ΟΤΕ: O Τσαμάζ άστραψε και βρόντηξε κατά ΕΕΤΤ

ΟΤΕ: O Τσαμάζ άστραψε και βρόντηξε κατά ΕΕΤΤ

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, για την στάση της ΕΕΤΤ απέναντι στον οργανισμό, για τον ανταγωνισμό και την έλευση του 5G στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα αιχμηρός για την στάση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε ότι αφορά την στάση της Αρχής απέναντι στον ΟΤΕ ήταν το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης.

"Σε κάθε μας προσπάθεια βρίσκονται απέναντι μας" ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις προς έγκριση προσφορές του ΟΤΕ οι οποίες πρέπει υποχρεωτικά να περνούν από την ΕΕΤΤ. "Θέλουμε να κάνουμε μία προσφορά για τα Χριστούγεννα, αυτή η προσφορά για να προχωρήσει πρέπει να λάβει 35-50 εγκρίσεις από την ΕΕΤΤ, οι οποίες μεταφράζονται σε 3-4 μήνες καθυστέρηση. Καταλαβαίνεται ότι η Χριστουγεννιάτικη προσφορά θα λάβει έγκριση το Πάσχα, στην καλύτερη περίπτωση το Πάσχα" ανέφερε.

Ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε: «Ζητάμε δίκαιη και διαφανή ρύθμιση, σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του 2017. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του ανταγωνισμού σήμερα, η σωστή πρακτική είναι η ex post Ρύθμιση, δηλαδή ο έλεγχος των τιμών μας λιανικής αφού διαθέσουμε το προϊόν. Αν υπάρχει ανάγκη για ex ante ρύθμιση των τιμών λιανικής, τότε θα πρέπει να ισχύει για όλους. Είναι δυνατόν να ζητάμε έγκριση από την ΕΕΤΤ για την παραμικρή προωθητική ενέργεια; Δουλειά της ΕΕΤΤ είναι να εξασφαλίζει ότι υπάρχει ανταγωνισμός. Όχι να καθορίζει την εμπορική πολιτική του ΟΤΕ. Αυτό είναι δική μας δουλειά. Στο τέλος της ημέρας, αρνούμαι να δώσω τα κλειδιά του ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ.»

Για την στάση της ΕΕΤΤ απέναντι στο ΟΤΕ - η οποία όπως ανέφερε ο κ Τσαμάζ πέρα από την εμπορική πολιτική εκτείνεται και στον τομέα των επενδύσεων - έχει καταθέσει γραπτό υπόμνημα τόσο στον πρόεδρο της Αρχής όσο και στον Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, ενώ επιφυλάχτηκε και για την χρήση της νομικής οδού.

Ας κάνει επενδύσεις ο ανταγωνισμός

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι "διαφημίζουν τεχνολογία και οπτικές ίνες στην πλάτη του ΟΤΕ" τονίζοντας ότι ο Οργανισμός έχει ήδη εμπορικά διαθέσιμες έτοιμες 11 χιλιάδες καμπίνες όταν στο σύνολο του ο υπόλοιπος ανταγωνισμός μαζί έχει μόλις 400. Στο ήδη υπάρχον δίκτυο μέχρι το 2020 θα προστεθούν από τον ΟΤΕ άλλες 4.000 καμπίνες.

Σχετικά με τις τεχνολογίες εξελίξεις ανέφερε ότι στόχος του ΟΤΕ είναι μέσα στο 2018 να υπάρχει τεχνολογία 4G από τον όμιλο στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ενώ το 5G θα ξεκινήσει από το 2020 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο κοντινό μέλλον. Το 5G είναι προ των πυλών. Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, αποκτούμε τεχνογνωσία με τη συμμετοχή μας σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα 5G. Πρόσφατα, παρουσιάσαμε και live demo 5G, όπου πιάσαμε ταχύτητες 4,5Gbps», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες ανάπτυξης δικτύου. «Το 5G λειτουργεί σε υψηλότερες συχνότητες από το 3G και το 4G. Επίσης, «σηκώνει» εφαρμογές, που απαιτούν αντίδραση σε πραγματικό χρόνο, όπως η οδήγηση χωρίς οδηγό. Χρειάζεται λοιπόν πολύ πυκνό δίκτυο, με περισσότερους σταθμούς βάσης. Αν θέλουμε 5G, πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις γνωστές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις κεραιών, την τεχνοφοβία και τα μικροπολιτικά συμφέροντα τοπικών παραγόντων που ξεσηκώνουν τις τοπικές κοινωνίες.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Αβάσιμο το πρόστιμο της ΕΕΕΤ', υποστηρίζει ο ΟΤΕ

ADVERTISING

SHARE: