Οδηγός Μισελέν: Μαρκ Βεϊρά και Κριστόφ Μπακιέ οι δύο νέοι σεφ με τρία αστέρια

Οδηγός Μισελέν: Μαρκ Βεϊρά και Κριστόφ Μπακιέ οι δύο νέοι σεφ με τρία αστέρια
French chef Marc Veyrat arrives for the screening of the film 'Chun Feng Chen Zui De Ye Wan' (Spring Fever) during the 62nd International film festival in Cannes, southern France, Thursday, May 14, 2009. (AP Photo/Joel Ryan) AP Photo/Joel Ryan

Οι μεγάλοι νικητές της παρουσίασης του νέου οδηγού Μισελέν, που μπαίνουν στο ξεχωριστό club των εστιατορίων με δύο αστέρια

Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν τον Γάλλο σεφ να επιστρέφει στην οικογένεια των εστιατορίων με τρία αστέρια. Η νέα έκδοση του οδηγού που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας, στο πολιτιστικό κέντρο Seine Musicale στο δυτικό Παρίσι, περιλαμβάνει 621 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Μισελέν, δηλαδή πέντε περισσότερα από εκείνα του 2016 και εκ των οποίων τα 57 είναι νέα μαγαζιά που μπαίνουν στη λίστα. Δύο εστιατόρια πέρασαν στη λίστα με τα τριάστερα, το La Maison Des Bois, από το Μανιγκό και το εστιατόριο του Christophe Bacquie στο Καστελέ, πέντε απέκτησαν το δεύτερο τιμητικό τους αστέρι και 50 κατάφεραν να αποκτήσουν το πρώτο.

“Αν δεν αποκτήσω το τρίτο αστέρι αυτή τη χρονιά θα αποσυρθώ από τους γαστρονομικού οδηγούς” δήλωνε πριν από μερικές εβδομάδες ο εκκεντρικός Γάλλος σεφ Mark Veyrat. Ο άνδρας με το χαρακτηριστικό μαύρο καπέλο και τα γυαλιά ηλίου, είχε δύο φορές στο παρελθόν τρία αστέρια Μισελέν να… τιμούν το εστιατόριό του.

Αν και λιγότερο γνωστός στους κύκλους της υψηλής γαστρονομίας, αλλά καθόλου λιγότερο ταλαντούχος, ο Christophe Bacquie είναι μετρ των θαλασσινών. Το εστιατόρίο του L’Hotellerie, στο Καστελέ της γαλλικής περιφέρειας Βαρ, στα ορεινά της Προβιγίας-Άλοης-Κυανής Ακτής έχει βραβευτεί με δύο αστέρια το 2010. Με αυτές τις δύο προσθήκες στο club των τριάστερων βρίσκονται πλέον 28 μέλη, έπειτα από την απόσυρση, έπειτα από δική του απαίτηση του Σεμπαστιάν Μπα.

Μεταξύ των διάστερων εστιατορίων συγκαταλέγονται πλέον ο Ζαν Σουλπίς για το εστιατόριο “L’Auberge du Père Bise”, Masafumi Hamano για το «Le 14 février», Takao Takano, Bruno Cirino για το L’Hostellerie Jérôme και Gaël et Mickaël Tourteau για το εστιατόριο Flaveur. Συνολικλα, τα εστιατόρια στον οδηγό με δύο αστέρια ανέρχονται πλέον στα 85.

Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση, η τιμητική αναφορά στον Πολ Μποκίς, “πάπα της γαστρονομίας” που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες.

Στην εκδήλωσε παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως πίσω από κάθε πιάτο, υπάρχουν ιστορίες ανδρών και γυναικών.

Περίπου 200 βραβευμένοι σεφ με αστέρια Michelin προσκλήθηκαν στην εκδήλωση που μεταδόθηκε απευθείας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ομίλου Michelin και στην οποία αναμένεται να παραστεί ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Φέτος, διαφορετικά από τις προηγούμενες διοργανώσεις, τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν  για πρώτη φορά με δύο και τρία αστέρια δεν είχαν ενημερωθεί πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ώστε να παραταθεί η αγωνία, όπως γίνεται και στα Όσκαρ, σύμφωνα με τους οργανωτές που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να αποφύγουν τις “διαρροές”.

Αντίθετα, τα εστιατόρια που χάνουν αστέρια ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων.

AP Photo/Joel Ryan

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα