Το 2ο Lesvos Food Fest έρχεται να μας μυήσει σε γεύσεις του νησιού

Το 2ο Lesvos Food Fest έρχεται να μας μυήσει σε γεύσεις του νησιού

Η παρουσίαση της δράσης πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Το «2ο Lesvos Food Fest» θα πραγματοποιηθεί, από τις 5 έως τις 15 Ιουλίου, σε εννέα περιοχές της Λέσβου με τη συνεργασία εννέα εταίρων και την υποστήριξη τοπικών πολιτιστικών σωματείων, τουριστικών φορέων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Μολύβου και του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Νίκο Μόλβαλη. Η παρουσίαση της δράσης πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, παρόντος του γγ Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη.

Ο κ. Ζαφείρης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου για τη διοργάνωση του 2ου Lesvos Food Fest και ανέφερε πως «κρίσιμο για την επιτυχία της διοργάνωσης είναι η κατά το δυνατόν ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού. Είναι, συνεπώς, ιδιαίτερα σημαντικό ότι τη διοργάνωση στηρίζουν πλήθος φορέων».

Θέλουμε να συνδέσουμε παραγωγικά τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας μας -τον τουρισμό- με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τον πολιτισμό

«Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και του τουρισμού έχουν τεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής που υλοποιεί η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ιδέα είναι στον πυρήνα της απλή. Θέλουμε να συνδέσουμε παραγωγικά τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας μας -τον τουρισμό- με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τον πολιτισμό και να αναπτύξουμε συνέργειες μεταξύ τους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, που να μπορέσει να λειτουργήσει ως μία από τις ατμομηχανές της οικονομικής ανόρθωσης. Να παίξει δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, τον ρόλο που έπαιξε η οικοδομή κατά τις προηγούμενες δεκαετίες» πρόσθεσε.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ζαφείρης σημείωσε πως στο παραπάνω πλαίσιο «δημιουργήθηκε το Φόρουμ Αγροδιατροφής-Τουρισμού-Βιομηχανίας, μία πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων. Πρόκειται για μία εμβληματική πρωτοβουλία με στρατηγική σημασία, καθώς απαντά σε ένα κορυφαίο, διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, και μεταφέρει το μήνυμα της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με το τουριστικό προϊόν της χώρας και άλλους επί μέρους κλάδους της μεταποίησης σε εθνικό επίπεδο.

Το μήνυμα του Φόρουμ πρέπει να το αγκαλιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση

Για να υπάρχουν, όμως, αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, πρέπει να ενστερνιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής, του τουρισμού και της μεταποίησης, τη φιλοσοφία της διασύνδεσης των κλάδων. Το μήνυμα του Φόρουμ πρέπει να το αγκαλιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και φορείς και επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας».

Δράση με υψηλούς στόχους

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μόλβαλης τόνισε τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί μέσα από μία συνεργατική και ολοκληρωμένη δράση στην ανάδειξη του τεράστιου κεφαλαίου της τοπικής παραγωγής προϊόντων και της λεσβιακής γαστρονομίας. Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση από τη γενική συντονίστρια της διοργάνωσης, Μαρία Καπλανέλλη, η οποία μίλησε για τους στόχους του φεστιβάλ και έκανε μία σύντομη αναφορά στις δράσεις που «μαγειρεύονται» ανά περιοχή. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για οργανωτικά θέματα, για το γενικό πλαίσιο αλλά και τη δυναμική τού φεστιβάλ.

Το 2ο Lesvos Food Fest περιλαμβάνει:

– Στην κεντρική Λέσβο-Σκάλα Καλλονής

Ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής προτείνει μία ημέρα, στο ψαροχώρι της Σκάλας Καλλονής, γεμάτη αλμύρα και θαλασσινές γεύσεις. Πρωινή βαρκάδα στην «λίμνη του Αριστοτέλη», πάστωμα σαρδέλας σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και τον Σύλλογο Αλιέων Σκάλας Καλλονής, μαγειρικές από σεφ και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλλονής και βραδινή μουσικοχορευτική εκδήλωση από τοπικούς συλλόγους.

– Στη δυτική Λέσβο-Ερεσό και η Σκάλα Ερεσού

Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες από το χθες στο σήμερα, με μουσικές και τοπικές γεύσεις. Μαγειρέματα και συνθέσεις υψηλής μαγειρικής τέχνης με πρώτη ύλη το πετιμέζι (το λεσβιακό βράσμα) από τα διάσημα σύκα Ερεσού στην κεντρική πλατεία του χωριού, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσιωτών «Φανίας», τραγούδια στην παραλία, κιθάρες και προφορά σνακ, όπως τον παλιό καιρό. Σε μία παράλληλη δράση θα προσφέρεται ερεσιώτικο πρωινό με τοπικά προϊόντα.

– Στην ανατολική Λέσβο-Γέρα

Η Κοιν.Σ.Επ. «ΜΟΔΟΥΣΑ» θα συστήσει τοπικά βιολογικά προϊόντα και ντόπιους παραγωγούς σε μία υπαίθρια αγορά που λειτουργεί κάθε Δευτέρα και έχει ανατρέψει, από τότε που ιδρύθηκε, τα δεδομένα της περιοχής. Μία υπαίθρια αγορά προϊόντων στις εγκαταστάσεις της Μοδούσας στο Ντουραχάνι Παπάδου Γέρας, με τη συμμετοχή παραγωγών που θα παρουσιάσουν τοπικά προϊόντα (συσκευασμένα και μη).

– Στην κεντρική Λέσβο-Αγία Παρασκευή

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του «λαδερά μαγειρέματα» που «παντρεύουν» την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις μαγειρικής. «Ζωντανά» μαγειρέματα από σεφ και τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίας Παρασκευής η «Σελάδα». Το ελαιόλαδο, οι ελιές, η πάστα ελιάς θα έχουν την τιμητική τους. Οι συνταγές θα παρουσιάζονται σε παραδοσιακά λεσβιακά πήλινα σκεύη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ομιλίες σχετικά με την κεραμική τέχνη στη Λέσβο.

– Στη βόρεια Λέσβο-Λαφιώνα

Με αγάπη για την παράδοση, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αλέξανδρος» θα προτείνει το τοπικό «superfood» με την παρασκευή τραχανά αλλά και τοπικών γλυκών.

– Στη βόρεια Λέσβο-Πέτρα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας και το Σωματείο Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Πέτρας θα ανοίξουν τις αυλές των σπιτιών για γλυκά κεράσματα και προσκαλούν στην υπέροχη παραλία για πάρτι. Θα παρουσιαστούν, σε κοινό και επισκέπτες, συνταγές ζαχαροπλαστικής από τις νοικοκυρές της Πέτρας στις αυλές τους, και το θεματικό live πάρτι στην παραλία της Πέτρας με παρουσίαση τοπικών ποτών συνδυασμένων σε cocktails.

– Στη βόρεια Λέσβο-Μόλυβος

Tο Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου θα διοργανώσουν δράσεις για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες: Παιδικά εργαστήρια μαγειρικής, μίξεις με βότανα και αλάτι, εργαστήρια σε ιδιωτικές αυλές από μολυβιάτισες νοικοκυρές, Aegean Wine Tasting-Δοκιμασία κρασιών από το Αιγαίο. Τέλος, Ouzo Tasting and Street Food-Δοκιμασία ούζου με μεζεδάκι μετά μουσικής.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα