Tinos Food Paths: Η Τήνος μας βάζει και πάλι στα γευστικά της μονοπάτια

Tinos Food Paths: Η Τήνος μας βάζει και πάλι στα γευστικά της μονοπάτια
Εικόνα από την Τήνο Instagram/georgia_chasmanian

Ηλίας Μαμαλάκης, Στέλιος Παρλιάρος και αγιορείτης γέροντας Επιφάνιος έδωσαν το σήμα για να ξεκινήσει το γαστρονομικό πρόγραμμα

Η παράδοση και το μεράκι των ανθρώπων της Τήνου έρχονται να επανασυστήσουν την γαστρονομική παράδοση του αιγαιοπελαγίτικου νησιού σε όλη τη χώρα. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνεται το Tinos Food Paths, όπου Ηλίας Μαμαλάκης, Στέλιος Παρλιάρος και αγιορείτης γέροντας Επιφάνιος έδωσαν το σήμα για να ξεκινήσει το γαστρονομικό πρόγραμμα.

Παράλληλα με τις καθαυτό εκδηλώσεις των Food Paths, σε χώρους πολιτισμού στο νησί λειτουργούν έκθεση ντόπιων φωτογράφων για την τηνιακή διατροφή αλλά και έκθεση εικαστικών για το περιστέρι ως στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος και ως σύμβολο στην Τήνο των υπερ-χιλίων περιστεριώνων. Το περιστέρι, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ήταν επί αιώνες βασικό στοιχείο διατροφής, ξεχωριστό μεταξύ των εκτρεφόμενων βρώσιμων ειδών.

Αποτυπώματα αυτής της παράδοσης αναζήτησαν χθες πολλές δεκάδες επισκεπτών, ντόπιων, άλλων ελλήνων και ξένων, καθώς και μικρών παιδιών που ανταποκρίθηκαν σ’ ένα κάλεσμα (που συνεχίζεται καθημερινά) για περιπάτους μετά συνοδών στο χωριό Ταραμπάδος των περιστεριώνων. Όλοι παρέλαβαν ένα χειροποίητο μπαστούνι περιπατητή, ένα δισάκι με υποτυπώδες αλλά χαρακτηριστικό τοπικό πρόγευμα, δροσίστηκαν με τσάϊ βοτάνων και έζησαν μιαν ανάταση από περιστεριώνα σε περιστεριώνα.

Οι μικροί φίλοι των Food Paths είχαν και έχουν τη δυνατότητα ν’ αποκτήσουν έναν εκπαιδευτικό φάκελλο-παιχνίδι για τους περιστεριώνες, με χάρτη της Τήνου, με εκπαιδευτικές καρτέλες και με διάτρητα σχήματα τοποθετημένα σε χαρτόνι ώστε να μπορούν να αποτυπώσουν εικαστικά ό,τι βλέπουν και ό,τι μαθαίνουν στη νέα αυτή εμπειρία τους.

Το καθαυτό γαστρονικό πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκίνησε στην παλιά ψαραγορά της Χώρας με Μαμαλάκη, Παρλιάρο και με τον αγιορείτη γέροντα Επιφάνιο.

Άπαντες μετέδωσαν στο κοινό το δικό τους πνεύμα για τη μυσταγωγία στην κουζίνα, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα. Σπουδαίοι μπαρ-τέντερς και ο εταίρος στην Ελλάδα του διεθνούς οργανισμού Difford’s Guide πρωτοτύπησαν με ένα εργαστήριο αιγαιακών ποτών και αποσταγμάτων, δημιουργώντας κοκτέηλς τα οποία επιχειρούν να καθιερώσουν στην Ελλάδα και να προωθήσουν προς τη διεθνή αγορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα