Ψευτομουσακάς: Λαχανικά στο φούρνο με βελούδινη μπεσαμέλ

Ψευτομουσακά (Cookleit)
Ψευτομουσακά (Cookleit) COOKLEIT FOOD BLOG

Tα λαχανικά γίνονται «χαλί» σε ένα ταψί και σκεπάζονται από βελούδινη κρέμα

Δεν είναι μουσακάς, είναι όμως σαν… μουσακάς και πεντανόστιμος. Ανοίγεις το ψυγείο και έχεις στα χέρια σου όλων των λογιών τα λαχανικά. Κάπως έτσι κι εγώ, αφού πήρα πεσκέσι κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτες και αυγά από την φίλη μου την Αλεξάνδρα είπα να γίνω λίγο πιο δημιουργικός. Τώρα θα μου πεις, σιγά την έμπνευση. Έμπνευση είχε αυτός που σκέτηκε τον θεϊκό μουσακά.

Υλικά για ένα στρογγυλόπυρέξ 30εκ.

  • 2 μικρές τσακώνικες μελιτζάνες
  • 1 κολοκύθι
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 2 ώριμες φρέσκιες ντομάτες
  • 2 μικρά κρεμμυδάκια ξερά
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ μπούκοβο
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί

Προετοιμασία

  1. Καθάρισε τα λαχανικά και κόψε σε λεπτές φέτες. Βάλε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι και αλάτισε καλά, αφήνοντας να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάλε ελάχιστο ελαιόλαδο να κάψει και σόταρε ελαφρά τα λαχανικά. Πρώτα τις πατάτες, μετά το κολοκυθάκια και τέλος τις μελιτζάνες (αφού τις στρραγγίξεις καλά να φύγουν τα υγρά τους). Βγάλε σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Στο ζεστό τηγάνι σόταρε το κρεμμύδι να γυαλίσει και πρόσθεσε τις ντομάτες τριμμένες. Αφού παρουν μια βράση, αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε το μπούκοβο.
  4. Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180oC στον αέρα
  5. Στρώσε τις πατάτες στο ταψάκι και από πάνω ράντισε με το 1/3 της σάλτσας ντομάτας και λίγο από το τριμμένο τυρί. Σκέπασε με το κολοκύθι σε μια στρώση, ράντισε με τη σάλτσα και πασπάλισε με ακόμη μια χούφτα τυρί. Κάνε το ίδιο και με τις μελιτζάνες.
  6. Ανακάτεψε το αλεύρι στο γάλα καλά να μην έχει σβώλους. Βάλε σε κατσαρολάκι να πάρει βράση, ανακατεύοντας με σύρμα ζωηρά να πήξει η μπεσαμέλ. Κατέβασε από τη φωτιά, πρόσθεσε στην κρέμα το αυγό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  7. Τέλος ρίξε το υπόλοιπο τυρί στην κρέμα (περίπου 1/2 φλιτζάνι). Περίχυσε τα λαχανικά σου με τη μπεσαμέλ και βάλε το ταψί στο φούρνο για 30′ με 40′ λεπτά.
Πηγή: 

Cookleit

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κολοκυθοκεφτέδες με σάλτσα από ταχίνι και λιαστή ντομάτα

Μαντί - Τα ανατολίτικα μυρωδάτα ζυμαρικά

ADVERTISING

SHARE: