Η ΤΕΡΝΑ επενδύει στις ΑΠΕ μέσα στην κρίση

Η ΤΕΡΝΑ επενδύει στις ΑΠΕ μέσα στην κρίση

Νέες επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ το 2017 σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Υποδομές από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση. Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης

“Μόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις που πιστεύουν στη χώρα και τις δυνατότητες μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για αναστροφή του κλίματος, καθώς αυτές αποδέχονται τον κίνδυνο χώρας και γνωρίζουν πώς να πλοηγήσουν τις επενδύσεις τους στους μαιάνδρους της δύσκολης και βαλτωμένης ελληνικής γραφειοκρατίας”. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης. Όπως σημείωσε, ο όμιλος είναι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που και μπορεί και ξέρει και θέλει να κάνει επενδύσεις, κάτι που το απέδειξε επενδύοντας ήδη πάνω από 1,5 δις ευρώ στα χρόνια της κρίσης, ενώ ήδη, μέσα στο 2017, έχουν δρομολογηθεί νέες επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των υποδομών. Την ίδια ώρα έχει δρομολογηθεί και η νέα γενιά επενδύσεων σε πρωτοποριακούς τομείς, όπως τα έργα αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμίευσης.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στη βασική στρατηγική επιδίωξη του Ομίλου, η οποία είναι “να εξαρτώμεθα στο μέλλον όλο και λιγότερο από το κατασκευαστικό αντικείμενο, που είναι από τη φύση του κυκλικό και ευμετάβλητο, αναπτύσσοντας νέες σταθερές, προβλέψιμες και μακροχρόνιες πηγές εσόδων και κερδοφορίας, όπως είναι οι παραχωρήσεις, τα ενεργειακά έργα και τα άλλα έργα υποδομών, που γίνονται με συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα”, δραστηριότητες που είναι κατά βάση εξωστρεφείς, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, μεταφορών και της καθαρής ενέργειας, με την έννοια της υποκατάστασης εισαγωγών.

Ο κ. Περιστέρης, τέλος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στη χώρα ένα επενδυτικό σοκ, στο οποίο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι έτοιμος να συμβάλει. Ένα επενδυτικό σοκ το οποίο μπορεί να προέλθει μόνο με πρωταγωνιστές τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές που έχουν αντέξει capital controls, ραγδαία αύξηση της φορολογίας, πανάκριβα επιτόκια, έχουν βαθιά γνώση συγκεκριμένων επενδύσεων που άμεσα μπορούν να προχωρήσουν. Αυτές που επιδεικνύουν στην πράξη αυτό που έχουμε τονίσει ότι χρειάζεται η χώρα παράλληλα με το επενδυτικό σοκ: έναν επενδυτικό πατριωτισμό!

Μέσα στον επόμενο χρόνο 1000 MW εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Περιστέρης, η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στις ανανεώσιμες πηγές, όπου τον επόμενο χρόνο θα φτάσει τα 1000 MW εγκατεστημένης ισχύος, την ίδια ώρα που έχει αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβει μεγάλα έργα και παραχωρήσεις στην ενέργεια, στους αυτοκινητοδρόμους, στα αεροδρόμια, στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης, προχωρούν οι επενδύσεις και στην εξόρυξη, βιομηχανική και εμπορική εκμετάλλευση λευκολίθου ενώ ταυτόχρονα ο όμιλος έχει οικοδομήσει σημαντικές συμμαχίες τόσο στη μετοχική σύνθεση όσο κι από πλευράς στρατηγικών εταίρων.

“Η σοβαρότητα μας ανοίγει τις πόρτες διεθνών θεσμικών χρηματοδοτών όπως η EIB και η EBRD και ιδιωτικών funds. Ιδιαίτερα στον τομέα της καθαρής ενέργειας, με ανεξάντλητους φυσικούς πόρους για την παραγωγή της, με ιδανική μορφολογία εδάφους και υψηλή κατασκευαστική τεχνογνωσία για την αποθήκευσή της (π.χ. αντλησοταμιεύσεις), η χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της με υψηλότατη εγχώρια προστιθέμενη αξία στην ενεργειακή επανάσταση που συντελείται παγκοσμίως” πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης και έκλεισε δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με την προώθηση επενδύσεων στο νέο μεγάλο στοίχημα, που είναι η αποθήκευση ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων. “Ήμασταν εδώ πριν την κρίση, είμαστε ενεργά και δυναμικά παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και θα παραμείνουμε εδώ οικονομικά υγιείς και κατάλληλα προετοιμασμένοι και για την επόμενη μέρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα