Η κουζίνα του Μουντιάλ: Πιροσκί από τη Ρωσία

Η κουζίνα του Μουντιάλ: Πιροσκί από τη Ρωσία

Πολλές δημοκρατίες, πολλοί διαφορετικοί λαοί , αμφιλεγόμενοι ηγέτες και  μια επανάσταση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

H Ρωσία έχει μια  πλούσια σε γεύσεις και παραδόσεις  κουζίνα  καθώς στην πραγματικότητα είναι  πολυεθνική  αφού  στο παρελθόν περιελάμβανε  την Ρώσικη Αυτοκρατορία και αργότερα την Σοβιετική Ένωση.

Πολλές δημοκρατίες, πολλοί διαφορετικοί λαοί , αμφιλεγόμενοι ηγέτες και  μια επανάσταση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας δημιουργώντας περίπλοκες συνθήκες διαβίωσης.

Όλα αυτά μαζί συνέθεσαν  μια μοναδική γαστρονομική ιστορία με πολλές  σούπες, βαριές σάλτσες ,κρέατα , πουλερικά και άφθονη βότκα  . Ξεχωριστή θέση ωστόσο στο ρωσικό τραπέζι έχουν και τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα  ψάρια αλλά και τα αρχέγονα ρώσικα προϊόντα, όπως το σιτάρι, το φαγόπυρο, το χαβιάρι, και τη βρώμη.

Διάσημη είναι η σούπα  μπορς που φτιάχνεται  από παντζάρια, η ρώσικη σαλάτα «Ολιβιέ» με μαγιονέζα και αυγά, τα τουρσιά που φτιάχνονται από  παραδοσιακά λαχανικά με την βοήθεια του γαλακτικού οξέος, («κβάσενιε»), οι πίτες και κρέπες  όπου υπάρχουν πολλών ειδών ζύμες «τσιμπητές», «σγκίμπεν», «βατρούσκα», γλυκές, ξινές, αλμυρές
και φυσικά το χαβιάρι. 

Το φιλέτο «Στρογγάνοφ» μαριναρισμένο σε μπαχαρικά και μαγειρεμένο μαζί με μανιτάρια και κρεμμύδια σε μια κρεμώδη παχύρρευστη σάλτσα με γιαούρτι ή ξινή κρέμα , είναι από τα πιο γνωστά πιάτα σ΄όλο τον κόσμο από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου.

Τιμητική θέση στο Ρώσικο τραπέζι έχουν τα «Πιροσκί», με αφράτη ζύμη από σιτάρι, μαγιά, γάλα, βούτυρο και αυγά, και γέμιση από κρέας, ή ψάρι, ή μανιτάρια, ή πατάτες. Τα «Μπλινί», ένα από τα αρχαιότερα εθνικά εδέσματα, που μοιάζουν με κρέπες και σερβίρονται συνήθως με χαβιάρι, ή κρέας ή τυρί.

ΠΙΡΟΣΚΙ

thumbnail

Υλικά:

Για τη ζύμη

* 1 κούπα χλιαρό νερό

* 1 κούπα χλιαρό γάλα

* 1 κουταλάκι του γλυκού   ζάχαρη

* 1 κουταλάκι του  γλυκού αλάτι

* 1 κουτάλι της  σούπας ελαιόλαδο

* 750 γραμμάρια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις

* 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Για την γέμιση 

* 2 1/2 κούπες τυρί φέτα, τριμμένο ( εάν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο μαλακό τυρί τύπου γραβιέρα)

* 1 1/2 κουταλάκι του  γλυκού  ρίγανη

* 1 αυγό

πιπέρι

* Σπορέλαιο ή ηλιέλαιο  για το τηγάνισμα

( εάν χρησιμοποιήσετε μαλακό γλυκό τυρί προσθέστε και λίγο αλάτι)

Εκτέλεση :

 Βάζουμε στον κάδο του μίξερ  το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη , τα  ανακατεύουμε καλά  με ένα  κουτάλι, και τα αφήνουμε για  λίγα λεπτά  .
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα  με τον ειδικό γάντζο για ζύμες και προσθέτουμε σιγά –σιγά το αλεύρι και το αλάτι.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5-7 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη, αφράτη και ελαστική.

Με μια πετσέτα σκεπάζουμε το μπολ  και το αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια  και στην συνέχεια με τα χέρια μας την ανοίγουμε. Προσθέτουμε την γέμιση της αρεσκείας μας . Κλείνουμε τα πισροσκι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά  μέχρι να πάρουν χρώμα. Πριν τα σερβίρουμε τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι.

ΓΕΜΙΣΗ

1. ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ .Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί φέτα, αυγό, τη ρίγανη και το πιπέρι.

2. ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ (10 -12 λουκάνικα Φρανκφούρτης κομμένα στην μέση )

Δεν χρειάζονται βράσιμο

3. ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ

5-6 μεγάλες πατάτες βραστές

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 ματσάκι μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις πατάτες. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε   το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και λίγο από το νεράκι στο οποίο έχουν βράσει (περίπου 1/2 κούπα).   Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Η γέμιση είναι έτοιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ TASTYDAY:

“Μουντιάλ” γαστρονομίας : Οι κουζίνες των αντίπαλων ομάδων
Μακαρονάδα με αυγοτάραχο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα