Μίχαλος: 'Να σπάσει το απόστημα της ΑΕΠΙ'

Παρουσίαση της Αγγλικής Έκδοσης του Συλλογικού Τόμου "The Greek
Political Economy: 2000-2015"  (EUROKINISSI//ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Παρουσίαση της Αγγλικής Έκδοσης του Συλλογικού Τόμου "The Greek Political Economy: 2000-2015" (EUROKINISSI//ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζητά από την υπουργό Πολιτισμού να πάρει πιο δραστικά μέτρα, μετά τις αποκαλύψεις για την ΑΕΠΙ.

Να σπάσει το απόστημα της ΑΕΠΙ και να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της βάσει τον ισχύοντα νόμο 2121/1993 ζητάει από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τόσο τα συμπεράσματα των ορκωτών λογιστών που έλεγξαν την ΑΕΠΙ, όσο και την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι οι παραγωγικές τάξεις σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών αλλά δε θεωρούν σωστό αυτά να καθορίζονται μονομερώς και κατά τρόπο υπέρογκο από έναν φορέα, που είχε μάλιστα και το δικαίωμα να προσάγει στο δικαστήριο κάθε επιχειρηματία, που είτε αγνοούσε είτε δεν μπορούσε λόγω της οικονομικής κρίσης τη δεδομένη περίοδο να καταβάλει άμεσα ό,τι η ΑΕΠΙ ΑΕ αυθαίρετα και κυριαρχικά απαιτούσε.

Διαφάνεια παντού ζητά ο Ξυδάκης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ανέφερε σχετικά με τον έλεγχο διαχείρισης της ΑΕΠΙ:

"To δημοσιευθέν πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ επιβεβαιώνει με τον εναργέστερο τρόπο την πάγια ανάγκη και διακηρυγμένη θέση της Αριστεράς για διαρκή πόλεμο κατά της διαφθοράς, υπέρ της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος.

Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι εθνική υπόθεση. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σταθερά προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και απόδοσης δικαιοσύνης. Οι υποθέσεις Siemens, Energa, Proton Bank, ΚΕΛΠΝΟ, Novartis, μεταξύ πολλών άλλων, δείχνουν τον ακολουθητέο δρόμο για την εξυγίανση του δημόσιου βίου.

Ο διαχειριστικός έλεγχος στον γνωστό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ΑΕΠΙ είναι το πρώτο βήμα, μόνον, σε μια σειρά επιβαλλόμενων ενεργειών και θεσμίσεων, προκειμένου να αποκατασταθεί η έννομη τάξη και να θωρακιστούν τα συμφέροντα δημιουργών και χρηστών.

Ως υπουργός Πολιτισμού που για πρώτη φορά παρήγγειλε διαχειριστικό έλεγχο στην ΑΕΠΙ, το καλοκαίρι του 2015, και επί της θητείας του θεσπίστηκε το Προεδρικό Διάταγμα που έδινε κυρωτικές αρμοδιότητες στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι από τη θέση του εκλεγμένου βουλευτή και σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, τους συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους δικαιούχους δημιουργούς θα συνεχίσω τις πολιτικές πρωτοβουλίες για:

• την ολοκλήρωση των ελέγχων,

• τη διασφάλιση διαφανούς και ομαλής συνέχειας στο σύστημα πνευματικών δικαιωμάτων

• την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και

• τη διαρκή, λυσιτελή υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των δημιουργών αλλά και της αποδοτικής λειτουργίας των επιχειρήσεων προς όφελος όλων. Χρηστή διαχείριση στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης σημαίνει δίκαιη αμοιβή των δημιουργών και μικρότερο λειτουργικό κόστος για τις δεκάδες χιλιάδες καφέ, μπαρ, ξενοδοχεία κλπ.

• Διαφάνεια παντού!

Το χρονικό της υπόθεσης

Θυμίζουμε πως η εταιρεία όχι μόνο δε πλήρωνε πρόστιμα αλλά έδινε μισθό 52.000 ευρώ το μήνα για τον διευθύνοντα σύμβουλο, δηλαδή 635.565 ευρώ το χρόνο!

Παράλληλα, ορισμένα από τα συγκλονιστικά στοιχεία που φέρνει στο φως το πόρισμα του ελέγχου, που διεξήχθη προσφάτως, για λογαριασμό του ΥΠΠΟ για την εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) αποδεικνύουν ότι, έδινε ετήσιο μισθό συγγενούς μέλους του ΔΣ που έφτανε τα 466.266 ευρώ, αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς ύψους 42 εκ. ευρώ και παράνομα δάνεια προς μέλη του ΔΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λεφτά υπάρχουν, αρκεί να είσαι έτοιμος να τα αρπάξεις

ADVERTISING

SHARE: