'Ο άνθρωπος είναι το κριτήριο της αξίας του HR'

'Ο άνθρωπος είναι το κριτήριο της αξίας του HR'
ALEXANDRA ELEYTHERIOU

Οι διαδικασίες Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν πολλαπλά οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις έχουν πολλά να κερδίσουν επενδύοντας στους ανθρώπους τους και τη δέσμευσή τους, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, επισημαίνει μιλώντας στο news247.gr η κ. Αλεξάνδρα Ελευθερίου, Chief People Office της Printec Group και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΙΜΑΔ (Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού) της ΕΕΔΕ.

- Ποια είναι τα οφέλη από την εφαρμογή διαδικασιών Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού για τις επιχειρήσεις;

Οι στόχοι μίας επιχείρησής μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της αξιοποίησης των υλικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο οργανισμός ή η επιχείρηση. Τη διαφορά όμως την κάνουν οι άνθρωποί της! Οι γνώσεις και δεξιότητες των εργαζομένων, η διάθεση να προσφέρουν και να συμμετέχουν στους κοινούς στόχους, ο ενθουσιασμός τους, η ικανοποίηση που αντλούν από την εργασία τους, η ηγεσία της επιχείρησης, όλα διαμορφώνουν την κουλτούρα της επιχείρησης και επηρεάζουν το επίπεδο της εξυπηρέτησης πελατών και την παραγωγικότητα της, και τελικά την επιβίωσή της.

Ο ρόλος του τμήματος HR είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις -δηλαδή να διασφαλίσει ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση, η κουλτούρα, η στρατηγική, το εργασιακό περιβάλλον, τα συστήματα, και η οργάνωση– έτσι ώστε οι άνθρωποι της εταιρείας να είναι ικανοποιημένοι και δεσμευμένοι στην εργασία τους και άρα παραγωγικοί και έτσι η εταιρεία να πετυχαίνει τους στόχους της.

- Τι προσφέρουν στους ίδιους τους εργαζόμενους οι διαδικασίες Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού;

Όταν εφαρμόζονται ουσιαστικά και δεν μένουν τυπικές διαδικασίες; Διαφάνεια, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, δημιουργικότητα, δυνατότητα ανάληψης ευθύνης, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την επιβράβευση, αναγνώριση, ανταμοιβή, ανάπτυξη, και εξέλιξη τους, υγιές εργασιακό περιβάλλον, αξιοπρέπεια… Η λίστα είναι μεγάλη!

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να εφαρμοστούν σωστά είναι η επένδυση, όχι μόνο στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά και στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων των προϊστάμενων σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες. Γιατί ο προϊστάμενος διοικεί την ομάδα του και άρα έχει πρωταρχικό ρόλο στην διοίκηση της απόδοσης και αξιολόγηση του εργαζομένου, στην ανάπτυξη, επιβράβευση και εξέλιξή του. Και ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και τα καλύτερα συστήματα αμοιβών και παροχών δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη σημασία που έχει για τον κάθε άνθρωπο το αυθόρμητο «Μπράβο!» του προϊσταμένου του σε αναγνώριση της προσπάθειας και του αποτελέσματος του.

- Ποιές είναι οι νέες και κυρίαρχες τάσεις στις πρακτικές HR στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον;

Η σύγχρονη προσέγγιση της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού δίνει έμφαση στη συνεχή ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων, στην ενδυνάμωση τους, στη δημιουργία κουλτούρας απόδοσης και αποτελεσματικότητας, και στη διαφάνεια, αξιοπιστία και δικαιοσύνη των πολιτικών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζουν τις πρακτικές HR και έτσι έννοιες όπως digital HR, HR analytics έχουν αρχίσει να μπαίνουν για τα καλά στο λεξιλόγιο μας.

- Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης ανάλογο αυτό που βιώνει η Ελλάδα, πόσο χρήσιμες μπορούν αν αποδειχθούν οι πρακτικές HR για τις επιχειρήσεις και τι αντίκτυπο έχουν στους εργαζόμενους;

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια άκουσα ότι σε μία γνωστή εταιρεία έπαψαν να παρέχουν γάλα για τον καφέ, για να μειώσουν το κόστος! Αναρωτιέται κανείς κατά πόσο το ποσό που εξοικονομήθηκε άξιζε τελικά τον κόπο σε σχέση με τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στους εργαζόμενους.

Δυστυχώς πολλές εταιρείες υπό την πίεση της κρίσης ρίχνουν όλο τα βάρος και την ενέργεια τους στις περικοπές των εξόδων. Η σωστή διαχείριση των πόρων και του κόστους είναι φυσικά απαραίτητη, αλλά αν η έμφαση δεν μετατεθεί από την ελαχιστοποίηση του κόστους στην δημιουργία αξίας, τότε οι όποιες περικοπές δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει ότι ένας άνθρωπος που αισθάνεται δέσμευση για την εταιρεία του είναι κατά πολύ παραγωγικότερος σε σχέση με κάποιον που δεν είναι. Άρα οι επιχειρήσεις έχουν πολλά να κερδίσουν επενδύοντας στους ανθρώπους τους και τη δέσμευσή τους, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

- Τι να περιμένουμε φέτος από το 8ο The Big HR Debate του ΕΙΜΑΔ;

Το θέμα του συνεδρίου είναι η ρήση του Πρωταγόρα «Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος». Ένας ύμνος στον ανθρωποκεντρισμό, την ανθρώπινη αυτονομία, και τελικά την αξία του ανθρώπου, γιατί ο άνθρωπος είναι το κριτήριο της αξίας της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στο συνέδριο θα ακούσουμε επιτυχημένους επαγγελματίες εκτός του χώρου του HR που θα μας εμπνεύσουν και θα μας βοηθήσουν και να αναλογιστούμε την καθημερινότητα μας μέσα από το πρίσμα των εμπειριών και των γνώσεων τους, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε ίσως καινούργιες οπτικές γωνίες σε όσα μας απασχολούν. Και θα συμμετέχουμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο και να μάθουμε από τους συναδέλφους μας που έχουν δοκιμάσει με επιτυχία καινοτόμες λύσεις και πρακτικές.

Το 8ο The Big HR Debate του ΕΙΜΑΔ

Το φετινό The Big HR Debate, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στο Εκάλη Club, φιλοδοξεί να προσφέρει μια αχτίδα αισιοδοξίας παρουσιάζοντας πετυχημένες πρακτικές HR, από εταιρείες που πιστεύουν στους ανθρώπους τους, επενδύουν σε αυτούς και επιβραβεύονται με θεαματικά αποτελέσματα, ακόμα και μέσα στη μακροχρόνια και πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε. Στο φετινό HR Debate σας περιμένουν διάφορες εκπλήξεις και happenings και θα σας προσφέρει μία μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις - όραση, ακοή, γεύση, όσφρηση, αφή, δίνοντας ερεθίσματα και έμφαση στην έμπνευση και τη δράση! Τέλος, θα έχετε μια εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση και ανταλλαγή απόψεων με CEOs, ανώτατα και ανώτερα στελέχη του HR αλλά και άλλων λειτουργιών. Παράλληλα, θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες και τις ιδέες τους εξαιρετικοί Keynote Speakers με εξαιρετικά ενδιαφέροντα μηνύματα και πρωτότυπη προσέγγιση

Περισσότερα για το πρόγραμμα και τις δηλώσεις συμμετοχής: www.thebighrdebate.gr

ADVERTISING

SHARE: