Αυτά είναι τα deals που 'ταρακούνησαν' τις αγορές το 2016

Αυτά είναι τα deals που 'ταρακούνησαν' τις αγορές το 2016

Δείτε αναλυτικά ποιες εταιρείες συμφώνησαν να συγχωνευτούν ή να εξαγοραστούν τη χρονιά που μας πέρασε, προκαλώντας αναταραχή στον κόσμο των επιχειρήσεων

Της Αμαρυλλίδος Πατσαλιά

Το 2016 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά. Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις είδαν τα κέρδη και τις πωλήσεις τους να «πέφτουν» κατακόρυφα και τους πελάτες τους να τις εγκαταλείπουν.

Προκειμένου όμως να σωθούν, αποφάσισαν να εξαγοραστούν από άλλες επιχειρήσεις κολοσσούς, χωρίς όμως να «ρίχνουν» εύκολα το τίμημα. Τα ποσά των εξαγορών δικαίως μπορούν να χαρακτηριστούν ως αστρονομικά, αφήνοντας άφωνο τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επενδυτές, οι οποίοι παρατηρούσαν με αγωνία τις εξελίξεις.

Και αν τη χρονιά που μας αφήνει πήραμε μια πρώτη γεύση, η τάση για συγχωνεύσεις και εξαγορές θα ενισχυθεί το 2017. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας και ραγδαίων αλλαγών, οι παγκόσμιες προοπτικές συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξες, σύμφωνα με τη 15η έκδοση της έρευνας της ΕΥ, Global Capital Confidence Barometer (CCB), η οποία διεξήχθη μεταξύ 1.700 στελεχών σε 45 χώρες. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (57%) προσδοκούν ότι θα επιδιώξουν ενεργά συμφωνίες κατά τους επόμενους 12 μήνες – το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην επταετή ιστορία του Βαρομέτρου της ΕΥ.

Πάνω από το 90% των στελεχών αναμένει ότι η αγορά των Σ&Ε θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει σταθερή κατά το επόμενο έτος, ενώ λιγότερο από το 10% αναμένει συρρίκνωση του αριθμού των υπό εξέλιξη συμφωνιών, κατά το ίδιο διάστημα.

Παρακάτω, το FortuneGreece σας παρουσιάζει τα πιο σημαντικά deals που «σφραγίστηκαν» τη χρονιά που μας πέρασε:

LINKEDIN – MICROSOFT

H μεγάλη εξαγορά της LinkedIn από τη Microsoft αξίας 26,2 δισ. δολαρίων ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2016 και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη του έτους. Όπως δήλωσαν οι δυο εταιρείες, δεν θα δούμε πολλές αλλαγές μετά τη συγχώνευσή τους, ενώ η LinkedIn θα κρατήσει το «brand, την κουλτούρα και την ανεξαρτησία του». Σημειώνεται ότι η Microsoft πρόσφατα έλαβε και τη συγκατάθεση της επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αφού πρώτα αποδέχθηκε τη συνέχιση της χρήσης των προϊόντων της και από τους ανταγωνιστές του LinkedIn, ενώ υποχρεώθηκε να αποδεχτεί το αίτημα για επιλεκτική αφαίρεση του κοινωνικού μέσου από το λειτουργικό σύστημα των Windows, εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί.

Αυτά είναι τα deals που 'ταρακούνησαν' τις αγορές το 2016

VERIZON – YAHOO

Yahoo και Verizon έδωσαν και επίσημα τα «χέρια» για 4,8 δισ. δολάρια . Μετά από πολύμηνη προσπάθειά η Yahoo κατάφερε να βρει αγοραστή και σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά τις υπογραφές, ο τεχνολογικός κολοσσός θα συγχωνευθεί με τη λειτουργία της ΑOL της Verizon, ενώ η τελευταία θα προσθέσει στο Web της τις ειδήσεις της Yahoo, αθλητικές και οικονομικές ιστοσελίδες, όπως η Huffington Post και η TechCrunch. Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει περάσει από χίλια κύματα, ενώ νέα σύννεφα εμφανίστηκαν πριν λίγες όταν σύμφωνα με δημοσιεύματα η Verizon σκέφτηκε ακόμα και να ακυρώσει τη συμφωνία μετά τη παραβίαση ασφαλείας των e-mail περίπου 1 δισεκατομμυρίου λογαριασμών χρηστών της Yahoο.

Αυτά είναι τα deals που 'ταρακούνησαν' τις αγορές το 2016

WALMART – JET.COM

Στα «χέρια» της Walmart έναντι του ποσού των 3,3 δισ. δολαρίων πέρασε τον περασμένο Αύγουστο η Jet.com, η ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου και προσφορών που αποτελούσε τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Amazon. Η συμφωνία αυτή έρχεται να καλύψει την κάμψη που είδε στα μεγέθη της τα τελευταία τρίμηνα η Walmart, συνδυάζοντας το ήδη μεγάλο κοινό της Jet.com με την επιθυμία να χτυπηθεί ακόμη περισσότερο ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου. Από την πλευρά της, η Walmart ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει το όνομα Jet.com, με στόχο να συνεχίζει να προσελκύει ιδιαίτερα το νεανικό κοινό, ενώ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της εξαγορασμένης πλέον εταιρείας για να φέρει κοντά και τα υπόλοιπα προϊόντα της, μειώνοντας το κόστος των logistics.

Αυτά είναι τα deals που 'ταρακούνησαν' τις αγορές το 2016

PFIZER – ASTRAZENECA

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer συμφώνησε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους με την AstraZeneca στην εξαγορά μέρους της δραστηριότητάς της στα αντιβιοτικά έναντι ενός ποσού έως 1,575 δισ. δολάρια, συν τα δικαιώματα (royalties). Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ομάδα των παλαιότερων φαρμάκων που πουλά, ορισμένα από τα οποία έχουν χάσει την προστασία της πατέντας τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΟ FORTUNEGREECE

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece

ADVERTISING

SHARE: