημιουργήσει ένα δίκτυο drones – αντίστοιχο με αυτό που έχουν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας – στην Αφρική ώστε να είναι πιο εύκολη η μεταφορά φαρμάκων στην Αφρική και σε περιοχές όπου δεν έχουν δρόμους ή έχουν καταστραφεί, όμως το σχέδιο του βρήκε εφαρμογή στην πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης.

Εναέριο δίκτυο μεταξύ νοσοκομείων

Στο Λουγκάνο της Ελβετίας εδώ και μερικό καιρό η Matternet εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στον νοσοκομειακό τομέα σε συνεργασία με τα Ελβετικά Ταχυδρομεία (Swiss Post) και την Mercedes-Benz Vans. H εταιρεία του Ανδρέα Ραπτόπουλου έχει πραγματοποιήσει με ασφάλεια 1700 πτήσεις μεταφέροντας 850 δείγματα (π.χ. αιμοληψίες) από εξετάσεις ασθενών μεταξύ νοσοκομείων του οργανισμού Ticino σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Το πρόγραμμα συνεργασίας της Matternet με την Swiss Post έχει επεκταθεί εδώ και λίγες εβδομάδες σε Βέρνη και Ζυρίχη για την μεταφορά στοιχείων και δειγμάτων ανάμεσα σε νοσοκομεία. Παράλληλα όπως προαναφέρθηκε έχει ξεκινήσει και συνεργασία με την Mercedes Benz σε ένα πρόγραμμα που δείχνει το μέλλον στις ταχυμεταφορές.

Η πρωτοποριακή δράση της Matternet δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από κολοσσούς της βιομηχανίας οι οποίες επενδύουν στην επόμενη ημέρα και στον μετασχηματισμό της. Έτσι το δημιούργημα του Ανδρέα Ραπτόπουλου κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 16 εκατ. δολαρίων σε ένα κύκλο χρηματοδότησης όπου ηγούνταν η Boeing Horizon X Ventures και συμμετείχαν επενδυτές όπως η Swiss Post, Sony Innovation Fund και Levitate Capital.

– Με πληροφορίες από το Forbes.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα