Τα παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS λατρεύουν τα οικονομικά και την επιχειρηματικότητα

Τα παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS λατρεύουν τα οικονομικά και την επιχειρηματικότητα

Ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στο πρόγραμμα «JA More Than Money-Ξοδεύοντας Έξυπνα» για παιδιά Δημοτικού του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που υλοποιήθηκε από εθελοντές της MetLife

Η Αγγελική, ο Αλκιβιάδης, η Φωτεινή, η Ράνια, ο Ιωσήφ, η Ιωάννα και άλλα 19 παιδιά από τα Κέντρα Στήριξης για το Παιδί και την Οικογένεια των Παιδικών Χωριών SOS, άνοιξαν με μεγάλη χαρά το επιτραπέζιο παιχνίδι και άρχισαν αμέσως να παίρνουν αποφάσεις για τα «χρήματά» τους, να κάνουν «καταθέσεις» και «αναλήψεις» από την τράπεζα, να «δουλεύουν» και να «πληρώνονται», να επιβραβεύονται όταν προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες για να βοηθήσουν ένα γείτονα, να επιστρέφουν στην αφετηρία που παιχνιδιού όταν προσπαθούν να «ξεγελάσουν» έναν συνάνθρωπό τους, να υπολογίζουν τα έσοδα από την εργασία τους, τον «τόκο» από τις «καταθέσεις» τους και πολλά άλλα. Κι όλα αυτά τα κατάφεραν μέσα σε μία ημέρα, την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018! Πως;

Παρακολουθώντας το απλό και χαρούμενο εκπαιδευτικό υλικό του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/JuniorAchievementGreece για παιδιά Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού που ονομάζεται στα ελληνικά «Ξοδεύοντας Έξυπνα», στα αγγλικά «JA Μοre Than Money». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εισάγει τα παιδιά στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και τα βοηθά να γίνουν έξυπνοι καταναλωτές και υπεύθυνοι πολίτες. Το «JA More Than Money» είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα του Junior Achievement Worldwideπου εφαρμόζεται σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Για τα Παιδικά Χωριά SOS το πρόγραμμα υλοποίησαν δύο εξαιρετικοί, πολύ έμπειροι εθελοντές της MetLife Greece, η κα Χριστίνα Μηλιώνη και ο κ. Μάρκος Χαμπάκης. Προσέγγισαν με μεγάλη ζεστασιά τα παιδιά και κέρδισαν αμέσως την εμπιστοσύνη τους.

Τα 25 πανέξυπνα αγόρια και κορίτσια των Παιδικών Χωριών SOS κατάλαβαν αμέσως πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουν τον «κόσμο των μεγάλων» έτσι ώστε, όταν μεγαλώσουν να ξέρουν καλύτερα τι επάγγελμα θέλουν να ασκήσουν και πως να κερδίσουν χρήματα από αυτό, ενώ παράλληλα να επιτελούν και κοινωνικό έργο. Σήκωναν συνεχώς τα χεράκια τους για να απαντήσουν στις ερωτήσεις και να εκφράσουν τις δικές τους απορίες. Στο τέλος ανυπομονούσαν να αποκαλύψουν τα όνειρά τους για το μέλλον. Τα περισσότερα παιδιά είπαν με ενθουσιασμό ότι θα ήθελαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. «Θέλω να ανοίξω μια σχολή για ενόργανη γυμναστική», είπε με μάτια που έλαμπαν η Φωτεινή. «Εγώ μαγαζί με καλλυντικά», φώναξε χαρούμενη η Σοφία. Ο Αλκιβιάδης και ο Άγγελος, διάλεξαν και την επωνυμία της δικής τους επιχείρησης. «Θα πουλάμε αυτοκίνητα και θα ονομάσουμε το κατάστημά μας «Αλκιλάγγελος», συνδυασμό των ονομάτων μας!», είπαν μαζί, γελώντας, τα δύο φιλαράκια.

«Χαρήκαμε ιδιαίτερα σήμερα για τον μεγάλο ενθουσιασμό που έδειξαν από την πρώτη στιγμή τα παιδιά κι αυτό οφείλεται κυρίως στον πολύ δημιουργικό τρόπο που παρουσίασαν τις οικονομικές έννοιες ο κ. Χαμπάκης και η κα Μηλιώνη και τους ευχαριστούμε από καρδιάς», δήλωσε η Υπεύθυνη του Προγράμματος «Ξοδεύοντας ‘Εξυπνα – JA More Than Money» του ΣΕΝ/JA Greece, Ελένη Χελιώτη.

Εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση των παιδιών, που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με «διαδραστικό μάθημα οικονομικών και επιχειρηματικότητας», δήλωσε ο κ. Νίκος Νταμπαλής, Υπεύθυνος του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS στην Κυψέλη, Μεγίστης 23, όπου πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα. Ο κ. Νταμπαλής ευχαρίστησε θερμά το ΣΕΝ/JA Greece και αλλά και την MetLife που είχε την πρωτοβουλία να υλοποιηθεί το πρόγραμμα όχι σε μία τάξη Ε’ & ΣΤ’ ενός Δημοτικού Σχολείου όπως γίνεται συνήθως, αλλά σε μία ομάδα παιδιών, 8-11 ετών, από τα Παιδικά Χωριά SOS. «Τα παιδιά είχαν μεγάλη όρεξη να ακούσουν, να μάθουν, να εργαστούν ομαδικά και οι ιδέες τους ήταν πολύ έξυπνες. Ήταν από τις σπουδαιότερες και πιο συγκινητικές εμπειρίες που έχουμε ζήσει σαν εθελοντές», δήλωσε η κα Χριστίνα Μηλιώνη, Σύμβουλος Ζωής της MetLife με τον συνάδελφό της κ. Μάρκο Χαμπάκη, επίσης Σύμβουλο Ζωής της MetLife να συμπληρώνει: «Eίναι μοναδική αυτή η ευκαιρία που μας δίνεται να έρθουμε σε επαφή με μικρά παιδιά και να είμαστε ίσως οι πρώτοι από τους οποίους ακούν με δομημένο και ευχάριστο τρόπο τι είναι η οικονομία και η επιχειρηματικότητα. Από το εθελοντισμό περισσότερο κερδίζεις, παρά προσφέρεις. Ενθαρρύνω όλα τα στελέχη επιχειρήσεων να δηλώσουν συμμετοχή», κατέληξε ο κ. Χαμπάκης.

Στα Παιδικά Χωριά SOS το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη μορφή ημερίδας διάρκειας 4 ωρών και θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο. Συμμετείχαν 25 παιδιά από τα δύο Κέντρα Στήριξης για το Παιδί και την Οικογένεια που διατηρούν τα Παιδικά Χωριά SOS στον Πειραιά και την Κυψέλη. Στα Δημοτικά Σχολεία (ιδιωτικά και δημόσια) που δηλώνουν συμμετοχή πραγματοποιείται είτε σε μορφή ημερίδας, είτε σε τρεις δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις. Το πρόγραμμα αναλαμβάνουν εθελοντές-στελέχη των δύο χορηγών, της HSBC και της MetLife, με τον εκπαιδευτικό της τάξης να παρευρίσκεται και να παρεμβαίνει μόνο στο συντονισμό και την οργάνωση. Υπεύθυνη του προγράμματος «Ξοδεύοντας Έξυπνα-JA More Than Money» στο ΣΕΝ/JA Greece είναι η κα Ελένη Χελιώτη, 213-0788600.

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece είναι μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, παράρτημα του παγκόσμιου Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει πολλά προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο από το Δημοτικό έως το Πανεπιστήμιο. Οι κύριοι χορηγοί του ΣΕΝ/JA Greece είναι η MetLife, το Citi Foundation, η Εθνική Τράπεζα, η General Mills, το Hellenic Initiative, η Αμερικανική Πρεσβεία, η Accenture.

Ιστοσελίδα ΣΕΝ/JA Greece: https://www.senja.gr

Ακολουθήστε το ΣΕΝ/JA Greece στο facebook: https://www.facebook.com/SENJAGREECE

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα