Οι δέκα θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες

Οι δέκα θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες
Εικόνα από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου Eurokinissi

Η διαΝΕΟσις δημοσιεύει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα αποτελέσματα της γνωστής, πια, μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης "Τι πιστεύουν οι Έλληνες;"

Άκρως αποκαλυπτικά ειναι τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας της MRB που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις και παρουσιάζει το news24/7 σχετικά με το τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Ευρώπη, την οικονομία, την ανάπτυξη, το μέλλον και τους εαυτούς τους.

Ανάμεσα στην πληθώρα ευρημάτων της έρευνας για όλες σχεδόν τις πτυχές της καθημερινότητας του Έλληνα, ξεχωρίζει η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες της χώρας σε θεσμούς και δομές.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τον πίνακα (βλέπετε ακριβώς από κάτω), αν και οι πολίτες εκφράζουν κριτική άποψη απέναντι στην ποιότητα των κοινωνικών και κρατικών δομών της χώρας και κατ’ επέκταση σχετικά χαμηλούς δείκτες εμπιστοσύνης για σημαντικούς θεσμούς που λειτουργούν στην Ελλάδα, ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στον μέσο όρο εμπιστοσύνης των θεσμών που διερευνήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια, ο οποίος συνολικά πλέον ανέρχεται στο 47% (+ 3,7% από την προηγούμενη μέτρηση).

Στην πρώτη θέση παραμένει με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ο θεσμός της οικογένειας, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν την εκτίμηση που παραδοσιακά χαίρουν από τους πολίτες. Ακολουθεί η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία με την πεντάδα να κλείνει η Αστυνομία.

Έρευνα της ΔιαΝΕΟσις ΔιαΝΕΟσις

Ακολουθεί η προεδρία της Δημοκρατίας, με τον Πρώτο Πολίτη της χώρας να χαίρει της εκτίμησης του 56% των Ελλήνων πολιτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως την δεκάδα συμπληρώνουν, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, ο θεσμός του Δημάρχου και το ελληνικό κοινοβούλιο, η εικόνα των οποίων δέχτηκε αναμφισβήτητα γερό πλήγμα στα χρόνια της κρίσης.

Άλλα ευρήματα

Ενδιαφέροντα είναι όμως και άλλα ευρήματα της έρευνας, που αφορούν μεταξύ άλλων στην ευρωζώνη, τους μετανάστες, τη χρήση ινδικής κάνναβης για προσωπικούς ή ιατρικούς λόγους και την παιδεία.

Δείτε τους πίνακες παρακάτω:

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1250 ατόμων για κάθε ένα από τα δύο μέρη της (και περίπου 2500 ατόμων για μερικές κοινές ερωτήσεις) και μεθοδολογία διεξαγωγής τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα