Το νέο κόμμα

Το νέο κόμμα

Το νέο κόμμα είναι εδώ. Άτυπο μα οριζόντιο. Βουβό μα όχι σιωπηρό. Μια τομή, μια αποκατάσταση, ένα προχώρημα στην νομοθεσία είναι αρκετά για να εξαπολύσουν στον δημόσιο λόγο, στην Βουλή, στα ΜΜΕ και εκεί έξω την έκφρασή και την δομή του.

Δεν έχει οργανωτική συγκρότηση, δεν έχει όργανα, συγκροτείται ατάκτως αλλά με επιθετικότητα και αποφασιστικότητα. Είναι το νέο κόμμα που θα βρείτε στα δεξιά του τόξου. Γιατί και Δεξιά υπάρχει όπως και Αριστερά στις μέρες μας και θα υπάρχουν μέχρι να εξαλειφθούν οι λόγοι για να υπάρχει η παραπάνω διάκριση και όχι μόνον με την ηθική έννοια, κατά Νορμπέρτο Μπόμπιο.

Το άτυπο κόμμα όμως είναι εδώ. Οι εκφωνήσεις του αλλάζουν χείλια αλλά είναι ενιαίες, πότε πολύ μπρουτάλ και πότε αμβλυμμένες για να διαπερνούν την κοινή λογική και ενίοτε να την επανακαθορίζουν. Λόγος γνωστός απ τα παλιά μα με δόσεις ειρωνείας και κρυπτοαλαζονείας που έλαβε την σκυτάλη από την ωμή βία και την επιθετικότητα άλλων δεκαετιών. Γιατί αν κάποτε η δεξιά ηγεμονία ήθελε τον χωροφύλακα, τον νόμο 509, τον φρονηματισμό, τα μακρονήσια και τον χαφιέ που διέλυε ζωές στο όνομα μιας εθνικής κανονικότητας, σήμερα ο εχθρός εντοπίζεται στο περιθώριο της πλασματικής ροής.

Είναι ο Άλλος, ο ξένος και ο διαφορετικός. Αυτός είναι ο νέος αντίπαλος, αυτός δυναμιτίζει την εθνική συνοχή και την ομοιογένεια του κυριακάτικου φαγητού, ο ξεριζωμένος και ο περιπλανώμενος, ο άπατρις και ο ανέστιος που αναγκάζεται από την ξεχαρβαλωμένη μνημονία, τους πολέμους που σχεδιάζουν λομπίστες όπλων και την νέα εθνικοφροσύνη που πασπαλίζεται από λίγο ψευτο- Παράδοση να μείνει σιωπηλός και μόνος.

Τι κι αν η Παράδοση που το νέο άτυπο κόμμα επικαλείται, κουβαλάει μαζί της τον Καβάφη, την Τραγωδία, τον Αριστοφάνη, τον Γιώργο Ιωάννου, τον Ταχτσή, το Κέντρο Διερχομένων, τα καλιαρντά του Πετρόπουλου, τον Χατζιδάκι, την Σαπφώ, τις αντιφάσεις και τον πλούτο του γένους;

Λοξοί κατεγράφησαν από τους κήρυκες της εθνικής συνοχής, εξαιρετισμός και μεμονωμένες περιπτώσεις στην φαντασιακή γραμμικότητα που επικαλείται, αυτό το άτυπο νέο κόμμα. Που τώρα με αφορμή μια διόρθωση, μια τομή, μια αποκατάσταση ετών, βγαίνει στην ρούγα, πότε με φωνή χωροφύλακα, πότε με φωνή στοχαστή πεφωτισμένου που το ξανασκέφτηκε και αναθεώρησε για να υποδυθεί τον αναθεωρητή και τον σκεπτικιστή πάνω στην καμπούρα των κολασμένων και τον ταλαιπωρημένων. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον νομικό προσδιορισμό του φύλου, μας θύμισε πού ζούμε. Ποιο κόμμα βρίσκεται εδώ γύρω μας

*Ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ραδιόφωνο 24/7. Γράφει από το 1999 σε πολλά έντυπα και έλκει την καταγωγή του από την Μύκονο. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων ενώ έχει γράψει και για το θέατρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα