Καλώς ήρθε το ροδάκινο

Στο Βελβεντό Κοζάνης, την ελληνική "Μέκκα" του ροδάκινου, μέσω Lidl

Από τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου

Απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης, συνορεύει με την Ημαθία και την Πιερία, στα δυτικά του κυλάει ο Αλιάκμονας και το ανατολικό του τμήμα ησυχάζει κάτω από τη σκιά του Πιερίων Ορών. Ο Βελβεντός ή το Βελβεντό, το χωριό του σπουδαίου αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, σύμφωνα με την παράδοση κατοικήθηκε πρώτα από Λατίνους οι οποίοι κατάγονταν από το Μπενεβέντο της Καμπανίας, ενώ ο θρύλος λέει πως στον τόπο αυτό έφτασε κάποτε η θεά Άρτεμις για κυνήγι παρέα με τις πανώριες Νύμφες.

Σήμερα ο Βελβεντός, πέρα από τις εικόνες φυσικής μελαγχολικής ομορφιάς με φόντο την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου φημίζεται και για τα ροδακινά του. Τα Velvita είναι οι μοναδικοί καρποί ροδακινιάς στην Ελλάδα που έχουν επίσημη ονομασία και φυτρώνουν εδώ, σ' αυτό το έδαφος, σε εκτάσεις που γειτνιάζουν με εκτάσεις γεμάτες νεκταρίνια, αχλαδόμηλα και άλλα φρούτα.

Την κοκκινάδα της φράουλας, η οποία καλλιεργούνταν σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή τη δεκαετία του '80 έδωσε τη θέση της σ' εκείνη του πιο ζουμερού, ποιοτικού ροδάκινου, το οποίο μαζί με το συγγενή του το νεκταρίνι αποτελούν το 95% της συνολικής παραγωγής.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού είναι ένας από τους πιο ιστορικούς και επιτυχημένους αγροτικούς οργανισμούς στη συνεταιριστική ιστορία της χώρας. Ένας συνεταιρισμός που αριθμεί αυτή τη στιγμή πάνω από 300 ενεργά μέλη που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια 6.500 στρεμμάτων φρούτων. Τα χωράφια δουλεύονται με οικογενειακή φροντίδα από τους ντόπιους, οι οποίοι καμαρώνουν για την επιτυχημένη πορεία που διαγράφει έναν αιώνα τώρα το τοπικό σχήμα. Ένας υγιής οργανισμός που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας στην περιοχή, με φήμη που σιγά σιγά υπερβαίνει τα σύνορα της χώρας, αφού ο ΑΣΕΠΟΠ τα τελευταία χρόνια είναι παρών σε διεθνείς εκθέσεις στη Μόσχα, στο Ντουμπάι και το Βερολίνο.

Στην άλλη άκρη της γραμμής παραγωγής, η Lidl, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δώσει προτεραιότητα στις συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι επιλέγονται και με βάση την εποχικότητα του εκάστοτε προϊόντος. Συγκεκριμένα το 80% του τζίρου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ σε φρούτα και λαχανικά προέρχεται από Έλληνες αγρότες, το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από 16.300 θέσεις εργασίας ανά την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι και το δίκτυο των φημισμένων Κοζανιωτών ροδακινοπαραγωγών του Βελβεντού.

Η στρατηγική συνεργασία της LIDL και του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης κλείνει ακριβώς 4 χρόνια. Ήταν Σεπτέμβρης του 2013 όταν τα Velvita πήραν την θέση τους για πρώτη φορά στα ράφια των Lidl. Με αφορμή αυτό το ιδανικό πάντρεμα παραγωγού-προμηθευτή είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις της ΑΣΕΠΟΠ, μετά από πρόσκληση της LIDL Hellas και να ζήσουμε από κοντά τη διαδικασία της συγκομιδής, του ελέγχου της ποιότητας των ροδάκινων, την διαδικασία παραλαβής στο εργοστάσιο αλλά και την συσκευασία τους.

Στο εύφορο οικόπεδο του Βελβεντού το ροδάκινο, το νεκταρίνι και οι υπόλοιπες μικρότερης κλίμακας ποικιλίες φρούτων καλλιεργούνται περιποιημένα και με απόλυτη προσήλωση σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και τους κανόνες υγιεινής. Με μια αίσθηση ευθύνης που υπερβαίνει την τυπική πειθαρχία στην πρότυπη τήρηση των προδιαγραφών και περνάει σε επίπεδο προσωπικού μελήματος από τον καλλιεργητή και τον γεωπόνο, μέχρι τον εργαζόμενο στη συγκομιδή. Μάλιστα τα Velvita είναι τα μόνα ροδάκινα που συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται απευθείας στο κτήμα με το χέρι.

Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού υπολογίζουν πως από τα χωράφια του Βελβεντού θα φύγουν φέτος πάνω από 11.500.000 ζουμερά στρογγυλά ροδάκινα. Ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής προορίζεται για τα ράφια των LIDL, η οποία για χάρη των Velvita δημιούργησε και διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα τις 3κιλες συσκευασίες σε ροδάκινα και νεκταρίνια του ΑΣΕΠΟΠ. Πέρσι ο αριθμός υπέρεβη τους 1.100 τόνους. Όλα τους πληρού τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει ο ΑΣΕΠΟΠ (είναι πιστοποιημένος κατά ISO, HACCP, GLOBALGAP KAI EUREPGAP) και έχουν γεύση, μυρωδιά και χνούδι αληθινού ροδάκινου.

ADVERTISING

SHARE: