Κόψτε τους τα πόδια

Κόψτε τους τα πόδια

"Ίσως ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα όλων των εποχών στο χώρο της Υγείας και των κρατικών νοσοκομείων", λένε στην Οικονομική Αστυνομία.

Από την Οικονομκή Αστυνομία λένε από χθες, ότι η επιχείρηση για την υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλού κόστους – και ειδικά φαρμάκων για καρκινοπαθείς – θα αποκαλύψει ίσως ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα όλων των εποχών στο χώρο της Υγείας και των κρατικών νοσοκομείων.

Ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Βαγγέλης Φιλόπουλος, που συμβαίνει να είναι και διευθυντής της Κλινικής μαστού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, μας άφησε άφωνους με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο στο ραδιόφωνο 24/7, όταν τον ακούσαμε το πρωί της Παρασκευής να εξηγεί ότι υπάρχουν γιατροί που κάνουν ουσιαστικά λαθρεμπόριο με αντικαρκινικά φάρμακα “που κοστίζουν περισσότερο από χρυσό”.

Ο κύριος Φιλόπουλος λέει ότι στην Ελλάδα έχουμε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το εξωτερικό και υπάρχει κίνητρο πολύ μεγάλο για λαθρεμπόριο φαρμάκων. Για να τερμαστιστεί αυτή η αθλιότητα,  συνέστησε το αυτονόητο: “Εφόσον βρεθούν ένοχοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αφαιρεθούν οι άδειες από γιατρούς και φαρμακοποιούς. Υπάρχει μια παράδοση να μην προχωρούν οι κυρώσεις και αυτό πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει τέτοια απάτη από γιατρούς”.

Αναρωτήθηκα, προς στιγμήν, γιατί χρειάζεται να ειπωθεί κάτι τέτοιο στο ραδιόφωνο.

Κατέβηκα στο γραφείο μου και έριξα μία γρήγορη ματιά στο αρχείο. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, μία βροχή από δημοσιεύματα περί ατιμωρησίας επίορκων γιατρών, ή εκπαιδευτικών ή εν γένει δημοσίων υπαλλήλων, κατέκλυσε την οθόνη. 

Η ψήφιση νόμων διαφημίζεται κάθε φορά ως οριστική λύση: ένας τέτοιος νόμος πέρασε το 2007 με πρόβλεψη για “Δυνητική θέση σε αργία – Αναστολή άσκησης καθηκόντων”. Άλλη μία τέτοια αλλαγή ήταν η διόρθωση του Πειθαρχικού Δικαίου το 2011.

Αποτέλεσμα; Επιεικώς, αμφίβολο. Δείτε τι ακολούθησε τα επόμενα χρόνια. Και το 2012, και το 2013, και το 2014, και το 2015. Ο απερχόμενος Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης τα έβγαλε στη φόρα το 2016, και το 2017 πάλι τα ίδια…

Ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας είπε: “Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική και οι ποινές να είναι ποινές”.

Επιτρέψτε μου, κύριε Φιλόπουλε, να το επαναλάβω με τον δικό μου τρόπο: Πιάσατε γιατρούς – λαθρεμπόρους φαρμάκων; Κόψτε τους τα πόδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα