Ο πήχης Ν.Δ. για την επόμενη μέρα

Ο πήχης Ν.Δ. για την επόμενη μέρα
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα χωρίς καθυστέρηση και δικαιούται, πέραν των παραπάνω, να επενδύσει και στη σύγκριση της γαλάζιας αντίδρασης με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμα κι αν πρόκειται για κίνηση που σε κάποιο βαθμό εκδηλώθηκε από τις εξελίξεις στο αντίπαλο στρατόπεδο, η απόφαση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να προαναγγείλει την παραίτηση των εν ενεργεία βουλευτών της που θα διεκδικήσουν μια θέση στην Ευρωβουλή έχει βαρύνουσα αξία.

Πρωτευόντως  γιατί δεσμεύει τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδείξει ανάλογο πολιτικό ήθος και από τη θέση του κυβερνήτη της χώρας, αν οι πολίτες του δώσουν την εντολή μέσω κάλπης. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα περάσει κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έθεσε  εμφαντικά ψηλά, και το πλήγμα στην προσωπική του αξιοπιστία θα είναι καίριο κάτι που προφανώς αντιλαμβάνεται.

Σίγουρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποίησε το momentum με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Δημοσιοποίησε την απόφασή του λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία της  άρσης του ασυμβίβαστου μεταξύ υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών. Ενδεχομένως  να έλαβε τη σχετική απόφαση λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, αλλά αυτό δεν μειώνει διόλου  το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει για το πώς αντιλαμβάνεται και με ποιούς αξιακούς κώδικες, τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Χωρίς «δίπορτα» αλλά με ουσιαστικές  κινήσεις ανάταξης του πολιτικού σκηνικού. Και κυρίως χωρίς «νευρικούς» προεκλογικούς ελιγμούς  κοντόφθαλμων κομματικών σκοπιμοτήτων και μόνον.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα χωρίς καθυστέρηση και δικαιούται, πέραν των παραπάνω, να επενδύσει και στη σύγκριση της γαλάζιας αντίδρασης με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να προσφέρει απλόχερα δίχτυ ασφαλείας στους εκ μεταγραφής βουλευτές που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρωβουλή χωρίς όμως να ρισκάρουν την νυν  θέση τους. Όταν μάλιστα έχει προηγηθεί ζωηρό παρασκήνιο στο οποίο εκκολάπτονται υπόνοιες περί πολιτικού δούναι-λαβείν. Ακόμα πιο δηλωτικό: ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτήν την επιλογή  ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές. Κι ας μην ξεχνάμε ότι όταν βρισκόταν στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης στηλίτευε σε κάθε ευκαιρία  ως παρωχημένη και παλαιοκομματική την πρακτική που σήμερα υιοθέτησε, δηλαδή αλλαγής των όρων του προεκλογικού παιγνίου με γνώμονα τα μικροπολιτικά «καλά και συμφέροντα». Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι σε αντίθεση με τον κ. Βαγγ. Μεϊμαράκη και την κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου που υποδέχθηκαν θετικά την απόφαση της ηγεσίας της Ν.Δ. η προερχόμενη από το Ποτάμι κ. Κατερίνα Μάρκου, το όνομα της οποίας επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα των υποψηφίων για την Ευρωβουλή, δεν άνοιξε τα χαρτιά της. 

Προφανώς, όταν αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, γνώριζε ότι ήταν εν ισχύι ο νόμος που είχε ψηφίσει η Ν.Δ. και προέβλεπε την υποχρεωτική παραίτηση μελών του κοινοβουλίου που θα εκδήλωναν πρόθεση να θέσουν υποψηφιότητα για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τουλάχιστον 15 μέρες πριν από την ευρωκάλπη.

Ισως η ίδια έκανε δεύτερες σκέψεις που τελικά την οδηγήσουν να δοκιμάσει εκ νέου την πολιτική της  τύχη στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Απαντήσεις  για όλα και  όλους προσεχώς.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα