Ο συνεταιρισμός των επαγγελματιών στη Λαχαναγορά και ο στόχος του

Ο συνεταιρισμός των επαγγελματιών στη Λαχαναγορά και ο στόχος του
Αγορά Ρέντη Eurokinissi

Ποιος είναι ο στόχος του συνεταιρισμού των επαγγελματιών της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη και τι περιμένουν από το Υπερταμείο.

Τον ισχυρότερο Συνεταιρισμό εμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα δημιούργησαν οι επαγγελματίες της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη θέτοντας ως βασικό στόχο την εξαγορά του ΟΚΑΑ εφόσον το υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του.

Τα μέλη του πραγματοποιούν στο σύνολο τους τζίρο 1 δις ευρώ τον χρόνο.

Να σημειωθεί πως στις αρχές Ιουλίου ο Συνεταιρισμός έβγαλε ΑΦΜ ενώ από τις 21 Ιουνίου 2018 έχει καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με την επωνυμία «Ένωση Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς».

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε τον Μάρτιο και από τότε μέχρι σήμερα ο Συνεταιρισμός μετρά 181 φυσικά πρόσωπα τα οποία εκπροσωπούν 160 επιχειρήσεις της Κεντρικής Λαχαναγοράς.

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη γενική συνέλευση των μελών του.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Στέφανος Κυρλής πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) και μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συνεταιρισμού «το ενδιαφέρον είναι έντονο και αναμένονται νέες εγγραφές με τα μέλή να ξεπερνούν τελικά τα 200».

Σύμφωνα και με το καταστατικό του Συνεταιρισμού η ίδρυση του υπαγορεύτηκε από δύο κυρίως λόγους:

-Ο πρώτος σχετίζεται με την αναμενόμενη αποκρατικοποίηση του ΟΚΑΑ ο οποίος έχει περάσει στο «χαρτοφυλάκιο» του υπερταμείου . Στο καταστατικό αναφέρεται ρητά πως σκοπός της δημιουργίας του είναι μεταξύ των άλλων «η ανάπτυξη , διαχείριση , λειτουργία αγορών χονδρικής αυτοτελώς ή μέσω συμμετοχής σε εταιρικά ή κοινοπρακτικά σχήματα». Ο Συνεταιρισμός θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό με τον κ. Κυρλή να υποστηρίζει ότι «οι άνθρωποι της αγοράς πρέπει να έχουν την δυνατότητα παρέμβασης στην όποια αλλαγή προωθηθεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΚΑΑ».

«Όποιο μοντέλο αποκρατικοποίησης επιλεγεί από το υπερταμείο αρχικά θα πρέπει να απευθύνεται στους χρήστες αυτών των χώρων», προσθέτει.

Σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί ο στόχος τους και στον διαγωνισμό επικρατήσει άλλος επενδυτής οι έμποροι έχουν «plan b» . Αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο νέος ιδιοκτήτης αυξήσει τα κόστη ο Συνεταιρισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέα αγορά στην Αθήνα ή στην επαρχία.

Η δημιουργία νέας αγορά «παίζει» ως μελλοντικό ενδεχόμενο ακόμη κι αν ο Συνεταιρισμός καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του ΟΚΑΑ.

-Ο δεύτερος αφορά στην δημιουργία Cluster (επιχειρηματικός συνεργατικός σχηματισμός που προωθεί την καινοτομία) αγροτοδιατροφής . Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με τον ΣΕΒ αλλά και εκπροσώπους των μεταφορέων και των εταιρειών ψύχους , ενώ στο εγχείρημα θα εμπλακούν και ξενοδόχοι. Στο Cluster θα συμμετάσχουν επαγγελματίες από όλη την αλυσίδα (παραγωγή, μεταφορά, εμπορία) και κατά προτεραιότητα θα καλυφθούν τουριστικές περιοχές της χώρας. Αυτό θα είναι το πρώτο Cluster αγροτοδιατροφής στην Ελλάδα και μπορούν να αξιοποιηθούν κοινοτικές δράσεις και κονδύλια καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την δημιουργία Clusters στις χώρες μέλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα