Μια ωδή στη δημιουργό των μπισκότων με κομμάτια σοκολάτας

Μια ωδή στη δημιουργό των μπισκότων με κομμάτια σοκολάτας
Τα μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές (AP Photo/Larry Crowe) ASSOCIATED PRESS

Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει με μπισκότα που έχουν μέσα κομματάκια σοκολάτας, τα οποία λιώνουν στο στόμα. Ήλθε η ώρα να μάθετε ποιο ήταν το μυαλό που είχε αυτήν την τεράστια έμπνευση.

Tην εποχή που η Ruth Wakefield άρχισε να πειραματίζεται με τα μπισκότα που έφτιαχνε (είχε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια), ήταν της μόδας ο κάθε δημιουργός να βαφτίζει το προϊόν που λάνσαρε. Παρ’ όλα αυτά εκείνη προτίμησε να προωθήσει το εστιατόριο που άνηκε στην ίδια και στο σύζυγο της (Toll House Inn) στα ανατολικά της Massachusetts και το ονόμασε Toll House Chocolate Crunch Cookie.

H Ruth Wakefield με τον κυβερνήτη Alf M. Landon του Kansas, στο εστιατόριο της, στις 19/5 του 1938. (AP Photo) AP

Ο θρύλος θέλει τη Ruth να πειραματιζόταν με ζύμη μπισκότων, μετά την επιστροφή της από διακοπές που είχε κάνει στην Αίγυπτο, όταν… άναψε το λαμπάκι πάνω από το κεφάλι της (όπως συμβαίνει στα cartoons) και έφτιαξε ένα μπισκότο butterscotch (με γεύση καραμέλα), που ήταν πολύ πιο λεπτό από ό,τι είχε συνηθίσει ο κόσμος και το σέρβιρε με μια μπάλα παγωτό. Έκανε θραύση, αλλά εκείνη δεν ήταν ικανοποιημένη.

Συνέχισε να προσθαφαιρεί υλικά, ώσπου αποφάσισε πως θα έβαζε σοκολάτα. Είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει κομμάτια μιας που δεν είχε ζάχαρη ή γάλα, απευθείας στη ζύμη της. Η μόνη σοκολάτα ωστόσο, που είχε διαθέσιμη ήταν μια ημίγλυκη της Nestlé. Πήρε έναν παγοθραύστη και την χτύπησε, πήρε τα τρίμματα και τα έβαλε σε μείγμα καστανής ζάχαρης και καρυδιών. Μετά το πρόσθεσε στη ζύμη και κάπως έτσι γεννήθηκε αυτό που απολαμβάνουμε -κάποιοι καθημερινά- έκτοτε.

“Είχα αποφασίσει να μη βάλω τη σοκολάτα κατευθείαν στη ζύμη, για να μη λιώσει τελείως”, εξήγησε σε συνέντευξη που είχε δώσει τη δεκαετία του ’70 στους New York Times. Έτσι, το αποτέλεσμα που προέκυψε είχε έντονη την αίσθηση των κομματιών σοκολάτας.

Το 1939 η Wakefield πούλησε τα δικαιώματα της εφεύρεσης της στη Nestlé, για ένα δολάριο. Η εταιρία την προσέλαβε ως σύμβουλο συνταγών “και μου έδωσε πρόσβαση σε απεριόριστες ποσότητες σοκολάτας, δια βίου”. Η Nestlé προχώρησε στη δημιουργία πακέτου, προς τον καταναλωτή, με τα υλικά και τη συνταγή της Wakefield στο πίσω μέρος της συσκευασίας -ακόμα κυκλοφορεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά με ανανεωμένες τις δόσεις και προσαρμοσμένες τις συνταγές στα σημερινά διατροφικά δεδομένα. Ιδού λοιπόν, η αυθεντική συνταγή για απολαυστικά μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας.

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

  • 2 1/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι γλυκού baking soda
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κούπα βούτυρο, μαλακωμένο
  • 3/4 κούπες κρυσταλλικής ζάχαρης
  • 3/4 κούπες καστανής ζάχαρης
  • 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κούπες κομματάκια ημίγλυκης σοκολάτας
  • 1 κούπα κομμένα καρύδια (προαιρετικά)

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. “Χτυπάμε” το βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μεγάλο μπολ, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα, ένα και “χτυπάμε” καλά έπειτα από κάθε προσθήκη. Σταδιακά βάζουμε και το μείγμα με το αλεύρι.
  3. Βάζουμε τα κομμάτια σοκολάτας και τα καρύδια και συνεχίζουμε την ανάμειξη.
  4. Μετά, παίρνουμε μικρή ποσότητα της ζύμης και τη βάζουμε σε χαρτί ψησίματος που έχουμε στρώσει σε ένα ταψί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  5. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 9 έως 11 λεπτά -έως ότου πάρει χρυσό χρώμα το μπισκότο. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ταψί για άλλα δυο λεπτά, μέσα.
  6. Έπειτα αποσύρουμε και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν, τελείως. Τη συνέχεια τη ξέρετε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα