Δ. Μάρης στη διάσκεψη της ΕΕΝΕ: Το δίλημμα δεν είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αλλά μεταξύ παλιού και νέου

Δ. Μάρης στη διάσκεψη της ΕΕΝΕ: Το δίλημμα δεν είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αλλά μεταξύ παλιού και νέου
Photo by: Francesca Giaitzoglou Watkinson / 24Media Francesca Giaitzoglou Watkinson

Στην ανάγκη να δούμε ως χώρα τι γίνεται στον κόσμο και να μη στεκομαστε στα βραχυπρόθεσμα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ κ. Δημήτρης Μάρης μιλώντας στην η ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ. Προανήγγειλε πρωτοβουλία της 24MEDIA για δημοσιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων ανά υπουργείο

Την αισιοδοξία του οτι τουλάχιστον στο ελληνικό επιχειρείν, μπορεί να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση, εξέφτασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου, και πρόεδρος της 24MEDIA κ. Δημήτρης Μάρης, μιλώντας στην 4η ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΝΕΕ, της οποίας η 24MEDIA, ήταν χορηγούς επικοινωνίας, με θέμα “Επενδύοντας στο Αύριο: Η Ιδιωτική Πρωτοβουλία στην Αιχμή της Ανάκαμψης”.

Ο κ. Μάρης έφερε σε αντιδιαστολή τον κόσμο των επιχειρήσεων με αυτό που συμβαίνει στην πολιτική, όπου η συνεννόηση παραμένει άπιαστο όνειρο.

“Συνηθίζω να ξεκινάω μία ομιλία με την έννοια της συνεννόησης ως μία πολύ σημαντική συνθήκη, δυστυχώς όταν προηγούνται πολιτικοί και τους ακούω, αναγκάζομαι να την αφαιρέσω, γιατί μία κακή διαπίστωση είναι, ότι ακόμη και σήμερα, ακόμη και στα πράγματα που συμφωνούμε, αδυνατούμε να συνεννοηθούμε. Είμαι λίγο πιο αισιόδοξος για το επιχειρηματικό κομμάτι, γενικά η συνεννόηση δεν αποτελεί κύριο βασικό χαρακτηριστικό του ελληνικού λαού διαχρονικά. Βλέπω όμως μία αλλαγή αυτής της τάσης στο κομμάτι των επιχειρηματιών. Το κομμάτι της συνεννόησης μεταξύ τους, ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει και αυξάνεται κι αυτό καθιστά τα πράγματα πιο αισιόδοξα” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάρης έκανε αναφορά στην εξωστρέφεια, μιλώντας για ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας.

“Μιλάμε διαρκώς γι’αυτό το νέο μοντέλο επιχειρηματικά. Αυτό το νέο μοντέλο δεν είναι απλώς σχήμα λόγου, αλλά αποτελεί ένα πεδίο εφαρμογής, το οποίο κάνουν πράξη με το παράδειγμά τους με τις επιχειρήσεις, εκείνες που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές και να μεγαλώσουν μέσα στα δύσκολα και συμπηκνωμένα χρόνια της κρίσης. Αυτά τα πρόσωπα, αυτοί οι επιχειρηματίες είναι οι πραγματικοί ηγέτες του ελληνικού επιχειρείν και είναι εκείνοι, που θα πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας ανασυγκρότησης αυτού του τόπου. Κι ο λόγος είναι, ότι κομίζουν όχι απλά το επιτυχημένο τους παράδειγμα, αλλά κυρίως μία νέα λογική, μία νέα κουλτούρα, που θα πρέπει να διέπει τα πράγματα” τόνισε.

Photo by: Francesca Giaitzoglou Watkinson / 24Media Francesca Giaitzoglou Watkinson

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ, σημείωσε ότι πρέπει να δούμε τι γίνεται στον κόσμο, παρά να κοιτάζουμε τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, την αξιολόγηση, την επόμενη δόση, τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου. 

“Αυτές είναι οι λεγόμενες «αναγκαίες συνθήκες» για να βγεί η χώρα στο ξέφωτο. Δεν είναι όμως από μόνες τους και οι «ικανές συνθήκες». Λέμε συχνά σε αυτά τα πάνελ πως χωρίς εξωστρέφεια και χωρίς καινοτομία, η Ελλάδα δε θα καταφέρει να βγεί από την κρίση. Και αναρωτιέμαι αν αντιλαμβανόμαστε καλά το μέγεθος του στοιχήματος, που θα πρέπει να κερδίσουμε”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μάρης έφερε ως παράδειγμα το τι συμβαίνει σε άλλες γωνιές της γής και αναφέρθηκε στα self-driving cars και σε πλατφόρμες μεταφορών όπως το Uber και το Lyft, που -όπως είπε- είναι καταδικασμένες να πετύχουν, διότι έχουν όχι απλά αντιληφθεί τη φορά της τεχνολογικής αλλαγής, αλλά στην πραγματικότητα πλεόν τη διαμορφώνουν.

“Αντίστοιχες επαναστάσεις πραγματοποιούνται σε πολλούς άλλους χώρους. Στην Ελλάδα έχουμε το debate του Άρθρου 16 του Συντάγματος και των ιδιωτικών πανεπιστημίων και αναρωτιέμαι σε ποιόν αιώνα ζούμε. Στις ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στην τροχιά των MOOCS, των Massive Open Online Courses. Η γνώση εκδημοκρατίζεται και στην Ελλάδα μιλάμε ακόμη κυριολεκτικά, με όρους που ανήκουν στο παρελθόν. Στο χώρο του τουρισμού, το AirBnB κι ανάλογες πλατφόρμες αλλάζει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή η αγορά. Δε χρειάζεται να πάτε μακρια – δείτε την επίδραση που είχε η συγκεκριμένη πλατφόρμα στο Κουκάκι. Πώς επέδρασε στα ενοίκια αλλά και στους τζίρους των μικρών καταστημάτων της περιοχής. Το 3D printing, μέσα σε περίπου 10 χρόνια θα έχει κάνει για την παραγωγή ό,τι το internet έκανε για την πληροφορία. Θα την εκδημοκρατίσει. Ο καθένας μας, εκτός από καταναλωτής, θα γίνει και εν δυνάμει παραγωγός” τόνισε.

Photo by: Francesca Giaitzoglou Watkinson / 24Media Francesca Giaitzoglou Watkinson

Έχουμε αποφασίσει να ζητήσουμε τη δημοσιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων ανά υπουργείο

Μάλιστα ο κ. Μάρης έκανε αναφορά και στα ανοικτά δεδομένα, σημειώνοντας ότι η 24MEDIA θα βγει μπροστά και θα ζητήσει τη δημοσιοποίησή τους από κάθε υπουργείο στην Ελλάδα.

“Τα ανοικτά δεδομένα, το άνοιγμα δηλαδή των δεδομένων που διαθέτει το κράτος για τις λειτουργίες του και για εμάς, τους πολίτες του, μπορεί να είναι από μόνο του καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης, εκτός από δύναμη εκδημοκρατισμού. Το πρόγραμμα έξυπνης πόλης του Bristol, στην Αγγλία, για παράδειγμα,  μέσα από τη χρήση ανοικτών δεδομένων και ψηφιακών τεχνολογιών, βελτιώνει δραστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ποιότητα της δημοκρατίας. Και είναι ενδιαφέρον πως, ενώ η χώρα μας έχει έναν από τους πιο προοδευτικούς νόμους περί ανοικτών δεδομένων, το νόμο 4305/2014, ο νόμος αυτός δεν έχει τηρηθεί πλήρως και λίγα Υπουργεία έχουν όντως δημοσιεύσει τα διαθέσιμα δεδομένα που έχουν. Σαν 24MEDIA, έχουμε αποφασίσει τόσο για λόγους ερευνητικής δημοσιογραφίας όσο και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να ξεκινήσουμε να ζητάμε τη δημοσιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων ανά υπουργείο, με στόχο να βοηθήσουμε να γίνει αντιληπτή η τεράστια θετική επίδραση που μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να έχει”.

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το ερώτημα που θα έπρεπε να κάνουμε σα λαός στους εαυτόυς μας δεν είναι αν η χώρα θα επιτύχει να πάρει την επόμενη δόση αλλά αν η Ελλάδα είναι ή δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για αυτό που έρχεται και πρόσθεσε ότι πέρα από την αύξηση της ανεργίας από την επίδραση της κρίσης, πέρα από τη δομική ανεργία των νέων, είναι πρό των πυλών και η εκτόξευση της ανεργίας που θα συντελεστεί λόγω της τεχνολογικής αλλαγής, σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας.

“Τα μεγάλα διλήμματα της εποχής δεν είναι ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά. Είναι ανάμεσα στο ανοικτό και στο κλειστό. Στα συστήματα που διαχέεουν τη γνώση, που δημιουργούν συνθήκες καινοτομίας και ανταγωνισμού και στα συστήματα που κλειδώνονται, που προσπαθούν να προστατέψουν επαγγελματικές και επιχειρηματικές τάξεις με πολιτική επιρροή, εις βάρος της προόδου. Και αυτή είναι η πραγματική εσωτερική σύγκρουση στη χώρα μας. Ανάμεσα στους θιασώτες του παλιού μοντέλου και σε εκείνους που αντιλαμβάνονται πως για να υπάρξει χώρα, είναι μονόδρομος να εναγκαλιστούμε το «νέο» και να δημιουργήσουμε τους νέους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτό είναι το στοίχημα της γενιάς μας. Και είναι ένα στοίχημα το οποίο θα πρέπει πάσει θυσία να το κερδίσουμε”, είπε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ.

Ξανθάκος: Επενδύσεις, το τοπίο όπου θα δοκιμαστούν κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι φορείς

Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, σημειώνοντας το μεγάλο κενό στον τομέα από το 2010 έως σήμερα. “Δεν αρκεί όμως το ΕΣΠΑ”, είπε χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας τους δύο τρόπους, τις ξένες άμεσες επενδύσεις και τις συμπράξεις των επιχειρηματιών με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. “Η Ελλάδα είναι εσωστρεφής οικονομία, δεν έχει μάθει να ελκύει επενδύσεις”, πρόσθεσε, εξηγώντας πως για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, χρειάζεται σταθερότητα οικονομική και πολιτική, υποδομές, γη και χρήσης της γης, κράτος Δικαίου και χρηματοδότηση. Ο κ. Ξανθάκος χαρακτήρισε τις επενδύσεις, “πεδίο όπου θα δοκιμαστούν και η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς”, αναφέροντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Allen: Κυβερνήσεις και επιχειρηματικός κόσμος να δουλέψουν μαζί

Ο Επικεφαλής για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Chris Allen, σημείωσε τη σημασία του ανακάμψει η ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για διαμόρφωση μίας εθνικής στρατηγικής οικονομίας, που θα βοηθήσει στη χάραξη του νέου δρόμου, που θα παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές. “Η Ελλάδα είναι χαμηλά στις επενδύσεις. Χρειάζονται νέες επενδύσεις, σε τομείς όπως τον τουρισμό, την τεχνολογία, τα Logistics”. Ο κ. Allen κάλεσε όλα τα κόμματα να συμπράξουν προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς αυτό δεν αφορά το παρόν, αλλά το μέλλον. “Κυβερνήσεις και επιχειρηματικός κόσμος οφείλουν να δουλέψουν μαζί, για να υπάρξει αποτέλεσμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Dziurman: Πριν την επένδυση χρειάζονται εμπιστοσύνη και σταθερότητα

Η Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για την Ελλάδα και την Κύπρο, Sabina Dziurman, επανέλαβε την κοινή παραδοχή για ανάγκη επενδύσεων, σημειώνοντας ωστόσο, ότι πριν την επένδυση χρειάζονται “εμπιστοσύνη και σταθερότητα”. Αφού ανέπτυξε το έργο της ΕΤΑΑ και τα σχέδια της Τράπεζας για το μέλλον, αναφέρθηκε στην επένδυση του Ελληνικού, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σπαράζει η καρδιά μου, να περνάω από την Ποσειδώνος και να βλέπω το Ελληνικό, εκεί όπου ήταν παλιά το αεροδρόμιο. Δεν είχα προσέξει, ότι είχε δάσος είπε”, κάνοντας το δικό της σχόλιο, στη συζήτηση που είχε προηγηθεί στη Διάσκεψη, αναφορικά με το “πάγωμα” της επένδυσης. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, “το Ελληνικό είναι μία καλή ευκαιρία, για να δείξει η Ελλάδα ότι μπαίνει στον σωστό δρόμο”.

Χαρπαντίδης: Ναι στην Ελλάδα, ναι σήμερα

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος ΑΕ, Χρήστος Χαρπαντίδης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανάπτυξη της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία σε αυτό το βήμα. “Ναι στην Ελλάδα, ναι σήμερα. Είναι ευθύνη μας, πέρα από την ευθύνη του κράτους και την ευθύνη τη μοιραζόμαστε. Μεγάλο το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί, πρέπει να τηρούμε τους νόμους, να δημιουργούμε δουλειές, να έχουμε σχέδιο. Είναι επιλογή μας, να επενδύουμε σε αυτό το περιβάλλον. Προσπαθούμε να δημιουργούμε ευκαιρίες στις συνθήκες αυτές, δημιουργούμε δουλειές, πέρα από αυτές που δεν χάνονται”, σημείωσε ο κ. Χαρπαντίδης. Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος ΑΕ αναφέρθηκε στα καινοτόμα προϊόντα IQOS, τα οποία σύντομα θα εξάγονται στο εξωτερικό, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας.

Λινάτσας: Στο χέρι μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AXIA Ventures Group, Γιώργος Λινάτσας, σημείωσε από τη μεριά του, ότι το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις ήταν, ότι υπήρχε πάντα το ερωτηματικό, αν η οικονομία θα αντέξει, χωρίς να γίνει το ατύχημα του Grexit. “Αυτό ήταν εμπόδιο για τους επενδυτές. Κανείς δεν θα ερχόταν να επενδύσει, αν το ρίσκο ήταν να χάσει τα πάντα”, είπε, κάνοντας λόγο για “μήνυμα αισιοδοξίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης”, και άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου, που δεν ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. “Αλλάζει το ρίσκο για τους επενδυτές. Οι επενδύσεις είναι θέμα ψυχολογίας. Αν αλλάξει η ψυχολογία, όλα τα άλλα ξεχνιούνται. Στο χέρι μας είναι, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο”, είπε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου / tourettephoto.com και Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα