Γιατί άλλο παξιμάδι, κι άλλο παξαμάς

Γιατί άλλο παξιμάδι, κι άλλο παξαμάς

Από τους φούρνους της Κρήτης και της Μάνης ο Καραμολέγκος βρήκε, έφερε και μας παρουσιάζει τον Παξαμά.

Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Ελλάδας.

Πλέον, αρκετά χρόνια μετά, με συνοδοιπόρο το πάθος του ξεκίνησε ένα ταξίδι σε ιδιαίτερες γωνιές της Ελλάδας, για να ψάξει, να δοκιμάσει, να ανακαλύψει ξανά το παξιμάδι εκείνο. Από τους φούρνους της Κρήτης και της Μάνης βρήκε, έφερε και μας παρουσιάζει τον… Παξαμά.

Παξαμάς, όπως έλεγαν οι παλιοί το παξιμάδι

Το 1ο αιώνα μ.Χ., ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να επιτευχθεί η μακροχρόνια διατήρησή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν όλοι να το απολαμβάνουν. Προς τιμή του «εφευρέτη» Παξάμου, το αρτοπαρασκεύασμα αυτό ονομάστηκε… Παξαμάς.

Ένα αρτοπαρασκεύμασμα το οποίο παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία πέρα από την πλούσια γεύση του, την οποία θα την ανακαλύψετε στο συγκεκριμένο παραδοσιακό προϊόν. Το παξιμάδι για παράδειγμα δεν παρασκευάζεται όπως λ.χ. η φρυγανιά η οποία υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία και μπορεί να έχει και άλλες προσμείξεις στη σύνθεσή της, όπως η ζάχαρη.

Το παξιμάδι είναι και πιο χορταστικό από το ψωμί χωρίς να δίνει αναλογικά περισσότερες θερμίδες. Παράλληλα έχει περισσότερα οφέλη από διατροφική άποψη, καθώς είναι πιο σκληρό και το μασάμε καλά για να το καταπιούμε. Αποτέλεσμα, το περισσότερο σάλιο που χρησιμοποιούμε να διασπά το άμυλο σε απλούστερους υδατάνθρακες κάνοντας το παξιμάδι πιο εύπεπτη τροφή.

Είναι υπέροχο γευστικά, χωνεύεται πιο εύκολα, χορταίνει περισσότερο από το ψωμί. Και το καλύτερο; Τώρα που ανοίγει ο καιρός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε συνταγές που ταιριάζουν στην άνοιξη και απογειώνουν τη γεύση μας.

Ο Κρητικός ντάκος είναι για πολλούς η νούμερο ένα συνταγή με παξιμάδια και όχι άδικα. Γευστικός, δροσερός, ό,τι πρέπει για την εποχή. Οι επιλογές όμως για το παξιμάδι δεν σταματούν εκεί και είναι αμέτρητες σε συνδυασμούς σε σαλάτα όπως με ντοματίνια, τυρί και κάπαρη. Δοκιμάστε και χωριάτικη σαλάτα με μαστέλο και παξιμάδια και θα μας θυμηθείτε!

Αλλά και για ένα απλό σνακ στη δουλειά, το παξιμάδι αποτελεί σταθερή επιλογή. Μαζί με λίγο τυρί, σου διατηρούν την ενέργεια που χρειάζεσαι εν ώρα εργασίας, χωρίς να παιδέψεις καθόλου το μυαλό σου με το τι και πώς θα φτιάξεις για να έχεις μαζί σου, καθώς είναι μία εξαιρετικά εύκολη και απλή λύση.

Και αν είναι καιΠαξαμάς, είναι και μία απολαυστική λύση!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα