Στρατηγική συνεργασία Wind-Telefonica για την παροχή Internet of Things υπηρεσιών

sdr
sdr SDR

Ανάπτυξη πλατφόρμας για τη διασύνδεση και διαχείριση μηχανών και αντικειμένων στο διαδίκτυο

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Τονίζοντας πως «στο άμεσο μέλλον όποια συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο Internet θα συνδεθεί», ο γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και εταιρικών πελατών της Wind Ελλάς, Αντώνης Τζωρτζακάκης, περιέγραψε τις εξελίξεις στον τομέα της διασύνδεσης και ανάλυσε τα βασικά σημεία συνεργασίας με την Τelefonica.

Αποτέλεσμα της αποκλειστικής συνεργασίας των δύο παρόχων για την ελληνική αγορά είναι η δημιουργία της Wind Smart IoT (Internet of Things) πλατφόρμας για τη διασύνδεση και διαχείριση μηχανών και αντικειμένων στο διαδίκτυο. Μέσω αυτής της πλατφόρμας οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν σε ένα οικοσύστημα που περιλαμβάνει τα αντικείμενα και τους κατασκευαστές τους, τους παρόχους υποδομών και υπηρεσιών, τις εφαρμογές, το Cloud και την ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου (Big Data), από όπου τελικά θα προκύψει η προστιθέμενη αξία. Αυτή αποτιμάται σε επιπλέον έσοδα, αύξηση παραγωγικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

«Η Wind Smart IoT πλατφόρμα συνδυάζει την τεχνογνωσία και την υπερσύγχρονη τεχνολογία της Telefonica, με την 15ετη παράδοση της εταιρείας μας στη business καινοτομία και τις επενδύσεις που κάνουμε σε νέα δίκτυα και υποδομές (σ.σ. 4G, FTTx). Και έρχεται να συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών που προσφέρουμε στην αγορά των επιχειρήσεων, εδραιώνοντας τις λύσεις μας ως την πιο προσιτή καινοτομία για τον εταιρικό πελάτη», υποστήριξε ο Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Η ΙοΤ πλατφόρμα της Wind βασίζεται στην Smart m2m Solution που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Telefonica, έναν παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό κολοσσό με 322 εκατ. συνδέσεις, και συγκεκριμένα από την Telefonica Business Solutions, έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην διεθνή αγορά του ΙοΤ. Μόνο το 2016, η Telefonica επένδυσε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη για λύσεις ΙοΤ, έχοντας ήδη περισσότερες από 13 εκατ. ΙοΤ συνδέσεις διεθνώς.

Στρατηγική συνεργασία Wind-Telefonica για την παροχή Internet of Things υπηρεσιών

To Internet of Things είναι ένα οικοσύστημα που εξελίσσεται και διευρύνεται διαρκώς. Σύμφωνα με στοιχεία μελετών, το 2024 θα υπάρχουν 27 δισ. συνδέσεις και θα διακινούνται 2 δισ. ΤΒ δεδομένων παγκοσμίως. Παράλληλα, το IoT δημιουργεί για τις επιχειρήσεις διεθνώς δυνατότητα εσόδων ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα 7 έτη.

Η δυναμική του οικοσυστήματος αποκαλύπτεται από τα μέχρι τώρα διεθνή στοιχεία για τα συνδεδεμένα αντικείμενα στο Internet: έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των ανθρώπων εδώ και περίπου 10 χρόνια και κάθε δευτερόλεπτο 80 νέα αντικείμενα συνδέονται στο Internet για πρώτη φορά. Η συνεισφορά του ΙοΤ στην παγκόσμια οικονομία είναι εξίσου ανοδική: το μερίδιο του στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί από 1,5% (2014) σε 2,1% ως το 2020.

Η ελληνική αγορά ακολουθεί την παγκόσμια τάση ανόδου του ΙοΤ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Wind ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δικών της ΙοΤ συνδέσεων προσεγγίζει το 35% την τελευταία εξαετία. Έτσι, προβλέπεται ότι η συμμετοχή των ΙοΤ εσόδων στα συνολικά έσοδα από mobile data για τη Wind θα διαμορφωθεί στο 15% το 2020, σε σύγκριση με 7% σήμερα.

Οι υπηρεσίες συνδεσιμότητας συσκευών και αντικειμένων στο Internet επιτρέπουν την απομακρυσμένη διασύνδεση, παρακολούθηση και διαχείριση πολλαπλάσιων συσκευών ταυτόχρονα, οπουδήποτε στον κόσμο, με πλήρη έλεγχο, από την ίδια την επιχείρηση.

Κάθε επιχείριση μπορεί να έχει αυξημένο έλεγχο σε πραγματικό χρόνο και παρακολούθηση σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές της, να ενσωματώνει και να αυτοματοποιεί τη λειτουργία τους στα επιχειρησιακά συστήματα και να αξιοποιεί τα δεδομένα για τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της. Με αυτές τις δυνατότητες οι επιχειρήσεις μειώνουν περιττές δαπάνες συντήρησης καθώς και λειτουργικά κόστη υποστήριξης, αυξάνουν την παραγωγικότητα και εξυπηρετούν καλύτερα τον πελάτη τους.

Η γκάμα εφαρμογών της νέας IoT πλατφόρμας περιλαμβάνει διαχείριση στόλου, μετρητές ενέργειας, καυσίμων και φυσικών πόρων, wearables, εφαρμογές για συστήματα έξυπνης πόλης και εφαρμογές φυσικής ασφάλειας, υγείας, εφαρμογές ασύρματων πληρωμών (mPoS), έξυπνης γεωργίας, διαχείριση έξυπνων κτιρίων.

Στο άμεσο μέλλον το IoT θα επεκταθεί και στο επίπεδο των οικιακών λύσεων, με τη διασύνδεση εκατοντάδων συσκευών, αξεσουάρ και αισθητήρων μέσα σε κάθε σπίτι. Όπως δε εξήγησε ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, τα 5G δίκτυα θα είναι το βασικό μέσο ανάπτυξης για το Internet of Things, εξασφαλίζοντας διαχείριση τεράστιου όγκου συνδέσεων, υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων (πάνω από το 1 Gbps) και πολύ χαμηλή ανταπόκριση (1 ms latency), που είναι και ο κρισιμότερος παράγοντας για την υποστήριξη της διασύνδεσης των αυτοκινήτων.

ADVERTISING

SHARE: