ΕΡΤ, ΝΕΡΙΤ, οι τακτικές των κομμάτων δεν αλλάζουν

ΕΡΤ, ΝΕΡΙΤ, οι τακτικές των κομμάτων δεν αλλάζουν

Η "ηλίθια ενέργεια" κλεισίματος της ΕΡΤ από τον Αντώνη Σαμαρά και τα χρόνια δημοκρατικής διαχείρισης, που θα χρειαστούν για να μπορέσει να επανέλθει στο προ "μαύρου" επίπεδο

Μας ζήτησαν κάποιοι να εκφράσουμε την γνώμη μας γι’ αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες γύρω από το επικείμενο άνοιγμα της ΕΡΤ.

Έχουμε ξαναγράψει ότι στην ουσία κανένα κόμμα δεν ενδιαφέρεται για το έργο που παράγει η δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, αλλά όλοι την βλέπουν, τουλάχιστον από το 1975 που έχουμε άποψη, σαν ένα τρόπο να περνάνε τις πολιτικές τους απόψεις, σε όποιο βαθμό τους παίρνει ανάλογα με το κλίμα της κάθε εποχής και να βολεύουν τις κομματικές τους ανάγκες.

Κατά καιρούς έχουν περάσει διάφοροι ικανοί άνθρωποι οι οποίοι ήθελαν να παράγουν πολιτιστικό έργο, αλλά κανείς δεν ήταν τόσο τρελός ώστε να τα βροντήξει χάνοντας τα προνόμια που του έδινε μία καλή θέση στο κρατικό ίδρυμα, άλλωστε όταν κάποιος πήγαινε σε συγκεκριμένη θέση, ήξερε τι έκανε.

Στην προκειμένη υπόθεση, έχουμε τον πρώην πρωθυπουργό που ξύπνησε ένα πρωί και ακούγοντας προφανώς τους συμβούλους του θέλησε να δείξει πυγμή και αποφάσισε να την κλείσει.

Ήταν μία από τις πιο ηλίθιες ενέργειες στον πολιτικό του βίο και αν μη τι άλλο αποδείκνυε ότι δεν είχε την ικανότητα να αλλάξει ότι δεν πήγαινε καλά, όπως άλλωστε και στις περισσότερες ΔΕΚΟ.

Μετά από αυτό το κλείσιμο θα χρειασθούν να περάσουν πολλά χρόνια απόλυτα δημοκρατικής διαχείρισης για να  μπορέσει η ΕΡΤ να επανέλθει απλά στο επίπεδο που ήταν πριν το κλείσιμο, άσε που πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να έλθει κάποιος άλλος σε μελλοντική πολιτική αλλαγή, που θα θελήσει να την ξανακάνει ΝΕΡΙΤ.

Το όνομα δεν έχει καμία σημασία, σημασία έχει ο τρόπος διοίκησης, πριν ήταν ΕΤ, ΕΙΡ και δεν θυμάμαι τι άλλο, είχε σημασία η τότε αλλαγή;

Από την άλλη έχουμε την τωρινή κυβέρνηση που με την υποστήριξη της ΠΟΣΠΕΡΤ, στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι της αντιπολίτευσης στην πρώην κυβέρνηση στον αγώνα για την επιστροφή του κρατικού φορέα στο παρελθόν, αρχικά της ‘βγήκε’ και είχε την συμπαράσταση της κοινής γνώμης για μία πάλη ενάντια σε κάτι που Ελληνικός λαός αγαπούσε παρά τις αδυναμίες του.

Σήμερα όμως η κοινή γνώμη στην πλειοψηφία της έχω την αίσθηση ότι είναι διακείμενη εχθρικά για την ΕΡΤ και δυστυχώς σε σημαντικό βαθμό έχει δίκιο, γιατί όπως κάθε οργανισμός που έχει κρατική βοήθεια με διάφορους τρόπους, δίνει στον απλό άνθρωπο το συναίσθημα ότι του στοιχίζει χρηματικά παραβλέποντας το κοινωνικό έργο και το αντίβαρο στα ιδιωτικά μέσα που όπως είναι λογικό έχουν τα συμφέροντα τους.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε στην περίοδο των δύο ετών η τακτική που ακολούθησε η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο πρόεδρος της που όμως δεν έκανε τίποτα περισσότερο από ότι κάνουν οι συνδικαλιστές σε οποιοδήποτε άλλο τομέα, εδώ περνάς έξω από ένα σπίτι και το σκυλί που είναι μέσα δείχνει  να θέλει να σε κατασπαράξει, οι συνδικαλιστές σε κάθε τομέα υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους, που βέβαια δεν είναι πάντα ταυτόσημα με την επιθυμία της κοινής γνώμης.

Είναι θα έλεγα μία μικρογραφία των Ελληνικών κομμάτων που σε κάθε ψηφοφορία είναι απόλυτα συμπαγής.

Η συμπεριφορά της επιτροπής που ‘ανέκρινε΄ χθες τους δύο υποψήφιους ήταν στο σύνηθες ύφος της προέδρου της βουλής η οποία αν και είναι μία ιδιαίτερα έξυπνη γυναίκα έχει επιλέξει την τακτική του να προκαλεί, ίσως αυτό να είναι μία από τις αδυναμίες της εξυπνάδας της, αλλά βασικά αυτή και η άλλη γυναίκα που παρέα σκαρφάλωναν τα κάγκελα της ΕΡΤ στην εποχή της αντίστασης, έχουν επιλέξει την τακτική του να προκαλούν με κάθε τρόπο αφού αποδεδειγμένα αυτό ερεθίζει τον Έλληνα ψηφοφόρο και αποβαίνει υπέρ τους.

Ο τσαμπουκάς δίκαιος ή άδικος, είναι κάτι σαν εθνική μας συμπεριφορά και βέβαια ανταμείβεται πολιτικά.

Τέλος είχαμε τους δύο εξεταζόμενους που επέδειξαν ιώβειο υπομονή στην εξέταση που παρέπεμπε σε κυνήγι μαγισσών του μεσαίωνα από την ιερά εξέταση.

Ο Ταγματάρχης πιστεύουμε ότι ήταν ένας πετυχημένος διευθυντής της ΕΡΤ, έχει δουλέψει σε μεγάλη αντίστοιχη εταιρία του ιδιωτικού τομέα και επί των ημερών του οικονομικά η ΕΡΤ τα είχε πάει αρκετά καλά.

Προσπάθησε και κατάφερε να συμβιώσει με την ΠΟΣΠΕΡΤ ή οποία πάντα όπως όλοι οι συνδικαλιστές ήθελε να έχει το απόλυτο κουμάντο, κάτι το οποίο πετυχαίνουν μόνο αν ο προϊστάμενος τους είναι κομματικό στέλεχος, κάτι που δεν συμβαίνει με τον Ταγματάρχη.

Για το θέμα του Champions League που τον κατηγορούν ότι έδωσε μεγάλο ποσό για να πάρει τα δικαιώματα, πιστεύω ότι έκανε ότι έπρεπε να κάνει ένας καλός μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα για να πάρει την δουλειά από τους ανταγωνιστές του και τα κατάφερε φέρνοντας σημαντικά κέρδη στο ίδρυμα με τις διαφημίσεις, το ίδιο είχε πετύχει και ο Παναγόπουλος παλαιότερα, και αυτός είχε κατηγορηθεί.

Οι υπεύθυνοι της  ΝΕΡΙΤ με την τακτική τους φρόντισαν να πάρει ο ιδιωτικός τομέας την μία από τις δύο βραδιές του Champions League, έδωσαν ολόκληρη την πίτα της Digea στον ιδιωτικό τομέα και πολλά άλλα με το αρχείο της ΕΡΤ που άλλοι τα ξέρουν καλύτερα από εμάς.

Ο Διονύσης Τσακνής είναι ένας έξυπνος άνθρωπος που προφανώς έχει καλύτερη σχέση με τα κόμματα από τον Ταγματάρχη και θα περιμένουμε να τον κρίνουμε από το έργο του.

Ας τους αφήσουν να δουλέψουν ένα χρόνο και ας τους κρίνουν μετά, αν και είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν κάτω από αυτές τις συνθήκες πίεσης, κάποιος έπρεπε να αναλάβει, αν είχε δικαίωμα επιλογής η πρόεδρος της βουλής θα έβαζε τον άλφα, άλλον η ΠΟΣΠΕΡΤ, άλλον το κόμμα κοκ.

Τους επέλεξε ο αρμόδιος υπουργός με την έγκριση του πρωθυπουργού, είναι αντιδεοντολογικό να γκρινιάζουν οι υπόλοιποι.

Εμείς βέβαια όπως θα ακούσατε καμία θέση δεν είχαμε στην ακροαματική διαδικασία αφού είμαστε εκτός συστήματος, το πέρασμα μας από την ΕΡΤ, το μακροβιότερο στην ιστορία της, όχι μόνο σε Ελληνικό επίπεδο, αλλά σε παγκόσμιο, ήταν καθαρά προσωπικό.

Το γράφω για μία ακόμα φορά γιατί δεν μπορώ να χωνέψω την αδιαφορία όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση που μας βλέπουν σαν δύο απλούς ψηφοφόρους κορόιδα που κάθε φορά μας ξεγελούσαν με ψεύτικες υποσχέσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ας προσέχαμε…

* Αυτοί που χάθηκαν στα 27… Κώστας Ζουγρής: Συγγραφέας, μουσικός παραγωγός, συνδημιουργός του site #apotis4stis5, κατέχει μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής Άπό τις 4 στις 5 στο Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα