Σε ψηφιακά δίκτυα θα επενδύσουν 9 στις 10 επιχειρήσεις ενέργειας και κοινής ωφέλειας

Το 92% των επιχειρήσεων ενέργειας και των εταιρειών κοινής ωφέλειας, παγκοσμίως, σχεδιάζει να επενδύσει σε ψηφιακά δίκτυα μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Τι δείχνουν τα στοιχεία νέας έρευνας της ΕΥ

Ποσοστό 92% των επιχειρήσεων ενέργειας και των εταιρειών κοινής ωφέλειας σχεδιάζει να επενδύσει σε ψηφιακά δίκτυα μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας της ΕΥ.

Σύμφωνα με την έρευνα, Digital Grid: Powering the future of utilities, οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να φτάσουν στο επίπεδο των 500 δισ. δολαρίων, παγκοσμίως, μέσα στα επόμενα 5 έως 7 χρόνια.

Το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα ψηφιακά δίκτυα, δηλαδή η ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού, αερίου και νερού - αποτελούν ένα κορυφαίο στρατηγικό πρόγραμμα ή έναν επενδυτικό στόχο για τον επόμενο χρόνο. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (72%), η βελτίωση της λειτουργίας και απόδοσης δικτύων και υποδομών (72%) και οι κίνδυνοι της κυβερνοασφάλειας (60%), αναφέρθηκαν ως οι βασικοί παράγοντες που ωθούν τις επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Γίνεται, πλέον, σαφές ότι ο σημερινός κόσμος, για να ικανοποιήσει τις μεγάλες ενεργειακές του ανάγκες, απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία από τα δίκτυα.

Τα ψηφιακά δίκτυα, όπως αναφέρει η έρευνα, θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά για πιο «έξυπνα» και αξιόπιστα συστήματα ενέργειας στο μέλλον - και αυτό βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των εταιρειών κοινής ωφέλειας, η γρήγορη διασύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα «έξυπνα» σπίτια, ο ανταγωνισμός από τους νεοεισερχόμενους παίκτες και άλλες δυνάμεις που μετασχηματίζουν την αγορά, υποχρεώνουν τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να δώσουν προτεραιότητα στα ψηφιακά δίκτυα. Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζονται σε εκτεταμένα, μεγάλης κλίμακας επενδυτικά προγράμματα.

Η έρευνα υπογραμμίζει τις καινοτόμες προσεγγίσεις που υιοθετούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να διαχειριστούν τις καινοτομίες που εισάγουν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά, όπως, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη μιας εικονικής μονάδας παραγωγής ενέργειας με βάση την αποθήκευση ενέργειας σε συσσωρευτές (μπαταρίες), την προώθηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου ιδιόκτητων οικιακών μπαταριών ("bring your own battery") και τη δοκιμαστική χρήση του blockchain για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο κ. Λεωνίδας Κωβαίος, εταίρος του τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας παρατηρεί ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας του μέλλοντος θα πρέπει να λειτουργούν σε μια νέα αλυσίδα δημιουργίας αξίας, ενισχυμένη και διασυνδεδεμένη μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου η ενέργεια και η ροή πληροφορίας (βασισμένη στην αξιοποίηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο) θα κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, τόσο για την καλύτερη διάκριση της ζήτησης και της εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και για την πιο αποδοτική διαχείριση των πόρων. Τα ψηφιακά δίκτυα είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Η Ελλάδα έχει σημαντική απόσταση να διανύσει στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των ψηφιακών δικτύων, σε όλους τους κλάδους (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, νερό). Αυτό συνεπάγεται τόσο τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, όσο και τη δυνατότητα χρηματοδότησης, αλλά και τη σύναψη συμμαχιών και συνεργειών με εταιρείες που μπορούν να καινοτομήσουν και να στηρίξουν στην κατεύθυνση αυτή τους παραδοσιακούς παίκτες. Τα ψηφιακά δίκτυα είναι σίγουρο ότι θα έχουν πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, την οικονομία και το περιβάλλον», επισημαίνει επίσης.

Η 24MEDIA, το μεγαλύτερο δίκτυο ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ, διοργανώνει στις 28 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το νέο συνέδριο της σειράς Game Changer, με θέμα "Digital Growth". Το Συνέδριο θα τονίσει στρατηγικές και θα εξειδικεύσει τους τομείς παρέμβασης, στους οποίους θα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια, έτσι ώστε η χώρα μας να ενταχθεί με αξιώσεις στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη.

Περισσότερα για τη θεματολογία και τους ομιλητές του Συνεδρίου, καθώς και για το πώς μπορείτε, να εξασφαλίσετε το εισιτήριό σας, μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Game Changer.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Digital Growth

ADVERTISING

SHARE: