Υγεία: Από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα στους Αμερικάνους του CVC

Υγεία: Από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα στους Αμερικάνους του CVC

Η ιστορία, του Θεραπευτηρίου Υγεία, της πρώτης εμβληματικής ιδιωτικής κλινικής στην χώρα από την δημιουργία της στις αρχές του '70 έως την πώληση της στο CVC

Mε την ανακοίνωση της MIG ότι κάνει δεκτή την πρόταση της CVC, το εμβληματικό Θεραπευτήριο Υγεία, γυρίζει ξανά σελίδα στην ιστορία του. Μία ιστορία που ξεκίνησε το 1970 όπου ιδρύεται το ΥΓΕΙΑ Α.Ε. με την επωνυμία «Διαγνωστικόν και Νοσηλευτικόν Κέντρον «ΑΣΤΥΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.» από ιατρούς, που στην πλειοψηφία τους είναι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επικεφαλής της ιδρυτικής ομάδας των εν λόγω ιατρών ήταν ο καθηγητής κ. Ν. Χρηστέας και στόχος η δημιουργία μιας μεγάλης, πρότυπης και σύγχρονης ιδιωτικής κλινικής στην Ελλάδα.

Τα επόμενα τρία χρόνια η εταιρεία ανεγείρει κτιριακό συγκρότημα, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα, στο Δήμο Αμαρουσίου, όπου και ξεκινάει να παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα με τη μετέπειτα χορήγηση των απαιτούμενων αδειών από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Αθηνών, επεκτάθηκε με την ανέγερση τριών επιπλέον ορόφων, και μεταβλήθηκαν οι εσωτερικοί του χώροι ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία νέων τμημάτων και η επέκταση της δυναμικότητάς του σε κλίνες.

Το 1975 θα χορηγηθεί στο Υγεία άδεια λειτουργίας Γενικής Κλινικής δυναμικότητας 311 κλινών ενώ την ίδια χρονιά εισάγεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Υγεία ο προληπτικός προσυμπτωματικός έλεγχος υγείας, το γνωστό σε όλους check-up.

Τα επόμενα χρόνια (1978) και με έγκριση που χορηγεί η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής αυξάνεται η δυναμικότητα σε κλίνες ενώ χορηγείται και η έγκριση για λειτουργία νέων τμημάτων. Το 1985 θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο η πρώτη καρδιοχειρουργική επέμβαση by-pass καθώς και η ενδοφακών για καταρράκτη. Μία χρονιά αργότερα θα εγκατασταθεί αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο.

Το 1989 και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επιτυχής διαχωρισμός σιαμαίων ενώ την ίδια χρονιά θα εγκατασταθεί μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο.

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα

Το 1990 ήταν χρονιά σταθμός τόσο για το νοσοκομείο καθώς στις 3 Απριλίου ομάδα γιατρών του Υγεία με επικεφαλής τον ειδικό στις μεταμοσχεύσεις χειρούργο Γ. Τόλη, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς που έγινε στην Ελλάδα.

Τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσει σε μία επενδύσεις όπως στην δημιουργία μονάδας μεταμόσχευσης ρευστών οργάνων (όπως μυελού οστών), μονάδα χειρουργίων μίας ημέρας(1992), πρότυπη μονάδα εντατικής θεραπείας (1994), κέντρου ακτινοθεραυπευτικής ογκολογίας (1995), μικρογονιμοποίηση (1998), μαγνητική τομογραφία καρδιάς (2002), σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci (2007), υβριδική χειρουργική αίθουσα (2012), Κέντρο Καρδιάς (2017)

Στον επιχειρηματικό τομέα χρονιά σταθμός είναι το 2002 όπου οι μετοχές του Υγεία εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών κίνηση η οποία διευκολύνει επόμενα βήματα όπως είναι η συγχώνευση με το γειτονικό Μητέρα αλλά και την είσοδο της τότε Marfin Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Αρχικά με ποσοστό 49% που την καθιστούσε κύριο μέτοχο και αυξάνοντας στα επόμενα χρόνια το ποσοστό της σε πάνω από 70%.

Παράλληλα η περασμένη δεκαετία ήταν αυτή της επέκτασης στην βαλκανική με εξαγορές σε Κύπρο, Τουρκία και Αλβανία κινήσεις οι οποίες δεν απέφεραν τα αποτελέσματα που επιθυμούσε η διοίκηση με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία σειρά με αποεπενδύσεις στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας διατηρώντας παρουσία μόνο στην γειτονική Αλβανία.

Ο όμιλος Υγεία σήμερα

Ο Όμιλος Υγεία, σήμερα διαθέτει 3 νοσοκομεία στην Ελλάδα (ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΛΗΤΩ) και 1 στην Αλβανία (ΥΓΕΙΑ ΤΙΡΑΝΩΝ, με άδειες συνολικής δυναμικότητας 1.094 κλινών με συνολικά 52 χειρουργικές αίθουσες, 19 αίθουσες τοκετών και 10 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα διαθέτει ένα Κέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής (ΑΛΦΑLAB), καθώς επίσης και εταιρεία εμπορίας ειδικών υλικών, αναλωσίμων, φαρμακευτικών ειδών και ειδών ιατρικής γενικής χρήσης (YLOGIMED). Επιπλέον δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας, παραγωγής και εμπορίας ιατρικών καλλυντικών προϊόντων (BEATIFIC). Συνεργάζεται με περισσότερους από 3.900 γιατρούς ενώ το προσωπικό της ξεπερνάει τα 3.200 άτομα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα