Ανοιχτή γαλατόπιτα

Ανοιχτή γαλατόπιτα

Ένα κομμάτι ανοιχτής απόλαυσης, σε μια παραδοσιακή συνταγή που θα λατρέψετε

Όταν είδαμε αυτή τη συνταγή από τη Funky Cook, τη λαχταρίσαμε και έτσι ήταν αδύνατο να αντισταθούμε. Θελήσαμε να τη μοιραστούμε μαζί σας για να μοιάσουμε γλυκιά χαρά. Το μυστικό της; "Η ανοιχτή γαλατόπιτα θέλει ένα φύλλο που να είναι πολύ λεπτό, σχεδόν αέρινο που θα παραμένει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά, η κρέμα σε συνδυασμό με το τραγανό φύλλο κάνει τη διαφορά!" σχολιάζει η Εύα που εκτέλεσε υποδειγματικά το λαχταριστό αυτό γλυκό.

Μια συνταγή παραδοσιακή που θα έπαιρνε σύμφωνα με την Funky Cook, την έγκριση της γιαγιάς Ευτυχίας. Κι αν δεν είναι αυτό τίτλος τιμής, τότε τι;

Υλικά

  • 1 συσκευασία φύλλο "Βηρυτού πολίτικο"
  • 1600 ml. πλήρες φρέσκο γάλα κατσικίσιο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. κόρν φλάουρ
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Επιπλέον θα χρειαστούμε: 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 50 ml. ελαιόλαδο

Προετοιμασία

  1. Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την γαλατόπιτα.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση για την γαλατόπιτα: Σ’ ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και τη μισή ποσότητα από το γάλα, ανακατεύουμε με σύρμα πάρα πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Σ’ ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με το μείγμα που ετοιμάσαμε και ξεκινάμε να βράζουμε την κρέμα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Κατόπιν δυναμώνουμε λίγο τη θερμοκρασία, στο εξής ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε όταν κοχλάζει.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα ώστε να πέσει η θερμοκρασία της, προσθέτουμε τα δύο αυγά χτυπημένα και ανακαυεύουμε πολύ καλά.
  6. Μέχρι να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα είτε τη σκεπάζουμε με μεμβράνη είτε την ανακατεύουμε συχνά ώστε να μην κάνει κρούστα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C.
  7. Για να φτιάξουμε τη γαλατόπιτα χρησιμοποιούμε ταρτιέρα ή στρογγυλό ταψί 28-30 εκ. το οποίο λαδώνουμε καλά.
  8. Ξεκινάμε να στρώνουμε «σταυρωτά» τα φύλλα Βηρυτού alfa ένα-ένα ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο κάθε φορά, στρώνουμε όλα τα φύλλα της συσκευασίας.
  9. Κόβουμε ομοιόμορφα τα φύλλα που εξέχουν σχεδόν εώς το χείλος του ταψιού. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν δημιουργώντας έναψηλό κόθρο, ο οποίος δεν θα πρέπει να καλυφθεί από την κρέμα.
  10. Γεμίζουμε με την κρέμα προσεκτικά.
  11. Σ'ένα μπωλάκι χτυπάμε το ένα αυγό, τη ζάχαρη και το νερό, περιχύνουμε την κρέμα απλώνοντας να καλύψει όλη την επιφάνειά της.
  12. Αλείφουμε τον κόρθρο με ακόμη λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 45 λεπτά στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στις αντιστάσεις.
  13. Αφήνουμε να κρυώσει η γαλατόπιτα και την σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.

ΠΗΓΗ FUNKY COOK

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τραχανάς με κοπανιστή και μανιτάρια

ADVERTISING

SHARE: