Στο Ελευθέριος Βενιζέλος το εντυπωσιακό Beluga Airbus

Στο Ελευθέριος Βενιζέλος το εντυπωσιακό Beluga Airbus

Στο αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος, βρέθηκε αυτές τις ημέρες ένα από τα πέντε γιγαντιαία Beluga Airbus που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο

To εντυπωσιακό Beluga Airbus, η αλλιώς η φάλαινα των αιθέρων, βρέθηκε ξανά αυτές τις ημέρες στο αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος, σε μία από τις ελάχιστες επισκέψεις που πραγματοποιεί στην χώρα μας.

Αυτή την φορά  στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας προσγειώθηκε το Beluga Airbus Νο5 – από τα συνολικά 5 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο – ενώ ακριβώς ένα χρόνο πριν (φωτογραφία κάτω) είχε βρεθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος Beluga Airbus No2.

To Beluga Airbus, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα μεταποιημένο A300 – κατασκευάστηκε ώστε να μπορεί να μεταφέρει μεγάλα σε διαστάσεις αντικείμενα όπως εξαρτήματα και τμήματα αεροσκαφών (ατράκτους, φτερά κ.α.). Ξεκίνησε την πορεία της το 1996 και μέχρι σήμερα έχει μεταφέρει μεταξύ των άλλων εξαρτήματα για διαστημικούς σταθμούς, γιγαντιαία έργα τέχνης και σωστικό υλικό σε ανθρωπιστικές κρίσεις.

Τόσο το μέγεθος όσο και ο όγκος των αντικειμένων που δύναται να μεταφέρει (σ.σ. με φορτίο το βάρος της μπορεί να φτάσει τους 115 τόνους, από τα οποία οι 47 τόνοι είναι το μεγαλύτερο επιτρεπτό φορτίο) την έχουν καταστήσει από τα πλέον κοστοβόρα αεροπλάνα. Και τα πέντε Beluga που είναι ιδιοκτησίας της
Airbus “φουλάρουν” με 34.430 λίτρα καύσιμα!

Φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει πτήσεις το ακόμη πιο εντυπωσιακό Beluga Airbus XL. To νέο αεροσκάφος θα έχει 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα από ότι το Beluga Airbus. Επίσης θα είναι κατά 6 μέτρα πιο μακρύ και κατά ένα μέτρο πιο πλατύ και έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 6 τόνους περισσότερο φορτίο.

– Φωτογραφίες από την σελίδα του ΔΑΑ στο facebook, κεντρική φωτογραφία:  Thanasis Ozrefanidis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα