Φακές, οι παραδοσιακές

Φακές, οι παραδοσιακές

Το παραδοσιακό πιάτο που προσφέρει τόσα θρεπτικά συστατικά και θα είναι έτοιμο σε 30' λεπτά

Μπορεί να είναι ένα πιάτο που δεν ξετρέλαινε τα πλήθη όταν ήμασταν παιδιά, όλοι όμως το έχουμε αποζητήσει όταν φύγαμε από τη "φτερούγα" της μαμάς. Είναι άκρως θρεπτικές, προσφέρουν σίδηρο και φυτικές ίνες και κυρίως μας χορταίνουν και μας ζεσταίνουν τις κρύες ημέρες.

Το μικρό μυστικό στο πιάτο, το ελάχιστο ρύζι που χυλώνει το φαγητό και συμβάλλει θεματικά στην απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.

Υλικά για 4 πιάτα

  • 1/2 κιλό φακές μέτριες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ​2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ​3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ​2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέρες
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • ​2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.σ. ρύζι
  • Λευκό Ξύδι
  • Αλάτι &πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Ξεπλύντε τις φακές μέσα σε σουρωτήρι
  2. Βάλτε σε κατσαρόλα τις φακές, το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, ελαιόλαδο, τη δάφνη, τη ρίγανη και το κύμινο. Σκεπάστε με βραστό νερό και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά
  3. Πρόσθεσε τη ντομάτα, τον πελτέ και το ρύζι και συνέχισε το βράσιμο για 10 - 15' λεπτά τουλάχιστον ακόμη. Αλατοπιπέρωσε στο τέλος και λίγο πριν κλείσετε το μάτι.
  4. Σερβίρετε με λίγο φρέσκο λάδι και ξύδι
SHARE: