Καταρρέει η αυτοκρατορία του Jamie Oliver – Κλείνει 12 εστιατόρια

Καταρρέει η αυτοκρατορία του Jamie Oliver – Κλείνει 12 εστιατόρια
Jamie Oliver seen at the Gusto launch event at the TIFF Bell Lightbox on Tuesday, Oct. 4, 2016, in Toronto, Canada. (Photo by Arthur Mola/Invision/AP) Photo by Arthur Mola/Invision/AP

Ένας από τους πιο διάσημους μάγειρες στον κόσμο φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η πορεία προς την άβυσσο του Jamie Oliver

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Jamie Oliver. Ένας από τους πιο διάσημους σεφ στον κόσμο, βλέπει τους κόπους δεκαετιών να καταρρέουν, ενώ έχει χάσει όπως σημειώνει ο ίδιος, 90 εκατ. λίρες από την προσωπική του περιουσία από το 2014 ως και σήμερα.

Το Δεκέμβρη ο σεφ επένδυσε 3εκ. λίρες από προσωπικά κεφάλαια στις επιχειρήσεις του, ενώ τον Ιανουάριο, η αλυσίδα εστιατορίων του “Jamie’s Italian” ανακοίνωσε πως βάζει λουκέτο σε 12 από τα 37 υποκαταστήματα σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, τα εστιατόρια είναι χρεωμένα κατά 71,5 εκ. λίρες εκ των οποίων 30,2 εκ. είναι τοκοχρεολύσια και δόσεις δανείων και 41,3εκ. πληρωμές σε προμηθευτές και άλλους πιστωτές.

Η εκπρόσωπος της εταιρίας ωστόσο τόνισε πως τα νούμερα αυτά παραποιούν την πραγματικότητα, καθώς μεγάλο μέρος των χρεών καλύπτονται από νέα δανειοδότηση της εταιρίας από την HSBC και άλλες εταιρίες του Jamie Oliver, ενώ τα χρέη σε προμηθευτές είναι κάτι το δεδομένο για μια επιχείρηση.

Το ιταλικό του Oliver άνοιξε το 2008, κερδίζοντας τα διθυραμβικά σχόλια των κριτικών για τη σχέση τιμής και ποιότητας των πιάτων που σέρβιρε. Τα πρώτα χρόνια ο κόσμος έκανε ουρές έξω από τα καταστήματα προκειμένου να δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ του αγαπημένου τους σεφ.

Τότε τι πήγε στραβά; Στις αρχές του 2017 η εταιρία έριξε το φταίξιμο στη ραγδαία αύξηση του κόστους και τον έντονο ανταγωνισμό, εν μέρει αποτέλεσμα του Brexit, που οδήγησε στο κλείσιμο έξι υποκαταστημάτων. Ωστόσο, από την εταιρία διαβεβαίωναν πως η κατάσταση θα αναστραφεί σύντομα και τα εστιατόρια θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για πολλά χρόνια ακόμη.

Κι ύστερα ήρθε η παραίτηση του γενικού καθώς και του οικονομικού διευθυντή τον Οκτώβριο.

Η αλήθεια είναι, όπως γράφει ο Guardian πως έως ένα σημείο τα προβλήματα των εστιατορίων είναι μέρος μόνο ενός γενικότερου προβλήματος στον συγκεκριμένο χώρο. Μετά την βελτίωση της οικονομίας εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης τα εστιατόρια είδαν μια άνοδο αφού οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι και μπορούσαν να ξοδέψουν χρήματα για φαγητό «έξω». Η τάση αυτή όμως οδήγησε και σε αύξηση των νέων εστιατορίων και άρα σε έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό, σε αύξηση των ενοικίων των καταστημάτων, σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κλπ.

ΠΗΓΗ GUARDIAN/Photo by Arthur Mola/Invision/AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα