Τάρτα κυδώνι με κρέμα μελιού

Τάρτα κυδώνι με κρέμα μελιού

Προσοχή, ένα κομμάτι δεν αρκεί…

Αναμένοντας τα φρούτα της άνοιξης, εκμεταλλευόμαστε το ευωδιαστό κυδώνι για μια τάρτα με κρέμα μελιού, σκέτο όνειρο. Τραγανή ζύμη βουτύρου, φέτες φρέσκου κυδωνιού, μέλι και αρωματική κανέλα θα «σκάσουν» σε κάθε μπουκιά.

Υλικά για μια τάρτα 25εκ.

Για τη ζύμη: 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

220 γρ. βούτυρο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

6-8 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση: 1 μεγάλο κυδώνι

400ml νερό

6 κ.σ. μέλι

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

50 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Προετοιμασία

Βάλε σε ένα μιξεράκι το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακάτεψε. Πρόσθεσε το βούτυρο σε κυβάκια και χτύπησε να γίνει σε ψίχουλα.

Γύρισε το μείγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια και πίεσε με το πλατύ μέρος της παλάμης σου να ενσωματώσεις το βούτυρο. Πρόσθεσε σταδιακά το νερό και χώρισε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Μην πλάσεις υπερβολικά τη ζύμη. Σκέπασε με μεμβράνη και άφησε στην άκρη για μια ώρα.

Μοίρασε τη ζύμη στα δύο, φροντίζοντας να κρατήσεις ελαφρώς μεγαλύτερο κομμάτι για τη βάση. Βάλε το κομμάτι αυτό ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και άνοιξε τόσο ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας ή ταψιού 25εκ. Τρύπησε τη ζύμη στη βάση με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.

Πλύνε το κυδώνι και κόψε στη μέση. Καθάρισε από τα κουκούτσια και κόψε λεπτές φετούλες κατά μήκος του φρούτου. Βάλε σε κατσαρολάκι με το νερό και το μέλι και άφησε σκεπασμένο να πάρει βράσει για 15′ λεπτά. Βγάλε προσεκτικά τα κυδώνια που έχουν μαλακώσει.

Ανακάτεψε τη ζάχαρη, το αλεύρι και την κανέλα σε ένα μπολ και γύρισε στο σιρόπι μελιού που έβρασες τα κυδώνια, ανακατεύοντας ζωηρά ώσπου να δέσει. Πρόσθεσε το βούτυρο και συνέχισε το ανακάτεμα να λιώσει. Άφησε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.

Άνοιξε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και μέτρησέ το να καλύπτει το ταψί σου.

Ρίξε τώρα τη γέμιση πάνω από τη βάση σου και στρώσε περιμετρικά, όπως στις μηλόπιτες τις φέτες το κυδώνι. Σκέπασε με το δεύτερο φύλλο και πίεσε καλά τις άκρες να σφραγίσεις τη γέμιση μέσα στη ζύμη. Άνοιξε δύο τρεις τρυπούλες στο κέντρο της τάρτας για να εξέρχεται ο καπνός.

Βάλε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 35′ περίπου, ώσπου να δεις την τάρτα να παίρνει χρώμα και να σκουραίνει στις άκρες.

ΠΗΓΗ COOKLE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κρεμμυδόσουπα, η Παριζιάνα

Pancakes - Για να μην ξεχνάτε το πρωινό

ADVERTISING

SHARE: