ΠΑΣΟΚ είσαι;

ΠΑΣΟΚ είσαι;
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ορισμένοι υποψήφιοι, πριν προχωρήσουν στην τελική μάχη για την ηγεσία της κεντροαριστεράς οφείλουν ορισμένες εξηγήσεις

Ορισμένα ερωτήματα για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, όπως διαμορφώνεται με τις διεργασίες για νέο επικεφαλής και άρα νέο φορέα ή κόμμα.

Αν το παλιό ΠΑΣΟΚ, θεωρεί τον εαυτό του φθαρμένο ή με στενό ορίζοντα απεύθυνσης υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνει επανεκκίνηση. Ένας είναι – φαντάζομαι- να διαλυθεί. Ακόμη κι αυτή η διαδικασία όμως – βαθιά πολιτική- δεν είναι απλή. Οφείλει να εξηγήσει τους λόγους. Να πει τι το αναγκάζει να αυτοδιαλυθεί. Να περιγράψει τους λόγους που πια δεν εκφράζει κοινωνικές συμμαχίες. Να αποσαφηνίσει τι θα κάνει με τα οικονομικά του. Και να μιλήσει ξεκάθαρα για το πώς θα σταθεί κοινοβουλευτικά στον χρόνο που του απομένει μέχρι την επόμενη διάλυση της Βουλής. Το να αυτοδιαλυθεί για να εμφανιστεί με άλλο όνομα και με τα ίδια στελέχη, απλώς αποκαθαρμένο από την κληρονομιά του, φαντάζομαι πως συμφωνείτε πως είναι τουλάχιστον άστοχο. Ο κόσμος δεν απομακρύνεται από τα σύμβολα επειδή δυσαρεστείται από αυτό που φέρουν αλλά από το πώς μεταλλάσσονται οι φορείς των συμβόλων αυτών.

Ορισμένοι υποψήφιοι, πριν προχωρήσουν στην τελική μάχη για την ηγεσία της κεντροαριστεράς οφείλουν ορισμένες εξηγήσεις. Όχι στους δημοσιογράφους αλλά στον κόσμο τους. Για παράδειγμα, ο κύριος Καμίνης αισθάνεται πως έσωσε την Αθήνα και άρα τώρα μπορεί να σώσει και την Κεντροαριστερά; Είναι ευχαριστημένος από το έργο του στον Δήμο; Δεν θα χρειαστεί μια απολογιστική στους πολίτες ή και στην παράταξή του πριν αφιερωθεί στον αγώνα για την νέα Σοσιαλδημοκρατία; Ο κύριος Θεοδωράκης πάλι, που εγκατέλειψε την μάχιμη Δημοσιογραφία για να φτιάξει έναν νέο σχηματισμό που θα αντιπάλευε το παλιό πολιτικό σύστημα πώς αλήθεια τώρα θα διεκδικήσει ηγεσία ενός φορέα που θα συντίθεται ή θα έχει ως κυρίαρχη ύλη ένα εκ των παλιών κομμάτων; Είναι αλλιώς όταν μιλάς με την Φώφη όταν εκείνη είναι ΠΑΣΟΚ και αλλιώς όταν θα δηλώνει στέλεχος ή επικεφαλής ενός νέου φορέα; Και αλήθεια, τα συλλογικά όργανα του Ποταμιού, συναποφάσισαν να συμμετάσχουν στα της Κεντροαριστεράς ή η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον επικεφαλής του κόμματος;

Κάτι τελευταίο: το ΠΑΣΟΚ ακόμη και σήμερα ελέγχει- κομματικά και κοινωνικά- μια σειρά φορέων, ή για να είμαστε ακριβείς διατηρεί μια μεγάλη δύναμη σε κάμποσους από αυτούς (πχ σε σωματεία, δήμους κτλ). Τι ακριβώς θα γίνει με τους εκπροσώπους στους φορείς αυτούς; Θα παραιτηθούν για να είναι συνεπείς με τον νέο φορέα που πια θα ανήκουν ή θα συνεχίσουν να εργάζονται με το όνομα, τα εργαλεία και τις καταστατικές διακηρύξεις του φορέα που τους έβγαλε; Απλά ερωτήματα (καλοπροαίρετα).

*Ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ραδιόφωνο News 24/7. Γράφει από το 1999 σε πολλά έντυπα και έλκει την καταγωγή του από την Μύκονο. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων ενώ έχει γράψει και για το θέατρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα