Eldorado Gold: Χωρίς τις άδειες θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε απολύσεις

Eldorado Gold: Χωρίς τις άδειες θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε απολύσεις

"Εάν γνωρίζαμε για τις καθυστερήσεις δεν θα είχαμε επενδύσει στην Ελλάδα" ανέφερε ο πρόεδρος της Eldorado Gold, George Burns το πρωί της Δευτέρας

Το τι σημαίνει η αναστολή των επενδυτικών δαπανών της Eldorado Gold στην Ελλάδα έκανε χειροπιαστό ο πρόεδρος της, George Burns, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον κ. Burns η εταιρεία αν δεν λάβει τις απαραίτητες άδειες θα αναγκαστεί  να προχωρήσει στις απολύσεις του 90% των εργαζομένων της (σ.σ. οι οποίοι στο σύνολο τους ανέρχονται σε 2.400).

Οι απολύσεις αυτές – οι οποίες ανέφερε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να γίνουν καθώς πιστεύει ότι θα δοθούν οι απαραίτητες άδειες – θα πραγματοποιηθούν με βάση την ελληνική εργατική νομοθεσία και αναμένεται να γίνουν σταδιακά. Σε σχετική ερώτηση του NEWS 24/7 οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι οι ετήσιες εργοδοτικές εισφορές, τόσο της ίδιας όσο και των εργολάβων της, υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. δολάρια ετησίως.

Στην ομιλία του ο κ. Burns ανέφερε ότι ” καμία λύση δεν επιτεύχθηκε ποτέ μέσω της σιωπής. Αντ’ αυτού, ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να βρεθεί κοινός τόπος. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δυνατές σχέσεις βασίζονται σε ειλικρινείς και συχνές συνομιλίες. Προσπάθησα να το μεταδώσω πολλές φορές στις συναντήσεις μου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη. Το προσπάθησα και με μία σειρά επιστολών προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, οι οποίες έχουν μείνει όλες αναπάντητες“.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Eldorado θα προχωρούσε στη συγκεκριμένη επένδυση αν γνώριζε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε, είπε ότι ο ίδιος στα 40 χρόνια δραστηριότητάς του σε όλο τον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και ότι η εταιρεία δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο της επένδυσης.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαιτησίας τόνισε δεν γνωρίζει πιο είναι το πρόβλημα και όσες φορές είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης δεν του είχε γνωστοποιηθεί. “Είναι δυνατόν να λύσεις ένα πρόβλημα το οποίο δεν γνωρίζεις;” αναρωτήθηκε.

Σε ότι αφορά το περιβαλλοντολογικές ανησυχίες που υπάρχουν στην περιοχή ο κ. Burns ανέφερε ότι η Eldorado Gold έχει την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους της τοπικής κοινότητας και ότι ” κατά είναι μόνο όσοι είναι ιδεολογικά ταγμένοι κατά των εξορύξεων και των μεταλλείων“.  Παράλληλα ανέφερε ότι για την έκδοση της μελέτης περιβαλλοντολογικής μελέτης ήρθε μετά από 7 χρόνια προετοιμασίας και δημόσιας διαβούλευσης και ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι ώστε η επιβάρυνση του περιβάλλοντος να είναι η χαμηλότερη δυνατή.

Τέλος ερωτηθείς για το χρόνο επιλογής από την εταιρεία να αναστείλει τις εργασίες της ανέφερε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου λήγει η προσωρινή άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας, ενώ επίσης δήλωσε ότι έχουν καθυστερήσει η έκδοση της άδειας λιθογόμωσης, επίσης για την Ολυμπιάδα, καθώς και οι άδειες ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο στις Σκουριές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα