Rolling Stones: Ένα ατέλειωτο παραμύθι η πορεία τους

Rolling Stones: Ένα ατέλειωτο παραμύθι η πορεία τους

Πενήντα χρόνια μετά το Satisfaction δύσκολα θα βρεθεί συγκρότημα, που θα προσφέρει και θα μεταδώσει τον ίδιο ενθουσιασμό

Πριν από 50 χρόνια οι Rolling Stones μας προειδοποιούσαν με το Last Time ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα ανεχόντουσαν να μην τους κάνουμε αυτό που επιθυμούσαν.

Από τότε πέρασαν δεκάδες χρόνια και πιστοί στα ραντεβού τους κάνουν συχνά εμφανίσεις κερδίζοντας όλο και πιο καινούργιους φίλους χάρις στο ρεπερτόριο που κατάφεραν να δημιουργήσουν όλα αυτά τα χρόνια με τραγούδια σταθμούς που ποτέ δεν βαρέθηκε κανείς να ακούει.

Αυτό είναι το προτέρημα των μεγάλων μουσικών, η αντοχή των τραγουδιών τους στο πέρασμα του χρόνου που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, αλλά και ταυτόχρονα το απόλυτο κριτήριο για κάθε καριέρα.

50 χρόνια από το (I Can’t Get No) Satisfaction και όμως όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να το ακούσουν παραμένοντας ανικανοποίητοι από τις εκατοντάδες παρουσιάσεις του.

Τα τραγούδια των Beatles ενδεχομένως να αντέξουν περισσότερο στον χρόνο, αλλά αμφιβάλλω για το αν σήμερα θα μπορούσαν να προσφέρουν τον ίδιο ενθουσιασμό αν τα παρουσίαζαν οι ίδιοι στον ρυθμό συχνότητας που τα παρουσιάζουν οι Rolling Stones.

To Paint It Black θα είναι πάντα συνώνυμο με τις άσχημες καταστάσεις και θα συγκινεί μέχρι να πάψουν να το τραγουδούν, όπως και το Gimme Shelter, το Sympathy For The Devil, το Wild Horses, το Brown Sugar, τα It’s Only Rock N Roll, Jumpin’ Jack Flash, Honky Tonk Women που γνώρισαν λίγες σχετικά διασκευές και παραμένουν στην κυριολεξία δικά τους.

Στην πρόσφατη περιοδεία στην Αμερική, κάποιοι πλήρωσαν ακόμα και 600 δολάρια για να αποκτήσουν ένα εισιτήριο με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως αυτή να είναι η τελευταία περιοδεία τους, είναι πιθανό να έχουν δίκιο αφού Mick Jagger και Keith Richards είναι 71 ετών, ο Keith πάσχει από αρθριτικά και δύσκολα τα καταφέρνει στο παίξιμο της κιθάρας τους.

Η αδυναμία ενέργειας θα έλθει μάλλον ξαφνικά στα επόμενα χρόνια, ή μπορεί και μήνες.

Όσο πιο πολλές φορές τους έχει δει κανείς, τόσο πιο απολαυστικές θα είναι οι αναμνήσεις του, προσωπικά κάθε φορά που τους έβλεπα σε διάφορα μέρη του πλανήτη αισθανόμουν μια ‘ ροκ υπερηφάνεια’ μια και κάθε εμφάνιση είχε το δικό της χρώμα και δόση ιστορίας.

Πραγματικά είναι ασύλληπτο για το ανθρώπινο μυαλό ότι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν επί 51 χρόνια να είναι στην κορυφή της επικαιρότητας προσελκύοντας συνέχεια ακόμα και παιδιά 12-15 ετών που μαγνητίζονται από έναν θρύλο που τους ακολουθεί χωρείς διακοπή από το 1964 που έγιναν ευρύτερα γνωστοί.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να ακούει μουσική, που να μην θέλησε να τους δει έστω μία φορά στην ζωή του και αν τα κατάφερε, η συναυλία τους θα του κρατάει συντροφιά για πάντα.

Πραγματικά νοιώθω ευτυχισμένος που τους γνώρισα, δεν τολμώ να πω ότι είμαι φίλος τους, αλλά έχω μοιρασθεί μαζί τους μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου και τους ευχαριστώ.

Ελπίζω να τους ξαναδώ στο μέλλον, πάντα με αυτήν της εξωπραγματική ενέργεια που τους κάνει να ξεχωρίζουν.

Δεκάδες τραγούδια τους υπάρχουν που θα ήθελα να πουν ζωντανά σε μία μελλοντική συναυλία που ίσως θα παρακολουθούσα. αλλά όπως σοφά έχουν τραγουδήσει You Can’t Always Get What You Want.

* Συγγραφέας, μουσικός παραγωγός, συνδημιουργός του site #apotis4stis5, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής “πό τις 4 στις 5” στο Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ, τώρα είναι κάθε απόγευμα 6-8 στο Βήμα fm. Ο μοναδικός Έλληνας, μέλος του Rock & Roll Hall Of Fame.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα