Ριγμένα φύλλα σε μανιασμένους καιρούς

Ριγμένα φύλλα σε μανιασμένους καιρούς
Εικόνα από τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο Eurokinissi

Μια πραγματική ευκαιρία στο γιορτινό τραπέζι που όλοι θα βρεθούμε να δούμε στα μάτια τον διπλανό μας

Τόσο σε εθνικό όσο και ατομικό επίπεδο ερχόμαστε –πλέον καθημερινά- αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις. Υπάρχουν δε και κάποιες στιγμές κατά τις οποίες μια κρίσιμη απόφαση είναι αρκετή για να αλλάξει οριστικά το υπόλοιπο της ζωή μας, αλλά να επανακαθορίσει και εκείνη των επόμενων γενεών.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που διαταράσσει την προσήλωσή μας στους εθνικούς σκοπούς, δοκιμάζει την ενότητα καθώς και την αδιαίρετη, όπως θα έπρεπε, προσήλωσή στο κοινό καλό είναι η ευωχία της… καθημερινότητας. Το «φαγοπότι» που μάθαμε να έχουμε σε προτεραιότητα και το οποίο έμελλε να αλλοιώσει ακόμη και την ίδια μας την σκέψη.

Εγκαταλείψαμε τις παραδόσεις μας, αφήσαμε να αραχνιάσουν τα ήθη και όσα μας ένωναν και επιλέξαμε το δρόμο της εφήμερης καλοπέρασης αδιαφορώντας για το αύριο. Τα αποτελέσματα γνωστά και χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε να συνειδητοποιήσουμε, τόσο εμείς όσοι και οι σύμμαχοί μας, πώς και με ποιον τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και κυρίως τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Θυμάμαι τον Διονύση Σαββόπουλο σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα το καλοκαίρι του 2013 όταν πολύ εύστοχα είχε πει πως πρέπει εν τέλει «να ελπίζουμε, όχι σε κάποιον σωτήρα, αλλά σε μια αλλαγή μέσα μας, που, όταν συντελεστεί θα βοηθήσει να αναδειχθούν καινούρια πρόσωπα. Να αναδειχθεί κάτι που θα μας ενώσει και θα μας βγάλει από τη μαύρη τρύπα».

Μέρες Ανάστασης, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα και πέρα από τις τυπικές ευχές είναι μια πραγματική ευκαιρία στο γιορτινό τραπέζι που όλοι θα βρεθούμε να δούμε στα μάτια τον διπλανό μας. Πρωτίστως όμως τον ίδιο μας τον εαυτό και να σκεφτούμε πώς ¨δεν υπάρχουν πλούτη, παρά μόνο η ζωή» όπως τόσο εύστοχα είχε πει ο Αλέξανδρος Πούσκιν.

Είναι με άλλα λόγια η ευκαιρία για μια νέα αφετηρία τόσο για την χώρα όσο και για τον κάθε έναν από εμάς. Να μην αφήσουμε, δηλαδή, έρμαιες ξανά τις ζωές μας στις αναπάντεχες στιγμές, κάτι σαν ριγμένα φύλλα σε μανιασμένους καιρούς.

Είναι ίσως η κατάλληλη ώρα μονιασμένα έχοντας μπροστά μας δύσκολους σκοπέλους και απειλές της αγγίζουν την εθνική μας κυριαρχία να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να αφήσουμε στο πλάι όσα μας διέλυσαν. Να κρατήσουμε όσα μας ενώνουν, ώστε η χώρα να βρει τη δική της ανάσταση και να μην μείνει ένα κουφάρι χωρίς ψυχή…

Ο Κώστας Σαρρηκώστας είναι Διευθυντής Σύνταξης του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα