Ασύμμετρη απειλή

default image

Άγκυρα, Βερολίνο, Ζυρίχη. Όποιος νομίζει ότι τα προβλήματά μας αρχίζουν και τελειώνουν στην οικονομία, κάνει μεγάλο λάθος

Το χθεσινό βράδυ ήταν τρομακτικό από πολλές απόψεις. Οι σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις σε Άγκυρα, Βερολίνο και Ζυρίχη, μολονότι χωρίς άμεση σχέση μεταξύ τους, προκαλούν εύλογη ανησυχία και για το μέλλον της Ευρώπης και όσον αφορά την εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη, για το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στη γειτονιά μας.

Το χτύπημα στην Τουρκία, μπορεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να μην επιδεινώνει περαιτέρω τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο είναι ενδεικτικό της κατάστασης στη γείτονα χώρα. Το βίαιο καθεστώς του Ερντογάν, έχει ρωγμές και το μέλλον του είναι αβέβαιο.

Απλοϊκές ερμηνείες δεν υπάρχουν, ούτε ασφαλείς προβλέψεις μπορούν να γίνουν. Ο Ερντογάν με τις εμμονές του, τον άκριτο τσαμπουκά και με τις συνεχείς αποτυχίες στην εξωτερική του πολιτική, έχει δημιουργήσει ένα ασταθές καθεστώς, που στέκεται με το σπαθί και ίσως πέσει με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η συνήθης επιλογή της τουρκικής ηγεσίας, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας της. Οι προκλήσεις στο Αιγαίο, οι λεκτικές ακροβασίες και η αλλοπρόσαλλη στάση και οι απειλές σε ανοικτά ζητήματα όπως το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Γι’αυτό επανερχόμαστε στα όσα είπαμε χθες για την ανάγκη ενότητας, σοβαρότητας και κοινού σχεδίου στα μεγάλα ζητήματα.  Όσοι θεωρούν ότι τα προβλήματά της Ελλάδας αρχίζουν και τελειώνουν στην οικονομία, κάνουν μεγάλο λάθος.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα