‘Pljeskavica, το σέρβικο χάμπουργκερ

‘Pljeskavica, το σέρβικο χάμπουργκερ
Pljeskavica, serbian style ground beef burger with tomato, onion and urnebes salad Copyright: Igor Dutina

Η σέρβικη κουζίνα έχει ιδιαιτερότητες αλλά και ομοιότητες με τη δική μας κουζίνα, αφού έχει επιρροές από την Τουρκία, την Ελλάδα, αλλά και την κεντρική Ευρώπη.

Από τα πιο γνωστά πιάτα των Σέρβων είναι η Karadjordjeva, πιάτο που πήρε το όνομά του από Σέρβο Πρίγκηπα. Είναι παναρισμένο μοσχάρι ή χοιρινό, γεμιστό με Kaymak (γαλακτοκομικό προϊόν, σαν κρέμα από βουβαλίσιο κυρίως γάλα), ενώ το πιο αναγνωρίσιμο πιάτο της χώρας είναι η Pljeskavica, μία μίξη κρεάτων, χτυπημένα ώστε να ομογενοποιηθούν – όχι όμως σε μορφή κιμά – με διάφορα μπαχαρικά.

‘Pljeskavica, το σέρβικο χάμπουργκερ

Υλικά

400γρ μοσχαρίσιος κιμάς,

400γρ χοιρινός κιμάς (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αρνίσιος κιμάς),

120γρ ψιλοκομμένο καυτερό πιπέρι,

αλάτι,

80γρ ψιλοκομμένο κρεμμύδι,

10γρ ψιλοκομμένο σκόρδο,

40γρ λάδι,

40γρ τυρί καπνιστό σκληρό

4 μεγάλα ψωμάκια ( μπορεί να σερβιριστεί και χωρίς ψωμάκια, σαν μεγάλο «μπιφτέκι»

Εκτέλεση

Πλάθουμε τον κιμά μαζί με το αλάτι, τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε καλά να πάνε παντού. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για μισή ώρα προκειμένου τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, κρατώντας λίγα στην άκρη για το γαρνίρισμα του πιάτου.

Σχηματίζουμε τα μπιφτέκια στο μέγεθος περίπου μιας μεγάλης παλάμης . Τα ψήνουμε στο barbeque ή στο γκρίλ του φούρνου για 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πιπέρι, το τυρί και τη σαλάτα και τοποθετούμε τα μπιφτέκια στα ψωμάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ TASTYDAY

Λιγκουίνι με κόκκινη σάλτσα κρασιού

Μακαρονάδα του ψαρά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα