Μαρινόπουλος: Εξετάζεται στο πρωτοδικείο το αίτημα για προστασία έναντι των πιστωτών

Μαρινόπουλος: Εξετάζεται στο πρωτοδικείο το αίτημα για προστασία έναντι των πιστωτών
ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ--(ΦΩΤΟ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ..EUROKINISSI) Eurokinissi

Αγωνία για τον όμιλο του Μαρινόπουλου. Στο πρωτοδικείο το αίτημα για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα. Το NEWS 247 είναι στο σημείο και μεταδίδει όλες τις εξελίξεις

Ξεκίνησε η συζήτηση για τις τέσσερις αιτήσεις του ομίλου Μαρινόπουλος για έκδοση προσωρινής διαταγής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχει υποβάλει για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι αλλά και πιστωτές έχουν γεμίσει τη δικαστική αίθουσα όπου συζητείται σήμερα οι τεσσέρις αιτήσεις του ομίλου Μαρινοπουλος για έκδοση προσωρινής διαταγής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχει υποβάλει για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Η αίθουσα είναι ασφυκτικά γεμάτη, ενώ δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα κλιματισμού. Κατά τη διαδικασία, ανάμεσα σε άλλους πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν οι τράπεζες το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ  και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Αντίθετα, παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος έγινε από το ελληνικό δημόσιο.

Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής. Όπως αναφέρουν, με τον τρόπο αυτό εφόσον δεν τους καταβάλλεται η μισθοδοσία, θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις.

Η απόφαση αναμένεται να εκφωνηθεί το απόγευμα. Εντύπωση έχει προκαλέσει η παρέμβαση του Δημοσίου κατά του αιτήματος της Μαρινόπουλος. Μάλιστα όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναφέρει η Μαρινόπουλος στην αίτησή της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής του Ομίλου απέναντί στο κράτος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος ενώ σε περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές να καταβληθεί από την  εταιρεία ισόποση εγγυοδοσία.

Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατεύθουν οι θέσεις εργασίας. Όπως είπωθηκε στο δικαστήριο, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προσκομίστηκε η επιστολή του Σκλαβενίτη με την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εισοδό του στον Όμιλο υπό προυποθέσεις.

Πάντως δικηγόροι ανέφεραν πως δεν υπάρχει σχέδιο εξυγιάνσης, καταλογίζοντας ευθύνες στον ιδιοκτήτη της, που μοναδικό στόχο έχει να προστατευθεί η περιουσία του που περιλαμβάνει “πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης”.

Δέσμευση προς τους εργαζόμενους

Η διοίκηση της εταιρίας Μαρινόπουλος ΑΕ, μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων της,  δεσμεύτηκε προς το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», ότι κατά την αυριανή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το Δικαστήριο:

α) Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.

β) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

γ) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

δ) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,  DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών  των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.

Ο παράγοντας “Σκλαβενίτης”

Ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το δικηγορικό γραφείο της Ν. Αγαπηνός έρχεται να επαναφέρει τον Όμιλο Σκλαβενίτη στο προσκήνιο σε ότι αφορά την συνεργασία του με την Μαρινόπουλος αυτή την φορά όμως μέσω εξαγοράς. Μάλιστα η δικηγορική εταιρεία αναφέρει ότι σχετική επιστολή που υπάρχει θα κατατεθεί κατά την ακροαματική διαδικασία το πρωί της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα το Δελτίο Τύπου της εταιρείας αναφέρει: Σύμφωνα με πληροφορίες της δικηγορικής μας εταιρίας, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της Σκλαβενίτης για την εξαγορά της Μαρινόπουλος μέσω επιστολής που θα προσκομιστεί αύριο στο Δικαστήριο.

Την πληροφορία αυτή το news247 προσπάθησε να επιβεβαιώσει από την πλευρά της Σκλαβενίτης επικοινωνώντας με το Γραφείο Τύπου της εταιρείας. Η εκπρόσωπος της Σκλαβενίτης ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την συγκεκριμένη πληροφορία. Όπως και να έχει εάν η πληροφορία αυτή έχει βάση θα το ξέρουμε αύριο το πρωί.

Το δελτίο Τύπου της Αγαπηνός αναφέρει στην συνέχεια: Για να έχει όμως αντικείμενο αυτό το ενδιαφέρον της Σκλαβενίτης θα πρέπει να υπάρχουν τα σημεία πώλησης- supermarket της Μαρινόπουλος τα οποία αποτελούν και το κύριο αντικείμενο ενδιαφέροντος.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων περί αναστολής καταδιωκτικών μέτρων και διαδικασίας εκτελέσεως στα πλαίσια του άρθρου 99 του Νόμου 3588/07 εξαιρεί ρητώς τις μισθώσεις.

Επισημαίνουμε ότι με δεδομένο ότι η Μαρινόπουλος ΑΕ οφείλει μισθώματα πολλών μηνών μπορεί να συνεχιστείη διαδικασία εκτελέσεως ΠΑΡΑ ΤΗ ΛΗΨΗ των μέτρων! Επιπροσθέτως, επιμένουμε ότι για την προστασία των πιστωτών δεν πρέπει να αρθούν οι κατασχέσεις των λογαριασμών μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως εξυγίανσης.

Τέλος, η συζήτηση της αιτήσεως είναι αδιανόητο να λάβει χώρα σε τόσο μακρινή δικάσιμο.   Απαιτείται και επιβάλλεται η παρέμβαση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών προκειμένου η δικάσιμος να ορισθεί το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα