Νέα εποχή για ιστορικά ξενοδοχεία που βγήκαν στο σφυρί

Νέα εποχή για ιστορικά ξενοδοχεία που βγήκαν στο σφυρί
Επίσχεση εργασίας από τους εργαζομένους στο ξενοδοχείο Athens Ledra Hotel την Τρίτη 31 Μαΐου 2016. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία δεν έχει καταβάλει μισθούς από το Μάρτιο, αλλά ούτε και το δώρο του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πελάτες που διέμεναν στο ξενοδοχείο ειδοποιήθηκαν να αποχωρήσουν ενώ όσοι έφθασαν στο ξενοδοχείο δεν έγιναν δεκτοί. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Τι αναφέρει στην «Η» ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης του θρυλικού «Hydra Beach». Ποιες μονάδες άλλαξαν χέρια μέσω πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αφότου απολυθεί μεγάλο μέρος του προσωπικού, μπαίνει λουκέτο για να ακολουθήσει ο πλειστηριασμός, ο οποίος αποτελεί συνήθως ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Αυτός είναι ο κύκλος «ζωής», τα τελευταία χρόνια, πολλών μεγάλων, ιστορικών ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες, εάν καταφέρουν να αποφύγουν τη χρεοκοπία, αλλάζουν χέρια, περνώντας σε νέα εποχή. Πρόκειται για μονόδρομο, εάν ληφθεί υπόψη ότι τα δάνεια που ξενοδοχειακοί όμιλοι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν σε χρονικό ορίζοντα άνω των 90 ημερών ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, με τις συνολικές χορηγήσεις του κλάδου να αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ. Η έκρηξη όμως του ελληνικού τουρισμού, που προσελκύει ξένα funds και επενδυτές, επιταχύνει, ως έναν βαθμό, την εξυγίανση των προβληματικών ξενοδοχείων.

Η « Ημερησία» παρουσιάζει τις πιο εμβληματικές ξενοδοχειακές μονάδες που είτε άλλαξαν ιδιοκτήτη είτε έχουν βγει «στο σφυρί».

Hydra Beach

Σε αυτό κινηματογραφήθηκαν ταινίες του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και εκεί διέμεινε το καλοκαίρι του 2013 η Βαλερί Τριερβελέρ, η, τότε, σύντροφος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, μέσα του περασμένου Νοεμβρίου το, πέντε αστέρων και 659 κλινών, «Hydra Beach» της «Τουριστικαί και ξενοδοχειακαί επιχειρήσεις ακτή Υδρας» είχε δρομολογηθεί να εκπλειστηριαστεί από την τράπεζα Eurobank με τιμή πρώτης προσφοράς 19,2 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός αναστάλθηκε με δικαστική απόφαση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιταλικός όμιλος Santoni, ως ιδιοκτήτης της μονάδας, επιδιώκει τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της εταιρείας. Το ξενοδοχείο που, σύμφωνα με την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, φέρει βάρη και προσημειώσεις αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, βρίσκεται υπό τη διαχείριση, από τον Μάιο του 2013, της Barceló Hotels & Resorts και θα επαναλειτουργήσει στις 6 Απριλίου 2018.

Οπως αναφέρει στην «Η» ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας του «Hydra Beach», Δημήτρης Αντωνακάκης, το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε το 1965 από τον επιχειρηματία Νίκο Κωνσταντινίδη. «Εχοντας διαβλέψει από πολύ νωρίς τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, μας ζήτησε να σχεδιάσουμε, σε πρώτη φάση, στην έκταση στη Θερμησία, απέναντι από την Υδρα, 50 οικίσκους, οι οποίοι θα συμπληρώνονταν με εστιατόριο και το κτίριο της διοίκησης» εξηγεί.

Και προσθέτει: «Αφότου αναπτύχθηκαν στην έκταση τα μπανγκαλόου, χωρίς να κοπεί κανένα δέντρο, προστέθηκαν πτέρυγες δωματίων και κατασκευάστηκε η πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, που διέθετε έναν εντυπωσιακό βατήρα. Η ονομασία του ξενοδοχείου “Ηydra Βeach”, που ήταν το πρώτο στην Ελλάδα με οργανωμένο παιδότοπο, η λειτουργία υπαίθριου κινηματογράφου και η διοργάνωση αθλητικών αγώνων αστείου χαρακτήρα με γαϊδουράκια αποτέλεσαν ορισμένα από τα συστατικά επιτυχίας του ξενοδοχείου» αφηγείται ο κ. Αντωνακάκης.

Τη δεκαετία του 1970 ο ιδιοκτήτης του «Hydra Beach» κατασκεύασε δίπλα σε αυτό το ξενοδοχείο «Porto Hydra». Τότε, επειδή τα υλικά με τα οποία είχε κατασκευαστεί το ιστορικό θέρετρο ήταν χαμηλού κόστους, εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα, που απαιτούσαν την υλοποίηση άμεσων εργασιών αποκατάστασης. «Ωστόσο, η διαχείριση του “Hydra Beach”, που αποτελούσε, ουσιαστικά, ένα μικρό χωριό, ήταν κοστοβόρα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που ανέκυπταν να μην επιλύονται γρήγορα» σημειώνει ο κ. Αντωνακάκης.

Τελικά, το «Porto Hydra» πουλήθηκε το 2011 από την οικογένεια Κωνσταντινίδη σε επιχειρηματικό όμιλο, ενώ το «Hydra Beach» τα τελευταία εννιά χρόνια βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ιταλικού ομίλου Santoni, ο οποίος το 2009 ανακαίνισε το ιστορικό ξενοδοχείο ως ένα πέντε αστέρων θέρετρο με 343 δωμάτια, τέσσερα εστιατόρια, πέντε μπαρ, spa 1.600 τ.μ. και δύο πισίνες (ανοιχτή και κλειστή). Το 2013 τη διαχείριση του ξενοδοχείου ανέλαβε η Barceló Hotels & Resorts.

Athens Ledra

To ξενοδοχείο «Athens Ledra» επί της Λεωφόρου Συγγρού 115, ύστερα από άγονους πλειστηριασμούς με επισπεύδουσα την Alpha Bank, πέρασε υπό τον έλεγχο της αμερικανικής εταιρείας Hines, με αντικείμενο την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, έναντι τιμήματος ύψους 33,05 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο αποκτήθηκε από τη «Συγγρού 115 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία», που αποτελεί σύμπραξη της Henderson Park, της ευρωπαϊκής πλατφόρμας επενδύσεων σε ακίνητα, και της Hines.

Η ξενοδοχειακή μονάδα των 314 δωματίων, όπου υλοποιούνται εργασίες ανακαίνισης της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση του ομίλου Grecotel και αναμένεται να επαναλειτουργήσει το 2018 ως «Athens Hyatt Regency».

Το ξενοδοχείο, που είχε βγει στο σφυρί το 2014 -χωρίς να προσελκύσει πλειοδότη- με τιμή πρώτης εκκίνησης 41,1 εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη. Για διάστημα 30 ετών, η διαχείρισή του ανήκε στην αλυσίδα Marriott International, η οποία αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2013. Από τον Ιανουάριο του 2014 το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε «Athens Ledra», περνώντας υπό τη διαχείριση της εταιρείας ΑΣΤΥ ΑΕ, που αποτελούσε και την ιδιοκτήτρια της ξενοδοχειακής μονάδας.

Πεντελικόν

Στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» έχουν γραφεί ορισμένες από τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Εκεί το 1990 η Κεντρική Επιτροπή του ΠAΣOΚ, σε μία ταραχώδη συνεδρίαση, εξέλεξε ως πρώτο γραμματέα του κόμματος τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ στο καφέ του ξενοδοχείου το 2009 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φερόταν να είχε κρυφές συναντήσεις με στελέχη της Goldman Sachs.

Τον Απρίλιο του 2015, ύστερα από πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Alpha Bank, το ξενοδοχείο των 101 δωματίων αποκτήθηκε από σχήμα του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα Θεόδωρου Δούζογλου σε τίμημα της τάξης των 23 εκατ. ευρώ. Μέχρι τότε ανήκε στην Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης ΑΕ με επικεφαλής τον Χάρη Βάρδη.

Ακόμη δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό ποια εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων θα αναλάβει το «Πεντελικόν», το οποίο πιθανολογείται ότι θα επαναλειτουργήσει με ορίζοντα τη θερινή περίοδο του 2018.

Όλυμπος Νάουσα

Το εμβληματικό διατηρητέο κτίριο «Ολυμπος Νάουσα» στην Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης, που χτίστηκε το 1926 από τον Ζακ Μοσέ για λογαριασμό του βιομηχάνου Ιορδάνη Γεωργιάδη, άλλαξε χέρια ύστερα από πλειστηριασμό που πραγματοποίησε η Eurobank. Το ακίνητο, που βρίσκεται στη Λεωφ. Νίκης 5, σε οικόπεδο 620 τ.μ., διαθέτει οικοδομική άδεια για νέο κτίριο 3.000 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, έξι ορόφους και πατάρι για εστίαση. Αποκτήθηκε προς 5,46 εκατ. ευρώ, από κοινό σχήμα της εταιρείας επένδυσης σε ακίνητα Grivalia Properties και της Μακεδονικά Ξενοδοχεία του ομίλου Τορνιβούκα. Τα σχέδια ανακαίνισης, προϋπολογισμού της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, προβλέπουν τη μετατροπή του κτιρίου σε boutique ξενοδοχείο, με χώρους εστίασης, με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας το 2019.

Στο ισόγειο του ακινήτου υπήρχαν οι αίθουσες «Ολυμπος» και «Νάουσα», που λειτουργούσαν ως το ζυθοπωλείο-δοκιμαστήριο της βιομηχανίας Ηνωμέναι Ζυθοποιίαι, η οποία στεγαζόταν στους δύο ορόφους του κτιρίου. Το 1926 ενώθηκαν οι 2 αίθουσες και εγκαινιάστηκε το θρυλικό εστιατόριο «Ολυμπος Νάουσα», που λειτούργησε μέχρι το καλοκαίρι του 1994. Το ιστορικό εστιατόριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει μαζί με το ξενοδοχείο το 2019.

Ζητούνται αγοραστές

Αγοραστές ζητούν μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού οι τράπεζες για γνωστά ξενοδοχεία, τον «Ηριδανό» στην Αθήνα και τις μονάδες που ελέγχει στην Κω η εταιρεία Λακιτίρα.

Αναλυτικότερα, η Probank Leasing της Εθνικής Τράπεζας έχει βγάλει στην αγορά την πέντε αστέρων μονάδα «Ηριδανός» επί της οδού Πειραιώς 78 και Σαλαμίνος στον Κεραμεικό με ελάχιστη τιμή 6,3 εκατ. ευρώ. Διαθέτει 39 δωμάτια με 81 κλίνες και αποτελείται από δύο τμήματα συνενωμένα μεταξύ τους, ένα πενταώροφο διατηρητέο κτίσμα και ένα τριώροφο κτίσμα. Το αρχικό τμήμα του ξενοδοχείου κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ το κτίριο ανακατασκευάστηκε το 2003.

Πωλητήριο στην ξενοδοχειακή εταιρεία Λακιτίρα έχει βάλει η Eurobank, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η εταιρεία, που οφείλει περίπου 37 εκατ. ευρώ στην Eurobank και περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο (από τα οποία περίπου 1,5 εκατ. είναι ληξιπρόθεσμα), ελέγχει τρία ξενοδοχεία στην Κω, το «Lakitira Resort & Village» τεσσάρων αστέρων με 239 δωμάτια, το «Lakitira Suites» πέντε αστέρων με 83 δωμάτια και το «Helona Resort» πέντε αστέρων με 241 δωμάτια. Η εμπορική αξία των συγκεκριμένων μονάδων, που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν, αποτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

*Το θέμα δημοσιεύτηκε στην Ημερησία που κυκλοφορεί με το Έθνος της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα