Πανακότα με σως μούρων

Πανακότα με σως μούρων
Shutterstock

Η πιο δροσερή κρέμα συναντά κατακόκκινα φρούτα του δάσους

Είναι από τις πιο απλές και παράλληλα απολαυστικές κρέμες στην ιστορία της ζαχαροπλαστικής. Το όνομα της φανερώνει την ιταλική της καταγωγή και το εντοπίσαμε στα βιβλία ζαχαροπλαστικής της δεκαετίας του ’60. Φήμες θέλουν την πρώτη γυναίκα που συνέλαβε την ιδέα της τηγμένης κρέμας γάλακτος με τη βοήθεια της ζελατίνης, να κατάγεται από την Ουγγαρία και να την εμπνέεται εκεί κάπου στις αρχές του 20 αιώνα.

Όπως και να ‘χει, το ζωικό παράγωγο της ζελατίνης δίνει βελούδινη υφή στο γλυκό που συνοδεύεται από διαφορετικές σος και αρωματίζεται με βανίλια, καφέ, κανέλα και ό, τι άλλο βάλει ο νους. Εμείς επιλέξαμε εδώ τον γλυκάνισο. 

Υλικά για 8 μικρά φορμάκια

  • Για την πανακότα: 100 ml γάλα πλήρες
  • 600 ml  κρέμα γάλακτος
  • 1-2 αστεροειδής γλυλάνισους
  • 2-3 φύλλα ζελατίνας (1 κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη)
  • 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • Για τη σως: 2 φλιτζάνια φρούτα του δάσους (κατεψευγμένα)
  • 2-3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Προετοιμασία

  1. Βάλε τις ζελατίνες σε κρύο νερό μερικά λεπτά να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιείς σκόνη ζελατίνης, απλά λιώσε σε 3 κ.σ. καυτό νερό και πρόσθεσε μαζί με τη ζάχαρη στο μείγμα του γάλακτος.
  2. Στο μεταξύ βράσε σε κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το γλυκάνισο και τη ζάχαρη και απόσυρε μόλις το μείγμα φουσκώσει.
  3. Γύρισε σε άλλο δοχείο ώστε να κρυώσει το μείγμα σου ελαφρά, πριν προσθέσεις τις ζελατίνες. Στράγγιξε τα φύλλα καλά από το κρύο νερό και πρόσθεσέ τες στο γάλα. Ανακάτεψε καλά. Βάλε το δοχείο σε μεγαλύτερο μπολ με παγάκια να κρυώσει καλά.
  4. Μοίρασε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια ή ποτήρια και άφησε στο ψυγείο να σφίξουν.
  5. Βάλε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακάτεψε τα παγωμένα μούρα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού ώσπου να πάρουν μια βράση και να δένει η σως.
  6. Κράτησε μερικά φρουτάκια για το σερβίρισμα και πέρασε την υπόλοιπη σως από σουρωτήρι πιέζοντας τα φρουτάκια με ένα κουτάλι να βγάλουν το χυμό. Όσο περισσότερα φρουτάκια λιώσεις, τόσο πιο πυκνή υφή θα έχει η σος σου. Άφησε να κρυώσει καλά.
  7. Σέρβιρε αφού ξεφρομάρεις την πανακότα, ραντίζοντας με τη σος και προσθέτοντας μερικά φρουτάκια

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα