Μακαρονόπιτα από την Ήπειρο

Μακαρονόπιτα από την Ήπειρο

Μια πίτα σκέτη απόλαυση με καταγωγή από την "καρδιά του φύλλου"

Μια πίτα είναι πάντα καλοδεχούμενη σε ένα ελληνικό τραπέζι. Αν μάλιστα είναι και ηπειρώτικων καταβολών, τότε μιλάμε για υπερπαραγωγή. Η μακαρονόπιτα είναι ομολογουμένως ένας εκλεκτός εκπρόσωπος της “φτωχής κουζίνας” και μπορείτε να την ετοιμάσετε στο “πιτς – φυτίλι”.

 

Υλικά για ένα ταψί

  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο.3
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 1/2 κιλό φέτα
  • 5 αυγά (4 για την γέμιση και 1 για να αλείψεις τα φύλλα)
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • 1 πακέτο φύλλο για χωριάτικες πίτες
  • Αλάτι-πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Βράσε πρώτα τα μακαρόνια όπως θα τα έβραζες κανονικά για μια μακαρονάδα, αλλά άφησέ τα 2′ λεπτά λιγότερο απ’ ότι συνηθίζεις. Θα ψηθούν περισσότερο στο ταψί.
  2. Σούρωσέ τα, λιώσε τη μαργαρίνη μέσα στην κατσαρόλα που τα έβρασες και ξαναρίξτα μέσα. Μην ξεχάσεις να κλείσεις το μάτι γιατί το μαγείρεμα έχει τελειώσει!
  3. Πρόσθεσε το γάλα και τη φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια (απλά τρίψ’ τη με τα χέρια σου, όχι στον τρίφτη)
  4. Χτύπα σε ένα πιάτο τα 4 αυγά και πρόσθεσέ τα και αυτά στην κατσαρόλα
  5. Ανακάτεψε τα όλα μαζί και πρόσθεσε αλάτι και μπόλικο τριμμένο πιπέρι
  6. Βουτύρωσε το ταψί σου και στρώσε το πρώτο φύλλο
  7. Συνήθως το πακέτο έχει 8-10 φύλλα οπότε θα χρειαστείς τα μισά για κάτω και τα άλλα μισά για πάνω
  8. Χτύπα σε ένα πιάτο το αυγό που έμεινε με λίγο γάλα και στρώνοντας τα φύλλα σου άλειφέ τα ένα-ένα
  9. Αφού στρώσεις τα μισά σου φύλλα πρόσθεσε τη γέμιση και μετά άπλωσε τα υπόλοιπα φύλλα κάνοντας την ίδια διαδικασία με το αυγό και το γάλα
  10. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για περίπου 50′ λεπτά (μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα δλδ. Aν τυχόν χρειαστεί άλλα 5′-10′ λεπτά μην φοβηθείς να την αφήσεις κι άλλο!)

ΠΗΓΗ COOKLEIT

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα