Σακούλα σούπερ μάρκετ: Γιατί θα την πληρώνουμε 25% πιο ακριβά

Σακούλα σούπερ μάρκετ: Γιατί θα την πληρώνουμε 25% πιο ακριβά
Eurokinissi

Μία "απροσεξία" οδηγεί σε υψηλότερη τελική τιμή του τέλους που θα πληρώνουμε για τις σακούλες των σούπερ μάρκετ από 1η Ιανουαρίου 2018, σε σχέση με αυτό που είχε προαναγγελθεί

Ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και ενίοτε και στα δεκαδικά ψηφία. Αυτός λοιπόν ο διάβολος, 10 ημέρες πριν από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους, πηγαινοέρχεται μεταξύ των λογιστηρίων των σούπερ μάρκετ και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος που όρισε το τέλος.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Η χώρα μας εναρμονιζόμενη στην κοινοτική νομοθεσία για περιορισμό της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας δημιούργησε νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο από 1/1/2018 (σ.σ. πρακτικά από 3 Ιανουαρίου όπου θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματα μετά την απογραφή) παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος όπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Με απλά λόγια το αντίτιμο που θα πληρώνουμε για την αγορά πλέον της σακούλας θα πηγαίνει σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί αποκλειστικά στο περιβαλλοντικό ταμείο του κράτους.

Η τιμή της κάθε σακούλας έχει οριστεί στα 0,03 ευρώ, τιμή η οποία είναι και αυτή η οποία είχε επικοινωνηθεί έως πρόσφατα από τις αρχές αλλά και τα σούπερ μάρκετ. Η τιμή αυτή όμως δεν ήταν η τελική καθώς δεν είχε υπολογιστεί ο ΦΠΑ ο οποίος το σύνολο στα 0,0372 ευρώ.

Το πρακτικό αλλά και πρόβλημα ουσίας που προκύπτει από την εφαρμογή του μέτρου είναι ότι ούτε οι ταμειακές μηχανές των σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να “χτυπήσουν” περισσότερα από δύο δεκαδικά ψηφία αλλά και σε πιθανή μετατροπή τους ώστε να το καταφέρουν οι ταμίες δεν θα μπορούσαν να δώσουν ρέστα καθώς δεν υπάρχουν κέρματα κάτω του 0,01 ευρώ.

Για την “απροσεξία” αυτοί οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω του ΙΕΛΚΑ (σ.σ. του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που λειτουργεί σε ένα βαθμό και ως άτυπος Σύνδεσμος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ). Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7 οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος κατανόησαν το πρόβλημα δεν μπόρεσαν όμως να προτείνουν ή να δώσουν λύση καθώς στην υπόθεση “περιβαλλοντικό τέλος” εμπλέκεται και το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία θα εισπράττει το τέλος απο τα σούπερ μάρκετ και θα το αποδίδει στον Ε.Ο.Αν. (Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης).

Καθώς το πρόβλημα δεν είχε λυθεί, 10 ημέρες πριν από την επιβολή του τέλους, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ μη έχοντας άλλη επιλογή, πήραν την πρωτοβουλία να διαθέτουν τις σακούλες σούπερ μάρκετ έναντι 0,04 ευρώ, δηλαδή στην πλέον κοντινή στρογγυλοποίηση. Σε επικοινωνία που είχε το NEWS 24/7 με εκπροσώπους αλυσίδων ανέφεραν ότι το ποσό 0,0028 ευρώ που είναι η διαφορά από την τιμή του τέλους δεν θα μπαίνει στα ταμεία τους αλλά επεξεργάζονται τρόπους ώστε να το αξιοποιήσουν σε φιλανθρωπικές κινήσεις.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα σούπερ μάρκετ δεν είχαν την δυνατότητα να διαμορφώσουν την τελική τιμή σε 0,03 ευρώ καθώς ο νομοθέτης απαγορεύει την προσφορά κάτω από την τιμή που έχει οριστεί το τέλος ώστε να αποτρέψει κινήσεις που θα επέτρεπαν αλόγιστη χρήση πλαστικής σακούλας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα