Μοτσαρέλα – Ένα κομμάτι απολαυστικής ιταλικής παράδοσης

Μοτσαρέλα – Ένα κομμάτι απολαυστικής ιταλικής παράδοσης
Ένα κομμάτι μοτσαρέλα με ντομάτα και βασιλικό Taste

Μοτσαρέλα σημαίνει κομμάτι και εμείς μαθαίνουμε πως... η ιταλική απόλαυση κόβεται

Ένα από τα πιο διάσημα τυριά παγκοσμίως, το μυστικό της κλασικής πίτσας Ναπολιτάνα και ένα τυρί “πασπαρτού” για αμέτρητες συνταγές. Το ιταλικό μεγαλείο της μαγειρικής παράδοσης που ταίριαξε τόσο με την ντομάτα και τον βασιλικό, που θαρρείς πως έδωσαν αυτά τα χρώματα στην σημαία της γειτονικής χώρας.

Η πιτιά κόβεται σε κομμάτια και μπαίνει σε ζεστό και στη συνέχει καυτό νερό. Στη συνέχεια ανακατεύεται με ένα ξύλινο σκεύος που μοιάζει με κουτάλι, με τρόπο που το αποτέλεσμα είναι ένα ελαστικό προϊόν με ιδιαίτερη υφή. Στη συνέχεια οι ειδικοί της μοτσαρέλα.

Βίντεο από τη διαδικασία παρασκευής της μοτσαρέλα άπειρα. Εμείς εντοπίσαμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σας το παρουσιάζουμε.

Η μοτσαρέλα παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και στην αυθεντική της μορφή φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβουβάλου, αποτελώντας τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Μπορεί να φτιαχτεί όμως και από γάλα αγελάδας για την ευρεία κατανάλωση.

Το χρώμα της είναι συνήθως κρεμώδες λευκό και έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ είναι αρκετά εύπλαστη. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως ως υλικό πίτσας.

Το όνομά της προέρχεται από την τοπική διάλεκτο στην ιταλική πόλη Νάπολη και τη λέξη mozza, που σημαίνει κομμάτι. Προφανώς αναφέρεται στον τρόπο παρασκευής της, καθώς όπως θα είδατε στο βίντεο παραπάνω, ο τεχνίτης αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία κόβει τη ζύμη σε κομμάτια με το χέρι του.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές τα προϊόντα πλέκονται σε κοτσίδα με το αποτέλεσμα να αποκαλείται Τρέτσια. Αλλού πάλι (όπως θα δείτε και στο βίντεο) κάνουν μικρούς κόμπους τυριού που ονομάζονται “Bocconcini”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα